Potvrđena optužnica za visoku korupciju protiv Senaida Memića i još pet uposlenika Općine Ilidža

PRO Oglas

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo podiglo je, a Kantonalni sud potvrdio optužnicu protiv bivšeg načelnika Općine Ilidža Senaida Memića, Ljiljane Eterović, stručne savjetnice za pravne poslove u Službi za prostorno uređenje, Adnana Ćenanovića, Azre Mulaosmanović, stručnih suradnika za poslove urbanizma te građevinskih općinskih inspektora Amira Arnautovića i Sanje Čizmedžić. Svih šestero optuženih terete se za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Optuženi Senaid Memić tereti se da je sa ostalim optuženima, inače, uposlenicima Općine Ilidža, od 2015. do 2017. godine, nakon što je investitoru stambeno-poslovnog objekta „Panamera“ prvobitno izdao urbanističku suglasnost za gradnju objekta koji uključuje prizemlje i četiri kata u skladu sa planskim dokumentima, na zahtjev investitora, u ožujku 2015. omogućio gradnju sedam katova, iako je prema Regulacijskom planu i postojećim zakonima dopuštena gradnja do četiri kata. Na taj način optuženi Senaid Memić, pribavio je imovinsku korist investitoru „Panamera“ u iznosu od 9.944.000 KM ali i nezakonitu korist u vidu nesmetane izgradnje dodatnog stambenog prostora predviđenog za prodaju. Optuženi Ljiljana Eterović, Adnan Ćenanović i Azra Mulaosmanović su u svojstvu službenika Službe za prostorno uređenje postupali po uputama optuženog Memića te sačinjavali nezakonite dozvole koje je on u konačnici potpisivao, dok su građevinski inspektori Amir Arnautović i Sanja Čizmedžić propustili izvršiti kontrolu građevinskih i urbanističkih Rješenja koja su morala biti oglašena ništavnim.

Isti modus operandi optuženi su primijenili i kod zahtjeva investitora „Malak Group“. Naime, optuženi Memić je omogućio nezakonitu izgradnju hotela sa sedam katova iako je Regulacijskim planom dozvoljena gradnja do četiri kata. Na taj način investitoru „Malak Group“ pribavljena je nezakonita korist u iznosu od 14.097.472 KM te korist izgradnje dodatnog poslovnog prostora. Istovremeno, optuženi se terete da su vlasniku ugostiteljske radnje Bistro „Brajlović“ na Ilidži, omogućili nezakonitu izgradnju i korištenje parking prostora u pojasu rijeke Željeznice neposredno uz ugostiteljski objekat, i to mimo propisa zaštite od štetnog djelovanja voda. Postupajući tužitelji su u optužnici predložili oduzimanje imovinske koristi od pravnog lica „Panamera“ i to iznos od 9.944.000 KM i od pravnog lica „Malak Group“ Sarajevo 14.097.472 KM. Određena je privremena mjera zabrane otuđenja i opterećenja dijela nekretnina u stambeno-poslovnom objektu „Panamera“ te kompletnog hotela „Malak Group“.

Optuženom Senaidu Memiću predložena je zabrana obavljanja poslova odgovorne osobe u državnoj službi, javnim poduzećima ili bilo kojem drugom pravnom licu u trajanju od 10 godina od pravomoćnosti presude.

Za glavni pretres predloženo je saslušanje 38 svjedoka, vještaka arhitektonske struke te izvođenje više od 400 materijalnih dokaza. Podizanju optužnice protiv navedenih osoba prethodila je kompleksna istraga Tužiteljstva Kantona Sarajevo u suradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova KS.

Avaz.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO