“Prdekana” od po nekoliko godina bivšim čelnicima SDA zbog zapošljavanja preko “koverata”!

PRO Oglas

Općinski sud u Sarajevu izrekao je prvostupanjsku presudu bivšem glavnom tajniku SDA Amiru Zukiću, zatim bivšem potpredsjedniku SDA Asimu Sarajliću, te još petorici optuženih za zloupotrebe položaja pri zapošljavanju u javnim poduzećima. Riječ je o predmetu ‘Bosna’.

Amir Zukić osuđen je na tri godine zatvora, Safet Bibić na šest godina, Ramiz Karavdić na dvije godine, Esad Džananović na tri godine zatvora. Asim Sarajlić je oslobođen svih optužbi, piše Istraga.ba. Zukić je, zajedno sa Esedom Džananovićem, Safetom Bibićem, Senadom i Nedžadom Trakom, Ramizom Karavdićem i Asimom Sarajlićem, optužen za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Prema optužnici Tužiteljstva SŽ, Zukić i Bibić su tijekom 2016. godine organizirali grupu kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako te Karavdić, koji su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u podružnicama Elektrodistribucije pri Elektroprivredi BiH.

Nakon toga su, prema optužnici, koristeći svoj utjecaj, preko Eseda Džananovića realizirali nezakonita zapošljavanja u Elektroprivredi.

Optužnicom su se Sarajlić i Mirsad Kukić teretili za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, a Seid Fazlagić za pomoć počinitelju nakon izvršenog kaznenog djela, dok je Zukić optužen i za nedozvoljeno držanje oružja.

Predmet protiv Kukića je 2017. razdvojen zbog zdravstvenog stanja, te je on krajem 2020. na godinu dana zatvora zbog primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem. U travnju ove godine obrana Kukića se žalila na prvostupanjsku presudu tražeći oslobađajuću presudu ili vraćanje predmeta na ponovno suđenje.

Fazlagić, koji je bio vozač Amira Zukića, sklapanjem sporazuma o priznanju krivnje, osuđen je na osam mjeseci zatvora zbog pomoći počinitelju poslije krivičnog djela. Suđenje Zukiću i ostalima počelo je u svibnju 2017.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO