Poskupilo i sudjelovanje na izborima

PRO Oglas

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH povećalo je iznos pristojbi za ovjeru prijave političkog subjekta za sudjelovanje na Općim izborima 2022. godine, pa će tako stranke za izbore člana Predsjedništva BiH, umjesto 20.000 KM, morati uplatiti 25.000 KM.

Neovisni kandidati koji se prijave za utrku za Predsjedništvo BiH morat će, prema odluci SIP-a BiH, platiti 13.000 KM, umjesto 10.000 KM.

Političke stranke, navodi se u odluci, pristojbu za ovjeru za izbore zastupnika u Zastupnički dom Parlamenta BiH za te će izbore platiti 25.000 KM, dok je za prošle izbore visina pristojbe iznosila 20.000 KM. Kada je riječ o izborima za zastupnike u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH te u Narodnoj skupštini Republike Srpske, stranke će morati platiti 18.000 KM umjesto 14.000, koliko su plaćale na izborima 2018., dok će za sudjelovanje na izborima za županijske skupštine, umjesto 10.000 KM, koliko su plaćale na prošlim izborima, sada trebati uplatiti 13.000 KM.

“Pristojba je uvećana sukladno značaju razine tijela vlasti za koju se prijavljuju za ovjeru, ali i zbog realnih situacija da se pojedini subjekti, uglavnom neovisni kandidati, prijavljuju za sudjelovanje na izborima radi mjesta koja im po zakonu pripadaju u biračkim odborima, a što zna biti izvor zlouporaba u izbornom procesu, osobito na dan izbora“, obrazložila je za “Nezavisne novine” Maksida Pirić, stručna savjetnica SIP-a BiH za odnose sa javnošću.

Kao i političkim strankama, iznos pristojbe je znatno uvećan i neovisnim kandidatima, pa će tako oni koji žele sudjelovati na izborima za zastupnike u Zastavničkom domu BiH, umjesto 10.000 KM, za ove izbore platiti 13.000 KM, za entitetske skupštine će, umjesto 7.000 KM, morati uplatiti 9.000 KM, a za županijske skupštine će morati uplatiti 7.000 KM umjesto 5.000, koliko je pristojba iznosila na prošlim izborima.

“Uplaćeni novčani iznos pristojbe za ovjeru se vraća na način utvrđen čl.4.16 Izbornog zakona BiH. SIP BiH pokrenut će postupak povrata novca kod nadležnog tijela u roku od 15 dana od dana objave izbornih rezultata u službenim glasilima u BiH“, propisano je Pravilnikom o prijavi i uvjetima za ovjeru političkog subjekta za sudjelovanje na Općim izborima 2022. Pristojba će biti vraćena političkim strankama ili neovisnim kandidatima ako za člana Predsjedništva BiH i za predsjednika RS-a osvoje 1/3 glasova od ukupnog broja glasova koje je osvojio izabrani član Predsjedništva, predsjednik ili dopredsjednik RS-a. Za povrat pristojbe za izbore za entitetske skupštine, stranke i neovisni kandidati morat će osvojiti više od 3% važećih glasova.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO