Propust i manjkavost suca Galića VSTV-u olakšalo da Ivanku Kopilaš ne vide kao predsjednicu suda u Širokom Brijegu?

PRO Oglas

Aktualna predsjednica Općinskog suda u Širokom Brijegu Ivanka Kopilaš bila je jedini kandidat za ovu poziciju na natječaju koji je (upravo zbog toga) i poništen, te će uskoro biti raspisan novi, piše Zurnal.info.

U Vijeću, kaže naš dobro upućen izvor, i nisu baš zadovoljni s njenim radom, a u protekle tri godine Kopilaš nije uspjela ostvariti ni prosječnu ocjenu. Iz VSTV-a su, ne navodeći ime kandidatkinje, potvrdili da je natječaj poništen iz razloga što jedini prijavljeni kandidat, na osnovu ocjene rada za posljednje tri godine, nije ostvario najmanje 86 bodova, odnosno najmanju ocjenu 4,0 kao prosječnu.

Dodali su da u širokobriješkom sudu „ima najmanje jedan sudac koji je za posljednje tri godine ostvario najmanje 86 bodova“. Žurnal saznaje da je to sutkinja Josipa Karoušić.

Međutim, problem je što su se obje sutkinje nedavno našle u žiži skandala, a nakon što je nemarom njihovog kolege Borisa Galića na slobodu pušten diler Ivan Kožul. One su kao članice Vijeća, koje je odlučivalo o žalbi postupajućeg tužiteljstva, podržale odluku suca Galića. S njima u Vijeću je bila još Radmila Mandić.

Protiv svih njih postupajući tužitelj Josip Aničić je podnio prijavu Uredu disciplinskog tužitelja.

“Predmet je u fazi provjera”, kazali su “Žurnalu” kratko iz UDT-a.

Pisali smo u siječnju da policajci nakon pretresa Kožulove kuće nisu imali kome predati zaplijenjeni heroin, bombu i mobitel, jer tada dežurnog sudca Galića nisu zatekli na radnom mjestu.

Sudac je, prema disciplinskoj prijavi, nastavio nizati propuste. Osumnjičenom je naredio da u PU Široki Brijeg preda sve putne isprave, a da mu u zamjenu za osobnu iskaznicu nije izdao posebnu potvrdu.

Zakon je u tom pogledu jasan i kaže da će “osumnjičenom ili optuženom za osobnu iskaznicu biti izdata posebna potvrda ili karta koja je zamjenjuje u svakom pogledu, ali koja se ne može koristiti za prelazak državne granice”.

Izvor blizak istrazi za Žurnal kaže da se sudac u ovom slučaju nikada nije ni pozvao na član zakona kojim je ovo propisano.

U podnesenoj disciplinskoj prijavi stoji da je nezakonitu odluku suca Galića podržalo tročlano Vijeće koje su činile Kopilaš, Karoušić i Mandić, te su one prijavljene zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka.

Zurnal.info

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO