PRODAJOM DIPLOMA NAPRAVILI ZGRADU: Maloljetna djeca osumnjičenih su suvlasnici i investitori

PRO Oglas

Šemsudinu Habiboviću i njegovoj supruzi Maidi Cepić-Habibović, koji su osumnjičeni da su kao vlasnici i prokuristi Centra za obrazovanje odraslih Multilingua prodavali nelegalne diplome, privremeno je oduzet stambeno-poslovni objekt u ulici Prijedorska u Sanskom Mostu, saznaje Žurnal.

Ovu privremenu mjeru osiguranja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom na zahtjev Tužiteljstva Unsko-sanske županije izrekao je Županijski sud u Bihaću u siječnju ove godine.

Sumnja se da je ovaj objekt izgrađen s novcem koji su stekli prodajući nelegalne diplome od osnivanja škole za odrasle u svibnju 2015. pa do sredine 2019. godine. Dosadašnjom istragom utvrđeno je da su u ovom periodu omogućili da 217 osoba iz BiH dobije diplomu, bez dana nastave, a za pojedina zanimanja nisu imali ni potrebna odobrenja za izvođenje nastave ili obuke.

Cijena jedne diplome, prema svjedočenju onih koji su ih kupovali, iznosila je od oko 1.500 konvertibilnih maraka, tako da se pretpostavlja da su osumnjičeni stekli od oko 325.000 KM imovinske koristi. Ovaj novac su, saznaje Žurnal iz dobro obaviještenih izvora, tijekom 2017. godine uložili u izgradnju stambeno-poslovnog objekta u ulici Prijedorska, s namjerom da ga stave u legalne tokove.

Suvlasnici ovog objekta su djeca osumnjičenih. Financijskom istragom je, saznajemo, utvrđeno da se oni pojavljuju i kao suinvestitori, iako su u vrijeme izgradnje zgrade bili maloljetni. Sin je u to vrijeme imao 14, a kćerka 17 godina.

Sve neophodne pravne radnje, kao što je podnošenje zahtjeva za izdavanje odobrenja za građenje ili zaključenje ugovora o izvođenju radova, poduzimao je njihov otac Šemsudin Habibović, kao zakonski zastupnik. On je taj koji je u njihovo ime plaćao sve usluge izvođenja radova.

Žurnal saznaje da je financijska istraga pokazala da bračni par Habibović nije imao dovoljno zakonito stečenih prihoda kojim bi, u ime svoje djece, financirali izgradnju stambeno-poslovne zgrade.

Šemsudin Habibović je na svoje ime izvršio i uknjižbu doživotnog uživanja i korištenja ovog objekta.

Žurnal je, podsjetimo, pisao da je Tužiteljstvo USK krajem prošle godine otvorilo istragu protiv bračnog para Habibović, te bivše direktorice škole za odrasle Multilingua Neire Šabić zbog sumnje da su počinili krivična djela organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja, krivotvorenjem isprava i pranjem novca.

Habibović je ranije zbog krivotvorenja isprava pravomoćno osuđen na 13 mjeseci zatvora, a Neira Šabić na osam mjeseci uvjetno.

Zurnal.info

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO