Pravomoćna presuda braći Leko iz Širokog Brijega

PRO Oglas

Županijsko tužiteljstvo ŽZH u Širokom Brijegu dokazalo je krivnju optuženih Romana Leke i Frane Leke u kaznenom postupku zbog kaznenih djela Nasilje u obitelji, Oštećenje tuđe stvari i Narušavanje nepovredivosti doma.

Presudom Općinskog suda u Širokom Brijegu Romano i Frano Leko osuđeni su na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 8 (osam) mjeseci koja se neće izvršiti ako u roku od 1 (jedne) godine i 6 (šest) mjeseci ne učine novo kazneno djelo. Pored toga optuženicima su izrečene i novčane kazne u iznosu od po 2.000,00 KM (dvije tisuće konvertibilnih maraka).

Romano Leko se teretio da je kontinuirano dugi niz godina tijekom trajanja bračne zajednice s M.L. istu fizički, psihički i ekonomski zlostavljao, tako što je razbijao ogledala, uništavao zajedničku imovinu, kontrolirao njezino kretanje i oblačenje, nazivao je pogrdnim imenima, tretirao kao manje vrijednu zbog njezinog spola, uzimao i raspolagao novcem koji je zaradila, kontrolirao njezine financije, zaradu, primanja i potrošnju. Nakon što je istu prethodno istjerao iz obiteljske kuće, 4.8.2022. godine došao je pred vrata stana svoje supruge M.L. u kojem je nastavila živjeti, te uz verbalno vrijeđanje, galamu i psovanje, naizmjenično sa svojim bratom Franom Leko lupao i udarao nogom u ulazna vrata stana na koji način su ih oštetili.

Frano Leko se teretio da je 4.4.2022. godine prisustvujući verbalnom napadu i vrijeđanju M.L. od strane Romana Leke u prisustvu njihove maloljetne djece, uhvatio M.L. za ruku i nasilno izvukao iz obiteljske kuće i odvukao niz stepenice, a potom 4.8.2022. godine bez dopuštenja da uđe u tuđi stan, neovlašteno i nasilno uz savladavanje otpora M.L., onemogućavajući je da zatvori vrata koja je u jednom trenutku otvorila, prodro u njezin stan, te se na izričit zahtjev da iziđe iz njezinog stana oglušio.

Istom presudom optuženi Romano Leko oslobođen je od optužbe da bi počinio kazneno djelo Zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika.

Presudu je potvrdio Županijski sud u Širokom Brijegu 16.11.2022. godine čime je ona postala pravomoćna i protiv iste nije dozvoljena žalba.

Petrunjela Matijević
viša stručna suradnica i službenica za odnose s javnošću
Županijskog tužiteljstva ŽZH u Širokom Brijegu

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO