Poznata imena uhićenih službenika UIO osumnjičenih za reketarenje poduzetnika

PRO Oglas

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhitili su jutros u akciji “Brend” šest službenika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja, odnosno korupciju i reketarenje poduzetnika.

Slobode je lišen šef Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u Regionalnom centru UIO u Tuzli Boris Filipović, koji je i prvosumnjičeni u ovom slučaju, piše “Glas Srpske”.

Osim njega uhićeni su i Milorad Krčar, Elvir Ćosić, Vedad Osmanović, Ladisav Zabo i Benko Galić. Neslužbeno, svi su službenici Regionalnog centra UIO u Tuzli.

Pretreseni su stambeni objekti, poslovni prostori i vozila na šest lokacija u Tuzli, Bijeljini, Lukavcu, Gradačcu i Lončarima.

Akciju SIPA sprovodi pod nadzorom Tužiteljstva BiH i po nalogu Suda BiH.

Prije dvije godine, krajem veljače, u istoimenoj akciji pripadnici SIPA su uhitili 11 carinskih službenika zbog primanja mita na graničnim prelazima Bosanska Gradiška, Šamac i Orašje, a pretresane su prostorije UIO BiH i drugi objekti na 22 lokacije.

Tada su osumnjičeni bili pod istragom zbog sumnje da su nezakonito uzimali novac ili druge oblike koristi, kako bi prilikom uvoza robe iz Hrvatske u BiH, propuštali mjere carinskog nadzora koji su bili obvezni vršiti.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO