Prijeti li svijetu novi veliki rat? “Iranu i Rusiji ovo je idealan scenarij”

PRO Oglas

Zapad je sinoć udario na Jemen. Radi se o zajedničkim napadima Sjedinjenih Država i Velike Britanije na ciljeve povezane s Hutima, islamističkom militantnom skupinom koju je naoružao Iran.

To je prvi put da su napadi pokrenuti protiv ove skupine otkako je krajem prošle godine počela gađati međunarodne brodove u Crvenom moru. Huti, koji kontroliraju veći dio Jemena, gađaju brodske rute na Crvenom moru kako bi iskazali podršku Hamasu, palestinskoj islamističkoj skupini. Napadima su prekinuli međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Europe i Azije, kojom prolazi oko 15 posto svjetskog brodskog prometa.

Huti su ignorirali upozorenje koje su 3. siječnja izdali Velika Britanija, SAD i još 12 zemalja da prestanu napadati komercijalne brodove u Crvenom moru

Vjeruje se da su ovo prvi udari koje su Sjedinjene Države izvele protiv Huta u Jemenu od 2016. godine. Zasad se zna da su napadi izvedeni zrakoplovima, brodovima i podmornicama, da su Australija, Kanada, Bahrein i Nizozemska pružile potporu operaciji i da je ciljano više od deset lokacija.

Američke zračne snage kažu da su pogodile “više od 60 ciljeva na 16 lokacija militantnih Huta, koje podupire Iran, uključujući zapovjedne i kontrolne čvorove, skladišta streljiva, lansirne sustave, proizvodna postrojenja i radarske sustave protuzračne obrane”.

Velika Britanija rekla je da su njezini zrakoplovi bombama tipa Paveway IV gađali dvije lokacije Huta. Lokacija u sjeverozapadnom Jemenu, nazvana Bani, korištena je za lansiranje izviđačkih i napadačkih dronova, dok su s druge, na aerodromu u Abbsu, ispaljivani krstareći projektili i dronovi iznad Crvenog mora, navodi se u izjavi britanskog ministarstva obrane.

“Na aerodromu su naši zrakoplovi identificirali i napali nekoliko ključnih meta”, stoji u priopćenju. Američki predsjednik Joe Biden upozorio je da slijedi još napada ako potraju prijetnje globalnom pomorskom prometu.

“Neću oklijevati usmjeriti daljnje mjere za zaštitu naših ljudi i slobodnog protoka međunarodne trgovine prema potrebi”, rekao je Biden.

Vođa Huta Mohammed al-Bukhaiti zaprijetio je da će SAD i Velika Britanija “uskoro shvatiti” da su napadi na Jemen “najveća ludost u njihovoj povijesti”.

Kakve sve posljedice to može imati na regiju i svijet? “Jutrošnji udari odražavaju neuspjeh Zapada da obuzda rat”, rekao je za Sky News dopisnik Mark Stone. Dodao je da se regija, koja je već na rubu, sada priprema za odgovor Irana i Huta i da se radi o opasnom trenutku.

Vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić kazao nam je da je Crveno more žila kucavica svjetskog globalnog prometa s najmanje 20 posto globalnog kontejnerskog prometa, najmanje 10 posto tankerskog i više od 8 posto za Europu posebno važnog LNG prometa.

Dodao je da tom rutom prometuju energetski i drugi brodari na putu prema Hrvatskoj. Radi se o strateškoj globalnoj brodarskoj ruti. Dao nam je svoje viđenje onoga što je prethodilo ovom napadu.

“Ako pitate Hute, napadaju brodove zbog situacije u Gazi. No ne treba sve gledati površno. Smatram kako je jasno vidljiva želja za degradacijom regionalnog i globalnog mira, a time se razvlači i snaga zapadnih država, njihov fokus, logistika, i to u trenutku dugotrajne agresije Rusije na Ukrajinu, ali i u izbornoj godini kako za SAD, UK, a možemo spomenuti i čitavu EU.

Oni koji osuđuju kontranapad na jemenske Hute, nakon što su oni svojim napadima na civilne brodare u tranzitu poremetili svjetsku trgovinu, pokazuju svoju predanost spomenutoj degradaciji regionalnog i globalnog mira, širenju bliskoistočne krize. Huti su bili upozoreni, no ipak su krenuli ovim putem.

Naravno da to komplicira situaciju, nije ugodno, ali nije ni bilo drugog izbora. Reakcija međunarodne koalicije praktično je iznuđena, a iako su povodi za Hute politički, razlika između njih i somalskih pirata nije velika u tom smislu, a najveća je što se ovdje iznuda pretvara u terorizam globalne naravi.

Tragedija u Gazi je nesporna, ali napadi na trgovačke brodove koji prometuju Crvenim morem nemaju nikakve veze s tim, što je nužno razjasniti kako bi bilo jasno da je svaki uzvrat prema takvoj vrsti terorizma potpuno opravdan”, rekao je.

Pitali smo ga da nam razjasni tezu Sky Newsa kako je riječ o porazu Zapada.

“Vjerujem kako se misli na nemogućnost Zapada da prevenira ovakvu eskalaciju. Svakako bih se složio da je prevencija puno bolja od reakcije te da treba računati kako ovo neće zaustaviti napade, nego ih možda i povećati. Drugim riječima, međunarodna pomorska koalicija, a prije svega Sjedinjene Države, upravo se upušta u ratnu situaciju.

Pokazat će se, uvjeren sam prema reakcijama Rusije, a i Irana, kako je njima upravo ovo željeni scenarij. No to nam govori i da je trenutačnu situaciju, što se Zapada tiče, bilo praktično nemoguće prevenirati. Upravljanje krizom i situacijom stoga će pokazati je li Zapad ovdje poražen. Poraz je to ipak svih nas, globalno govoreći, još jedan od brojnih dokaza da UN nema nikakvu snagu u zaustavljanju kriza i njihovu širenju.”

Razgovarali smo o posljedicama ovih napada za regiju i svijet.

“Realne posljedice će svakako biti zaostajanje u dobavi roba koje putuju kontejnerskim putem, rast cijena energenata koji putuju Crvenim morem. Brodarski transport se svakako usložnjava jer se alternativnim putem on produljuje. Dakle, nakon stabilizacije globalne trgovine ovo nas sve ponovno baca korak unazad. Tiče se, stoga, svih nas.

Naravno, ključno je pitanje dokle su Iran i njegovi saveznici spremni ići. Ova eskalacija dolazi jer je usložnjavanje situacije, a povodom izraelskih vojnih akcija u Gazi, naprosto sišlo s naslovnica, ako to možemo tako reći. Iran ima još jedan važan adut za vojno djelovanje u regiji, a to je Hezbolah, što će sigurno zakomplicirati stvari Izraelu, ali i SAD-u.

Nova ratna djelovanja mogu ostati izolirana od ostatka islamskog svijeta, tako zasad vrijeme prolazi. Međutim, doista se radi o vatrenoj igri pokraj ogromne količine zapaljive nafte, slikovito bih se izrazio u tom smislu”, kazao je.

Što je pobjeda za Zapad u sukobu?

“Zapad treba stabilnost, prestanak napada na brodare bila bi pobjeda. Pitanje je koliko su dalje i vremenski spremni ići Huti i njihovi sponzori iz Irana. Posljedice će za njih biti iznimne, a SAD i Zapad, pa i regionalni igrači, neće samo tako dopustiti kompliciranje i onemogućavanje pomorske trgovine i plovidbe Crvenim morem.

Svi koji to čine postaju neželjeni kao i somalski pirati. To je svim igračima iz regije otprije poznato. Što nas navodi da između redaka pročitamo kako Iran, a vjerojatno možemo govoriti i o njihovu danas snažnom ruskom partneru, želi širenje sukoba koji involviraju Zapad po svaku cijenu.”

“Mislim da je posve jasno kako Zapad, prije svega SAD, ne želi globalni sukob i ulazak u kaos potencijalno trećeg svjetskog rata. Jasno je da za to nemaju apetita ni Rusija ili Kina. Stoga je zasad, koliko god sve izgledalo jako opasno, moja prognoza da uz sve što se događa, uz puno te ‘vatrene igre uz skladišta zapaljivih tvari’, stanje će se ipak stabilizirati. Nadam se da će tako i ostati”, objasnio je Avdagić.


Vojni analitičar Marinko Ogorec za Index je rekao da je činjenica kako je Crveno more vitalna točka važna za transport velikog broja roba, prije svega naftnih derivata.

“Moglo se očekivati da takva vitalna komunikacije ne može ostati u tom stanju da tamo Huti vrše svoje napade zbog iracionalnih zahtjeva da se spriječi izraelska aktivnost u Gazi. To nije bila opcija, moglo se očekivati da će doći do ovog do čega je došlo”, kaže.

Ističe da se radi o klasičnom asimetričnom sukobu.

“Sjedinjene Države i saveznici, prije svega Velika Britanija, Australija i Nizozemska, praktički su neutralizirali hutske snage koje napadaju brodove. Golema je asimetrija između snaga. Zapad je tu mogao ostvariti što je htio, ne bih rekao da će biti daljnjih akcija jer Zapadu nije u interesu da se eskalacija proširi”, kazao je Ogorec.

“Sve ovisi i o tome kakve dodatne resurse Huti imaju, što će opet odrediti i hoće li se ići u nove akcije. Svaki sukob ima potencijal za eskalaciju, tako i ovaj. Uvjeren sam da Iran, iako podržava Hute, jako dobra zna da mu nije u interesu da dođe do ozbiljne eskalacije.

Kad je Izrael uzvratio Hamasu, očekivalo se da će doći do uključivanja Hezbolaha, izravnijeg uključivanja Irana, ali to se nije dogodilo. Postoji vjerojatnost da do eskalacije neće doći ni u ovom slučaju. Vjerujem da ova akcija neće imati daljnje posljedice”, objasnio je Ogorec.

Index.hr

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk