Prevenirajte artritis samo jednom važnom promjenom

PRO Oglas

Gubitak kilograma i snižavanje indeksa tjelesne mase može usporiti, odgoditi ili čak prevenirati stanje koje se naziva artritis koljena, stoji u zaključcima najnovije studije.

“Otkrili smo da što više kilograma izgubite, veće su dobrobiti za prevenciju nastanka artritisa u koljenu”; navodi autorica studije dr. sci. Amanda Sainsbury, stručnjakinja za pretilost.

Kao primjer je navela, ako osoba ima 120 kilograma i izgubi 20 sigurno će imati duplo više dobrobiti od osobe koja je izgubila 10 kilograma. Rezultati studije su objavljeni u magazinu “Arthritis & Rheumatology.”

Kada se površina zglobne hrskavice istroši, tj. „izliže“ kosti su u dodiru jedna s drugom i dolazi do trenja što izaziva bol i ukočenost zgloba koljena, a sigurno će utjecati na to koliko ste pokretni. Osteoartritis ili artroza zglobova predstavlja kroničnu, upalnu, degenerativnu bolest kod koje postepeno dolazi do propadanja u prvom redu zglobne hrskavice, a posljedično tome i cijelog zgloba.

Upravo je to stanje najčešći oblik artritisa. Osteoartritis možemo podijeliti na primarni i sekundarni. Kod primarnog (idiopatskog) osteoartritisa dolazi do starenja i postepenog propadanja hrskavice, dok je sekundarni osteoartritis posljedica drugih stanja poput prijeloma, ozljeda hrskavice i ligamenata, upalnih i metaboličkih bolesti, infekcije ili poremećaja mehaničke osovine.

Prema pisanju Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, artritis utječe na život oko 32 milijuna odraslih osoba samo u Americi, a često se javlja kod osoba starijih od 50 godina, ali i kod mladih ljudi. Kako ne postoji lijek za ovo stanje, liječnici će savjetovati fizikalnu terapiju, operaciju ili korištenje lijekova. Isto tako je važna i zdrava prehrana i gubitak viška kilograma kako bi se smanjio pritisak na zglobove, olakšala bol i usporilo oštećenje zglobova.

Studija je pokazala kako snižavanje indeksa tjelesne mase može utjecati na osteoartritis u koljenu. Kako bi to provjeri, stručnjaci su analizirali stanje koljena kod odraslih pacijenta koji su sudjelovali u tri samostalne studije. Slike pregleda su stavili u tri kategorije – osoba koje nisu imali artritis na početku stutije.

Prosječna dobna skupina dvije grupe (oni kod kojih se razvio artritis i onih kod kojih nije), a sudionici su bili stari oko 60 godina, oko 60 posto ispitanika su bile žene. No pretilost se razlikovala kod te dvije skupine. Oko 1/3 posto prve skupine su bili pretili, dok je to situacija bila u 50 posto kod druge grupe. Pregledom studija su zaključili kako je previsok indeks tjelesne mase u razdoblju od 4 do 5 godina povezan s razvojem ili pogoršanjem stanja kod artritisa u koljenu, posebno kod unutarnjih zglobova.

OSOBE KOJE NISU PRETILE SU PRIMIJETILE DOBROBITI

Osobe koje su izgubile višak kilograma su smanjile šanse da će doći do bolnih promjena u zglobovima i to za 4.76 posto. Osobe koje su izgubile i do 5 jedinica indeksa tjelesne mase su smanjile šanse da će se bolest razviti i to 22 posto.

“Gubitak kilograma se izdvojilo kao strategija za potencijalnu prevenciju ili odgađanje degeneracije zgloba u koljenu”; navela je dr. Zübeyir Salis. Stručnjaci koji nisu sudjelovali u studiji su pozdravili rezultate pa je tako stručnjak za gubitak kilograma, dr. Edvardo Gunvald koji smatra da je trajanje studije i sve provjere koje su uslijedile znak da se radi o kvalitetnoj analizi ali dodaje kako bi ga zanimalo je li stanje u koljenima dovelo do mršavljenja ili obrnuto. “Sve jača bol u koljenu može voditi do nakupljanja kilograma i povišenja indeksa tjelesne mase.

Dr. Caroline M. Apovian navodi kako je studija važna jer je isto tako istaknula da jednom kada se hrskavica istroši i kost pri pokretu dodiruje drugu kost, sve što preostaje je operacija koljena.

“Sada možemo sigurno savjetovati da je gubitak kilograma povezan sa sprečavanjem nastanka artritisa u koljenu”, dodala je. Dodaje kako bi voljela vidjeti da se provode i druge studije nad manjim grupama, kako bi se proširila korisnost ovih informacija.

NEKOLIKO JE FAKTORA KOJI UTJEČU NA POJAVU OSTEOARTRITISA

Glavni rizični faktor za nastanak osteoartritisa je starija životna dob, zatim povećana tjelesna težina, preopterećenje zglobova, ozljede hrskavice, meniskusa i ligamenata, prijelomi kostiju, osobito prijelomi unutar zgloba, upalne bolesti zglobova, infekcije zglobova, šećerna bolest, te poremećaj mehaničke osovine zglobova kao što su primjerice „X“ ili „O“ noge što dovodi do neravnomjernog opterećenja na zglob i posljedično do ranijeg propadanja preopterećenog dijela zgloba. Kod prekomjerne tjelesne težine je važno napomenuti da uzrok ranijeg nastanka osteoartritisa nije samo tjelesna težina, nego i značajno veća količina masti u tijelu koja tada luči hormon leptin koji je uzrok bržeg propadanja hrskavice.

Ordinacija.hr

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO