Poznati mostarski arhitekt tvrdi da je niz nepravilnosti u izgradnji sportske dvorane

PRO Oglas

Izgradnja sportske dvorane u Mostaru, koja je najveći kapitalni projekt u ovom gradu u zadnjih pola stoljeća, mogla bi biti najveći fijasko ako se nastavi raditi bez potrebne dokumentacije.

Ovo tvrdi renomirani arhitekt Hasan Ćemalović koji je 2012. godine bio u komisiji za reviziju projekta sportske dvorane s još dvojicom priznatih arhitekata sportskih objekata, koji su razotkrili tada niz nepravilnosti i zaustavili izgradnju objekta.

Iako godinama živi i radi u Sarajevu, rođeni Mostarac i stručnjak u svom poslu, od trenutka kad je saznao da se nastavljaju radovi na sportskoj dvorani, pokušava stupiti u kontakt s predstavnicima gradske vlasti Mostara i traži način da im objasni alarmantnost stanja, ali ga, kako kaže, “niko ne doživljava”.

Zbog toga se obratio redakciji portala Klix.ba kako bi javnost informirao o stvarnom stanju i problemima pred kojim se, tvrdi on, oči ne smiju zatvarati.

Ističe kako mu nije cilj projekt sabotirati, nego naprotiv, vratiti na pravi kolosijek, jer se radi o najvećem kapitalnom projektu u zadnjih 50 godina u kojem se ne mogu dozvoliti greške kakvih je po njegovim riječima jako mnogo.


“Ja sam u penziji i nemam nikakav interes da tražim svoje uključivanje u tu priču, ali kao rođeni Mostarac koji je radio na tom projektu ne mogu mirno promatrati što se radi. Ono što ja želim je prvenstveno da se projekt postavi na pravi kolosijek i da stručnjaci detaljno pogledaju dokumentaciju te isprave greške koje su ogromne, ali i da se ova tema stavi na Dnevni red Gradskog vijeća te se javnosti predstavi projekt i objasni detaljno kakva će ta dvorana biti i kakvi će biti njezini sadržaji”, kaže Ćemalović za Klix.ba.

U protivnom po njegovim riječima će sportska dvorana koja se godinama iščekuje biti nefunkcionalna nakon što se u nju uloži ogromno bogatstvo za koje su se zadužili građani.

“Imao sam priliku da vidi glavni projekt koji je uradila firma Energoinvest i taj posao mi je povjerio Građevinski fakultet u Mostaru koji je nositelj revizione dokumentacije za sportsku dvoranu. Imali smo niz primjedbi i sugestija, a zapisnik je službeno dostavljen i Gradskoj upravi Grada Mostara i na osnovu njega je stala izgradnja dvorane”, ističe Ćemalović

U zapisniku je, kako tvrdi, između ostalog navedena neadekvatna primjena materijala, sadržaj sportske dvorane i prostori koji se nalaze u dvorani, njezina funkcija unutar toga i iskorištenost prostora općenito. Sve to kako navodi trebalo je korigirati da bi se radovi mogli nastaviti, što po njegovim riječima nije urađeno onako kako je trebalo.

Objašnjava da je prema proceduri za revidiranje mogla biti angažirana nova komisija, ali, kako naglašava, ona je trebala svoju reviziju uskladiti s onom koju je stara komisija već uradila, a kako je uključen bio u cijelu priču, tvrdi da se to nije dogodilo.

“Sad se radovi nastavljaju i završava se ono što je započeto prije nego su radovi zaustavljeni, što je veliki apsurd i greška koja bi mogla biti skupo plaćena”, tvrdi Ćemalović.


Prilikom revizije 2012. godine, kako naglašava, pored svih nedostataka u projektu temeljna suština primjedbe je bila činjenica da ne postoji projektni zadatak koji mora biti ovjeren da bi se znalo šta ima ta sportska dvorana.

Tada je po njegovim riječima utvrđeno da od samih izlijevanja temelja sportske dvorane nikada nije postojao projektni zadatak i da su se radovi i izrada projekta počeli radi paralelno što je nedopustivo po svim uzusima struke i zdrave logike.

Pojašnjava kako je osnova da krene procedura normalno, projektni zadatak, na bazi kojeg ide idejni projekt koji se treba vrednovati da bi krenuo i da bi se radio glavni projekt na bazi izabranog i verificiranog projekta, za što sve reviziona komisija piše izvještaj da bi se projekt realizirao.

“Ali svega ovog nije bilo. Fizibiliti studija koja je morala biti završena prije glavnog projekta da bi se znalo što se pravi se radila tek kad je završen projekt, točnije kad smo mi radili reviziju projekta što je ključni problem. Tako smo imali tehničku nekompletnost dokumentacije i neadekvatan sadržaj sportske dvorane zbog čega su radovi morali biti zaustavljeni”, pojašnjava Ćemalović.

Naglašava kako u projektu postoji samo prostor arene, bez sale za treninge, garderobe, teretane i ostalih popratnih sadržaja koji su potrebni, te da nije pokrivena tehničkim argumentima i prema tome nema uporište ni u školskom ni u realiziranom sportskom programu.

Ističe kako je problem u činjenici da je izgradnja krenula prije nego je završena potrebna dokumentacija što je ustanovila revizija rađena 2012. godine koja je te radove zaustavila i da zapravo Grad Mostar doslovno nije znao šta pravi, te da se nikad nije mogao pronaći dokument o usvajanju idejnog projekta, odnosno da usvajanje projektnog zadatka nikad nije potpisano.

“Taj dio je otišao nekontrolirano i zato je meni muka kad gledam sve to i samo bi želio da gradske vlasti angažiraju stručnjake koji će stvari vratiti na pravi kolosijek da ne bude kasno za sve”, kaže Ćemalović.

Svjestan je činjenica da projekt čeka realizaciju pola stoljeća i da se želi završiti što prije, ali kako naglašava, prvo treba ispraviti greške koje su gradnju toliko godina i onemogućavale.

“Strahujem ako se nastavi opet raditi bez potrebne dokumentacije i detaljne analize da će biti utrošeno brdo novaca koje će građani godinama vraćati za silne kredite a da neće biti u funkciji”, upozorava Ćemalović.

Vanjski izgled dvorane je, kako kaže dopadljiv, jer je u obliku balona i kompletan je u staklu i limu, te će sigurno dominirati u gradu.

Ali to je neprimjeren materijal kako naglašava i pored dopadljivosti nosi niz nedostataka, među kojima je činjenica da će se u hodnicima stvarati efekat staklene bašte i neće biti dovoljno zraka za boraviti, a da će krov koji je ogroman od lima stvarati refleksiju koja će smetati čak i nadlijetanju aviona, iako bi solarni paneli bili višestruko bolje rješenje.

Pored toga problematičnim smatra i prilaz dvorani koji će biti velika rupa umjesto da bude trg koji bi se mogao iskoristi mnoštvo funkcija.

“Uz to nije riješen ni dolazak vozila za ospskrbljivanje dvorane, što znači da se ne može tu raditi sajmište ili drugi vid prostora, tako da ne može doći nikakvo vozilo pa čak ni vatrogasno u slučaju požara, a moralo bi se misliti da bude samoodrživa u energetskom, ekonomskom i svakom drugom smislu”, zaključio je Ćemalović.

Međutim gradonačelnik Mostara Mario Kordić tvrdi da se nastavku izgradnje sportske dvorane u Mostaru pristupilo krajnje ozbiljno i odgovorno, i da su u njenu realizaciju uključeni vrsni stručnjaci, te da posjeduje svu potrebnu dokumentaciju i da je prošla sve potrebne komisije, jer u protivnom Razvojna banka vijeća Europe ne bi odobrila kredit za njenu izgradnju.


“Sad revizorski tim koji se bavi funkcionalnošću i projektom dvorane su ljudi iz Austrije koje je angažirala Razvojna banka vijeća Europe. Oni su nezavisno tijelo i rade reviziju čitavog projekta po etapama. Ovi radovi koji su sada počeli su krenuli na osnovu njihovog odobrenja i nije se ništa radilo dok oni nisu ustanovili koje se faze radova mogu implementirati”, tvrdi Kordić za Klix.ba.

Ističe kako se trenutno izvode radovi na ploči od oko 500 kvadrata i izgradnji bunkera u kojima bi trebala biti banka leda za hlađenje i grijanje dvorane.

“Razvojna banka vijeća Europe je, da bi nam uopće dala kredit, angažirala svoj tim za reviziju koji nas kroz sve ovo prati u suradnji s timom za implementaciju projekta i Elmom Durmišević koja je projektirala cijelu dvoranu. Radi se o megalomanskom projektu i svi su zainteresirani da bude što uspješnije i bolje završen. Sve potrebne dozvole imamo i davno su izdate, a ja kao gradonačelnik sam maksimalno oprezan u ovoj priči, gledao sve aspekte, izmjene i revizije da se projekt završi u najboljem interesu grada i u konačnici ja ću snositi odgovornost za sve”, zaključio je mostarski gradonačelnik u razgovoru za Klix.ba.

Klix.ba

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO