Povodom početka nove školske godine, MUP ŽZH kreće preventivnom akcijom „Sigurno do škole“

PRO Oglas

Povodom početka nove školske godine Uprava policije MUP-a zavela je prometno-preventivnu akciju koja će se, pod imenom „Sigurno do škole“, provoditi u razdoblju od 05.09. – 07.10.2020. godine.

U Županiji Zapadnohercegovačkoj djeluje 7 srednjih, 14 osnovnih i 56 područnih škola koje će, u školskoj godini 2022./2023., prema nepotpunim podacima Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH, pohađati ukupno 7297 učenika, od toga 755 učenika prvog razreda Osnovne škole.

Prvenstveno učenici 1. razreda Osnovnih škola bit će u najužem fokusu naših aktivnosti tijekom akcije „Sigurno do škole“ budući da su isti zbog svoje dobi i nedostatka iskustva najranjivija skupina sudionika u prometu.

Generalni cilj akcije jeste pojačanim preventivnim radom policije promovirati odgovorno ponašanje svih sudionika u prometu tj. promovirati ponašanje koje će rezultirati ukupnim poboljšanjem sigurnosti u prometu te zaštititi djecu kao najranjiviju skupinu sudionika u prometu.

Posebni ciljevi akcije su sljedeći:

-Pojačanim aktivnostima uniformirane policije na prometnicama utječe na vozače da se pridržavaju prometnih propisa, posebno ograničenje brzine u blizini škole i na dijelovima ceste uz koje se kreću učenici,

-povećati nazočnost policijskih službenika uniformirane policije u blizini škole, pri čemu će policijski službenici po potrebi regulirati promet, kao i poučavati učenike kako sigurno prijeći cestu i sigurno se kretati uz cestu,

-upozoravati, i po potrebi sankcionirati vozače, koji ne propuštaju pješake prilikom prelaska ceste, kao i vozače koji nepropisnim parkiranjem vozila otežavaju promet pješacima (parkiranje na nogostupima, autobusnim stajalištima i sl.),

-kontrolirati, upozoravati a po potrebi i sankcionirati vozače javnog prijevoza koji prevoze školsku djecu, a ne koriste autobusna stajališta za ulazak i izlaz putnika;

-održati predavanja u školama na području ŽZH, svim učenicima nižih razreda, tom prilikom ih educirati o osnovnim pravilima kojih se trebaju pridržavati u prometu, upozoriti ih na opasnosti kojima su najčešće izloženi na putu od kuće do škole.

Sve vozače pozivamo da pokažu poseban senzibilitet i razumijevanje prema učenicima, posebno prema „prvašićima“ koji su jedna od najranjivijih skupina sudionika u prometu.

Učenicima želimo siguran put od kuće do škole i puno uspjeha u školi.

UPRAVA POLICIJE MUP-a

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO