Privedeni policajac iz Gruda osumnjičen za “drukanje” i ugrožavanje života djelatnika SIPA-e

PRO Oglas

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su na području Gruda i Ljubuškog realizirali operativnu akciju “Derbi 2”, u okviru koje su izvršeni pretresi stambeni objekata i pokretnih stvari na jednoj lokaciji i privremeno oduzimanje dokumentacije na dvije lokacije.

Privedena je jedna osoba koja se tereti za krivično djelo “Odavanje službene tajne” u vezi sa krivičnim djelom “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”. Kako smo već informirali, riječ je o umirovljenom policijskom službeniku PU Grude Marinku Mariću.

Kako je rečeno za portal OTPOR.Media, krivično djelo počinjeno je 5. svibnja 2022. godine dok je osumnjičeni još bio policijski djelatnik.

Po naredbi Suda BiH djelatnici SIPA-e su jedno vrijeme provodili tajnu akciju praćenja i tehničko snimanje osoba, transportnih sredstava i predmeta povezanim sa osumnjičenima, sve dok nije došlo do ugrožavanja same akcije od privedenog policijskog djelatnika.

Osoba koja je bila praćena od strane djelatnika SIPA-e je zatražila od navedenog djelatnika PU Grude informacije o vozilu koje ga je pratilo, dok mu je isti policijski službenik koji je imao pristup bazi IDDEEA kao i vlasnicima registarskih oznaka dojavio da ga SIPA prati te odao o kojem vozilu je riječ. Tim svojim potezom ugrozio je samu akciju, kao i doveo u opasnost i živote djelatnika SIPA-e, kazao je za portal OTPOR.Media, Josip Aničić, županijski tužitelj Županijskog tužiteljstva ŽZH.

Podsjetimo, prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta dokumentacija koja može poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Navedene aktivnosti su provedene po naredbi Općinskog suda u Ljubuškom pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Županije Zapadnohercegovačke iu suradnji sa Ministarstvom unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke.

11 privedenih u akciji “Derbi” prošle godine

Podsjetimo se kako su prošle godine tj. 14.7.2022. policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na području Modriče, Šamca, Pelagićeva, Posušja, Gruda i Zenice realizirali operativnu akciju „Derbi“ i izvršili pretrage poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na 15 lokacija.

Tada je slobode lišeno 11 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela „Organizirani kriminal“, „Porezna utaja ili prijevara“, „Nedozvoljen promet akciznih proizvoda“, „Nedozvoljeno skladištenje robe“, „Nedopuštena trgovina“ i „Pranje novca“, propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretraga otkriveni su i privremeno oduzeti sljedeći predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku:

-oko 20.000,00 konvertibilnih maraka i 6.000,00 eura;

-oko 11 tona duhana u listu;

-49 velikih pvc vreća rezanog duhana;

-oko 3800 kilograma korijena duhana;

-oko 1000 kilograma duhanske folije;

-velika količina razne kartonske ambalaže za cigarete;

-oko 17.000 komada praznih filtera za punjenje cigareta;

-veća količina kartonske ambalaže za cigarete sa oznakom FM;

-dvije mašine za rezanje duhana;

-dvije električne mašine za punjenje cigareta;

-sedam digitalnih vaga;

-mobilni telefoni i razna poslovna dokumentacija.

Mili Marušić / OTPOR.Media

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO