Porezna uprava RS-a uhvaćena “u namještenom tenderu” s firmom Guma M iz Mostara!

PRO Oglas

Ured za razmatranje žalbi BiH oborio je tender Porezne uprave RS-a o nabavci guma za službena vozila. U argumentaciji rješenja Ureda za razmatranje žalbi BiH kojim se poništava ovaj postupak iznose se teze koje upućuju na to da je tender očito namješten.

Naime, firma Guma M iz Mostara koja se žalila na tender, a čiji su navodi djelomično usvojeni, u žalbi ukazuje na to da je po pitanju nosivosti preferirana jedna robna marka gume „jer ista samo u ljetnoj gumi ima oznake AA za gumu u 94 indeksu dok u zimskoj gumi ima kombinaciju od indeksa nosivosti 97…“.

– Na ovakav način ugovorni organ jasno ograničava konkurenciju na samo jednu robnu marku i jednog proizvođača – navodi se u dijelu žalbe koja je usvojena.

U ovom dijelu, zanimljive su opservacije o nerealno postavljenim maksimalnim indeksima brzine.

– Sagledavajući činjenici o dimenziji guma jasno je da ne postoji vozilo na koje se montira guma 205/55R16 kojem je maksimalna dopuštena brzina 240 km/h, a kamoli da takve performanse ima u zimskim uvjetima što bi, i da je moguće, moralo biti sankcionirano po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, jer su jasna ograničenja brzine koja se odvijaju u normalnom prometu bez popratne zvučne i svjetlosne signalizacije i koja je ograničena na 130 km/h.

Dok iz Porezne uprave RS tvrde da su žalbeni navodi zasnovani na površnom pravnom zaključivanju i tendecioznom pristupu, u Uredu za žalbe su ih ipak dijelom usvojili, Dovoljno da se poništi ovaj tender.

Fokus.ba

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO