Potvrđena optužnica protiv Matana Žarića i uposlenika “Elektroprijenos BiH” zbog visoke korupcije

PRO Oglas

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu Tužiteljstva BiH kojom je optuženo ukupno pet osoba zbog visoke korupcije, svi uposlenici kompanije “Elektroprijenos BiH”.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je 28. prosinca 2022. godine optužnicu, kojom su obuhvaćeni optuženi:

-Mate Žarić, rođen 1956. godine u općini Jablanica, državljanin BiH i Republike Hrvatske, -Mila Bule, rođena 1955. godine u Ljubuškom, državljanka BiH, -Aleksandar Šukalo Saša, rođen 1975. godine u Bosanskoj Gradišci, državljanin BiH, -Zoran Manojlović, rođen 1955. godine u Mrkonjić Gradu, državljanin BiH, i -Drago Malešević, rođen 1959. godine u Banjoj Luci, državljanin BiH.

Optuženi se terete da su u periodu od 8. travnja 2015. do 22. kolovoza 2018. godine, postupajući kao odgovorne osobe u institucijama BiH, iskorištavanjem svog službenog položaja, ne izvršivši svoje službene dužnosti, pribavili drugom imovinsku korist, a nanijeli štetu pravnom licu “Elektroprijenos BiH” a.d. Banja Luka u iznosu od 454.957,95 KM.

Prema navodima optužnice, optuženi Mate Žarić tereti se da je u svojstvu generalno 8. travnja 2015. godine, kao naručitelju radova, zaključio ugovor sa pravnim licem kao izvršiteljem radova, a koji predmet je imao nabavku izgradnje trafostanice TS 110/20 KV Šipovo sa ugradnjom opreme u vrijednosti od 5.323.008,44 KM u roku od osamnaest /18/ mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao i uplate avansa.

Nakon što je isplaćen avans pravnom licu u iznosu od 532.300,84 KM, izvođačeve ugovorene obaveze nisu okončane u roku definiranom u navedenom ugovoru, prekoračivši na taj način rok za izvršenje radova u ukupnom iznosu od 77 dana.

Optuženi su propustili da postupe u skladu sa ugovorom na osnovu kojeg je izvođač u obavezi naručitelju “Elektroprijenos BiH” platiti ugovorenu kaznu u visini od 0,3 posto od ukupne vrijednosti od ugovorenih poslova bez PDV za svaki kalendarski dan prekoračenja roka za izvršenje ugovora.

Uslijed ovakvog propusta učinjenog od strane optuženih da se obračuna i izvrši naplata zateznih kamata nastala je šteta po kompaniju “Elektroprijenos BiH”, kompaniju koja je nadležna za distribuciju električne energije na nivou cijele BiH, a drugom pribavljena imovinska korist.

U pogledu uloge u izvršenju krivičnog djela, optuženi se terete u svojstvu: Drago Malešević, rukovoditelja Službe za komercijalne poslove Operativnog područja Banja Luka “Elektroprijenos BiH”, Zoran Manojlović u svojstvu uposlenika i rukovoditelja projekta, Mila Bule u svojstvu izvršnog direktora za financije i člana uprave te Mate Žarić u svojstvu generalnog direktora “Elektroprijenos BiH”.

Optužnicu je potvrdio Sud BiH.

Klix.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO