Preminuo je glazbenik koji je znao svojim pjesmama ujedinjivati generacije!

PRO Oglas

Legendarni glazbenik i kantautor Đorđe Balašević preminuo je u 68. godini života.

Srpski pjevač, tekstopisac, pjesnik, glumac i redatelj Đorđe Balašević tijekom dugogodišnje karijere stekao je status legende čija se glazba sluša na prostorima cijele bivše Jugoslavije. Publiku je osvojio romantičnim baladama i šansonama, a njegovi su stihovi postali i neizbježni citati na društvenim mrežama.

Balašević je rođen 11. svibnja 1953. godine u Novom Sadu od oca Jovane i majke Veronike. Imao je i pet godina stariju sestru Jasnu koja je preminula.

U srednjoj školi htio je postati nogometaš, a o svoju ljubav prema nogometu opjevao je i u pjesmi “Prva ljubav”. Majka i otac protivili su se njegovoj odluci da postane glazbenik i smatrali su da bi se trebao baviti geografijom za što se i školovao. Nisu prisustvovali nijednom njegovom koncertu, ali on im je uvijek čuvao dva prazna mjesta u publici.

Gitaru je prvi put zasvirao s 18 godina kada je krenuo pisati i tekstove za koje je vjerovao da se neće nigdje objaviti. S prijateljima iz srednje škole 1977. godine osnovao je glazbenu grupu Žetva s kojom je snimio singl “U razdeljak te ljubim” koji je prodan u više od 180 tisuća primjeraka, što je tada bio golemi uspjeh. Žetvu je napustio 1978. godine i osnovao grupu Rani mraz s kojom je prvi put nastupio u Opatiji 1978. godine s pjesmom “Moja prva ljubav”. Tada im se pridružio i Bora Đorđević, kasnije poznatiji pod nadimkom Bora Čorba koji je nakon nekoliko mjeseci napustio grupu i osnovao svoju.

S pjesmom “Panonski mornar” Rani Mraz je 1978. godine osvojio prvo mjesto na Splitskom festivalu. Nakon odsluženja obaveznog vojnog roka tijekom kojeg nije imao vremena za glazbu, 1982. godine Balašević je započeo samostalnu karijeru.

Iste godine izdao je prvi album “Pub” za kojeg je dobio mnoge pohvale, nakon čega je krenuo na samostalnu turneju Jugoslavijom. Sljedeća dva albuma vinula su ga među zvijezde i donijele mu slavu na području cijele bivše države. Pjevao je i o ratu, a na svojem albumom “Devedesete” ismijao je srpskog predsjednika Slobodna Miloševića u pjesmi “Legenda o Gedi Gluperdi”. Posljednji studijski album “Rani mraz” objavio je 2004. godine, nakon čega je izdao nekoliko kompilacija svojih najvećih hitova.

Pamtit ćemo ga po pjesmama “Ringišpil”, “Svirajte mi jesen stiže dunjo moja”, “Devojka sa Čardaš nogama”, “Ne volim januar” i još mnogim drugima.

Osim pjesama, pisao je i knjige kojih je od 1980. do 2018. godine izdao deset.

Sa suprugom Oliverom u braku je proveo više od 40 godina, a ona mu je bila i menadžerica te producentica. Zajedno su dobili troje djece, kćeri Jovanu i Jelenu te sina Aleksa.

Dnevnik.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO