Pronađen jeftin način da se plastični otpad pretvori u gorivo

PRO Oglas

Možda to mnogima nije poznato, no industrija recikliranja plastike ne pokazuje preveliki uspjeh. Reciklirano je samo 9 posto ukupno proizvedenog plastičnog otpada. Oko 12 posto do sada proizvedene plastike je izgorjelo, a 79% se još uvijek nalazi u našim domovima ili u našem okolišu.

Znanstvenici stoga u posljednje vrijeme istražuju može li se jedna od najčešćih vrsta plastike, poliolefin, pretvoriti u gorivo.

“Jednokratna plastika predstavlja ogromnu opasnost za okoliš, a njena reciklaža se pokazala kao pravi izazov, što posebno vrijedi za poliolefin”, napisali su znanstvenici sa Sveučilišta Delaware u novom istraživanju.

“Pronašli smo izravnu metodu selektivne pretvorbe poliolefina u tekuća goriva, uključujući dizelske i benzinske ugljikovodike”, dodali su.

Efikasna i jeftina metoda

Ovo nije prvi put da su znanstvenici uspjeli plastiku pretvorili u gorivo, no cilj je da se uz što manje resursa i troškova što veća količina plastike pretvori u što više goriva.

Najnovija tehnologija uspjela je upravo to – koristi 50 posto manje energije od sličnih metoda, operira na temperaturama uobičajene kuhinjske pećnice i ne ispušta ugljikov dioksid u atmosferu, piše Science Alert.

Znanstvenici su koristili kemijski postupak hidrokrekiranja kako bi razgradili ugljikove veze u plastici. Pritom su upotrebljavali katalizator koji se sastoji od minerala zeolita i mješavine metalnih oksida.

“Pojedinačno, nema puno koristi od ova dva katalizatora. No u kombinaciji postaju čarobni, tope plastiku i za sobom ne ostavljaju plastični otpad”, rekao je inženjer Dion Vlachos sa Sveučilišta Delaware.

Index.hr

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO