Potvrđena presuda: Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić idu u zatvor

PRO Oglas

Apelacijsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostupanjsku presudu u predmetu “Respiratori”, potvrdio je za Federalnu televiziju Fadil Novalić.

To znači kako su bivši premijer FBiH Fadil Novalić, bivši direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i osnivač kompanije “Srebrna malina” pravomoćno osuđeni na zatvorske kazne.

Podsjetimo, u svibnju prošle godine prvostupanjsko Sudsko vijeće osudilo je Novalića na četiri godine zatvora, Fikreta Hodžića na pet i Fahrudina Solaka na šest godina zatvora.

Ove kazne su u cijelosti potvrđene.

“Da, istina je, nismo službeno dobili otpravak presude, ali su me obavijestili da je presuda potvrđena. Sada slijedi izvršenje presude – da, idem u zatvor.” Podsjećamo, Novalić je na prošlim Općim izborima održanim 2022. godine izabran za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Prvostupanjskom presudom, podsjećamo, kompanija Srebrena malina mora vratiti skoro 700.000 KM i platiti kaznu od 200.000 KM u roku od 60 dana od konačne presude ukoliko i ona bude osuđujuća.

Premijer, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite i direktor Srebrene maline osuđeni su za zloupotrebu položaja, dok je Solak osuđen i za krivotvorenje i uništavanje službenih dokumenata.

Jedina oslobođena u ovom predmetu je tadašnja ministrica financija Jelka Miličević za koju nije utvrđeno da je počinila krivično djelo.

OTPOR.Media

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk