Predstavnici OSCE-a održali sastanak sa predsjednikom Vlade i Skupštine ŽZH

PRO Oglas

Sastanak predstavnika Ureda OSCE-a u Mostaru s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti u Županiji Zapadnohercegovačkoj – predsjednikom Vlade ŽZH Predragom Čovićem i predsjednikom Skupštine ŽZH Ivanom Jelčićem, održan je u Širokom Brijegu u petak, 2. lipnja 2023. u dvorani za sastanke Skupštine ŽZH.

Sastanku su nazočili, osim domaćina – dvaju predsjednika Vlade i Skupštine ŽZH i Šef Ureda OSCE BiH u Mostaru Ioannis Piliouris, predstavnica OESS-a Anita Soče Aničić i službenica za ljudska prava u Misiji OSCE-a u BiH, Jesenka Falak.

Kako je i ranije, u pripremnom obliku sastanka najavljeno, teme su bile uopćene i podrazumijevale su predstavljanje programa OSCE-a u BiH te razmatranje rezultata dosadašnje suradnje ove institucije s izvršnom i zakonodavnom vlasti u ŽZH.

Na samom početku, šef Ureda OSCE BiH u Mostaru Ioannis Piliouris je čestitao predsjedniku Vlade Predragu Čoviću i zaželio uspješan rad u ovom mandatu te je istaknuo njemu osobno zanimljivu činjenicu kako je riječ o čovjeku koji dolazi iz poslovnog svijeta. Predsjednik Čović je naglasio dobru suradnju i otvorenost te konstatirao kako, iako na početku svog djelovanja u ulozi predsjednika Vlade, vidi itekako pozitivne mogućnosti za daljnji rad.

Predsjednik Skupštine Ivan Jelčić je nazočne upoznao s radom Skupštine kao i suradnju s Vladom ŽZH te istaknuo kako su već u ovih nekoliko mjeseci mandata dvojica predsjednika, odnosno dvije institucije dobro surađivali čemu je primjer i današnji sastanak. Jelčić je također govorio i o transparentnosti u radu Skupštine te korespondenciji ove institucije i javnosti.

Šef Ureda OSCE BiH u Mostaru Ioannis Piliouris je naglasio kako je ŽZH prilično mala županija i kao takva prihvatljivo je područje za potencijalne pilot projekte OSCE- a u BiH, kao što su reforma obrazovanja, borba protiv korupcije te horizontalna i vertikalna suradnja lokalne i državne vlasti. Istaknuo je važnost pristupnih procedura EU koje podrazumijevaju dosta obaveza za Županije, pa tako i za Zapadnohercegovačku.

Strategija razvoja , reforma obrazovanja i razvijenost metalne industrije s tendencijom izvoza prema zapadnim zemljama su bile među važnijim temama o kojima je govorio Predsjednik Vlade Predrag Čović. Također je naglasio kako se u reformi obrazovanja ide u pravcu jačanja obrtničkih zanimanja te je dodao kako je reforma javne uprave također među prioritetima.

Povlačenje sredstava iz EU fondova jedna je od tema kojoj je predsjednik Jelčić posvetio dio sastanka istaknuvši svoje iskustvo rada u Razvojnoj agenciji ŽZH te je nazočnima ukratko predstavio i Tehnološki park te Poduzetnički inkubator na području ove županije na što je Piliouris potvrdno reagirao prokomentiravši kako je primijetio da je stanovništvo ŽZH dosta okrenuto biznisu te kako se ta kima ovdje itekako osjeti.

Na sastanku je također bilo riječi i o Strategiji borbe protiv korupcije te osjetljivim kategorijama stanovništva, kao i o mogućnostima poboljšanja djelovanja na tim područjima o čemu su više govorile Predstavnica OESS-a Anita Soče Aničić i Službenica za ljudska prava u Misiji OSCE-a u BiH, Jesenka Falak, a o radu Skupštine ŽZH, odnosno aktivnostima zastupnika te mogućim izmjenama Poslovnika Skupštine na kojem se nije interveniralo godinama nazočne je upoznala Julijana Šimović – tajnik Skupštine. Obostrano je konstatirano kako mrežne stranice ove institucije javnosti pružaju kvalitetan uvid u rad kako same Skupštine tako i svih skupštinskih radnih tijela i svim aktivnostima vezanima za ovu instituciju.

Sastanak je završen u ugodnom diplomatskom ozračju uz dobre želje za skorim susretom u Mostaru koji je udaljen oko pola sata od Širokog Brijega, istaknuo je Šef Ureda OSCE BiH u Mostaru Ioannis Piliouris sa suradnicima.

STRUČNA SLUŽBA SKUPŠTINE ŽZH

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO