Primijetili ste da vam se auto trese dok skreće? To ukazuje na ozbiljan problem

PRO Oglas

Vibracije vozila tijekom vožnje, koje su naročito izražene tijekom skretanja, mogu biti razlog ozbiljnih problema i dovesti i do prometnih nesreća. Kada se dogodi da se prilikom zakretanja kotača uz istovremeno dodavanje gasa počnu javljati vibracije koje se prenose na volan i karoseriju, to je obično znak problema s homokinetičkim zglobovima.

Krckanje i škripanje prilikom okretanja volana nam govore da je neophodno zamijeniti vanjski homokinetički zglob. Unutrašnji homokinetički zglob je potrošen kada se “čuje” pri vožnji velikim brzinama ili na vrlo prljavoj cesti.

Pohabani nosač mjenjača također može biti uzrok nenadanih vibracija. Naime, nosač mjenjača je jedan od zglobova koji omogućava prijenos okretnog momenta iz mjenjačke kutije do samog kotača. Rijetkost je da ovaj dio otkaže, odnosno da se raspadne, ali ako se to dogodi, imat ćete ozbiljan problem.

Skupi popravci

Ovo može ozbiljno ugroziti budžet vlasnika vozila jer čovjek, ne znajući što je izvor problema, prvo kreće s balansiranjem kotača, zatim provjerava kočnice i slično. Tek nakon što provjeri i karoseriju, dolazi pomisao da bi trebalo provjeriti nosač mjenjača.

Snažne vibracije karoserije mogu biti znak i da je nosač motora istrošen, odnosno pohaban. Da biste provjerili nosače, potrebno je osigurati motor, a zatim pregledati nosače. Ako se kroz gumeni dio nosača vide metalne komponente, pukotine ili raslojavanje gumenog sloja, takav nosač odmah zahtijeva zamjenu.

Ako je sve u redu s nosačima, razlog kvara treba potražiti u spojnici (kvačilu) ili mjenjačkoj kutiji, što je nešto što je moguće pouzdano utvrditi tek nakon demontaže spomenutih sklopova.

Index.hr

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

PRO Oglas