Projekt od 300 milijuna eura: BMW u Češkoj otvorio stazu za testiranje autonomne vožnje

PRO Oglas

BMW je pokrenuo veliko novo testno mjesto u Sokolovu, u Češkoj, koje će se sveobuhvatno koristiti u razvoju tehnologija automatizirane vožnje i parkiranja. Mjesto, nazvano Centar za razvoj mobilnosti budućnosti, koštalo je proizvođača više od 300 milijuna eura. Poligon se pridružuje drugim BMW-ovim testnim lokacijama u Aschheimu, Münchenu, Miramasu u Francuskoj i Arjeplogu u Švedskoj.

Mjesto se nalazi na više od 600 hektara zemlje i omogućuje BMW-u testiranje svih vrsta različitih uvjeta vožnje, uključujući gradsku, seosku i vožnju autocestom. Testiranje je već započelo.

BMW je testirao dva autonomna prototipa. Ta su vozila opremljena nizom dodatnih senzora i dobila su upute da uvijek iznova voze istom rutom. Prema riječima voditelja BMW-ovog projekta za razvoj bez vozača, Philippa Ludwiga, bolje je imati autonomna vozila koja obavljaju ponavljajuće zadatke kao što je ovaj nego koristiti ljudske vozače koji bi mogli postati nezainteresirani ili umorni.

BMW-ovi samovozeći prototipi prošli su približno 70.000 kilometara u testovima koji uključuju manevre brze autoceste, testove stop svjetala, testove kočnica i testove u prometu. Kada se izvode testovi kočnica, vozila se lagano pomiču kako bi se osiguralo da na rezultate ne utječu mali komadići gume koji mogu ostati na cesti.

“S našim novim centrom za razvoj mobilnosti budućnosti, stvorili smo jedinstveno mjesto za testiranje, dizajnirano isključivo za vrlo zahtjevno testiranje automatizirane vožnje i parkiranja do razine 4”, dodao je Frank Weber, član uprave BMW-a za razvoj.

“Na 600 hektara zemlje testiramo sve moguće uvjete vožnje uz maksimalnu fleksibilnost i ogromnu učinkovitost: grad, selo, autocesta, kao i automatizirano parkiranje. Naše testne module možemo izvoditi jedan za drugim bez zaustavljanja. To čini naše testiranje što je moguće realnijim, pouzdanijim i orijentiranim na kupca”.

Jutarnji.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO