Prosvjeta je “dobila svoje”, ali otvaraju se nove teme! Hoće li oni sada stati uz roditelje?

PRO Oglas

Prosvjetni djelatnicu su zadovoljni potpisanim Kolektivnim ugovorom, bar su tako kazali i oni osnovnog i srednjeg obrazovanja!

Ali priča nije gotova, iako djeca kreću po uobičajenim rasporedom održavanja nastave, sada kreće tema nadoknade, o čemu će odluku donijeti Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa a tu su još neki uvjeti koje su u međuvremenu zatražili roditelji iz Roditeljskih vijeća Gimnazija fra Dominika Mandića Široki Brijeg, Gimnazija Antuna Branka Šimića Grude, Gimnazija fra Grge Martića Posušje, Gimnazija Ljubuški, Srednja strukovna škola Široki Brijeg, Srednja strukovna škola Posušje.

Sad se nameće pitanje hoće li se išta pitati ta Roditeljska vijeća koja su jasna poručili kako DJECU NEĆE SLATI U ŠKOLU SUBOTOM, niti će to podržati kao sustav nadoknade nastave. Predložili su da se takav način nadoknade i ne razmatra, nego da se ide u smjeru eventualnog smanjenja planiranog gradiva na razumni(ji) obim.

Roditelji Roditeljskih vijeća Gimnazija fra Dominika Mandića Široki Brijeg, Gimnazija Antuna Branka Šimića Grude, Gimnazija fra Grge Martića Posušje, Gimnazija Ljubuški, Srednja strukovna škola Široki Brijeg i Srednja strukovna škola Posušje otvoreno su stali uz prosvjetne djelatnike za vrijeme štrajka i podržali ih u njihovi zahtjevima koji su opravdani. Inzistirali su da se svaki dan održava sastanak na ovu goruću temu i da se na njoj radi svakodnevno na obje strane. Dani su prolazili, a sastanci nerijetko trajali kraće od odlaska na WC!

S obzirom na to kako je štrajk trajao sve duže i nije se nadzirao kraj, jasno su uputili zahtjev da završetak škole bude u prikladnom roku, a prije početka ljetne sezone u Republici Hrvatskoj.

Roditeljska vijeća su u međuvremenu iznijeli i određene razumne zahtjeve s obzirom na to da je godinama prisutan osjećaj da je obrazovanje na dnu prioriteta i van fokusa svih interesa:

-povećanje kvalitete nastave (edukacijom prosvjetnih radnika);

-povećanje kvalitete predavanja (gradivo se ne smanjuje nego se kvalitetno obrazlaže);

-povećanje kulture i nivoa ponašanja kako djece tako i profesora (donošenjem adekvatnih Pravilnika ponašanja unutar i van obrazovnih prostora).

Prošlo je vrijeme suhoparnog diktiranja nastavnog gradiva. Nastava i proces ocjenjivanja trebaju biti prilagođeni današnjim generacijama kako djece tako i profesora i roditelja. Zalažemo se za moderniji pristup i digitalizaciju, poručili su iz Roditeljskog vijeća Gimnazija Široki Brijeg, Ljubuški i Posušje.

Tražili su suradnju svih institucija kako bi se, po statistici, uvele kvalitetne smjernice za profesionalniju orijentaciju učenika, na nivou kako osnovne tako i srednje škole jer tada bismo mogli imati obrazovanje prilagođeno potrebama tržišta rada.

Tražili su uvođenje ozbiljnih priprema za upis u srednje škole i fakultete, kao i strože uvjete za upis u srednje škole, podložne kontroli.

Između ostalog, zatražili su donošenje akata na razini Županije i to:

-Protokola u slučaju svih vrsta nasilja (fizičkog, psihičkog i emocionalnog) svih sudionika u procesu obrazovanja,

-Pravilnika o odijevanju u obrazovnim institucijama,

-Pravilnika o ponašanju u obrazovnim institucijama (učenika i nastavničkog osoblja),

-Pravilnik/Poslovnik o radu Roditeljskog vijeća,

-Pravilnik/Poslovnik o radu Učeničkog vijeća,

-Pravilnik/Poslovnik o radu Nastavničkog vijeća,

-Pravilnik o načinu izbora i rada Školskog odbora.

Ministrica Ružica Mikulić ako ostane na ovoj dužnosti u novoj Vladi, iako je i to već sad klimavo ili netko drugi preuzme ovu poziciju, imat će težak zadatak suprotstaviti se ili kvalitetno riješiti zahtjeve roditelja koji su više nego i ovdje razumni, a kako bi se doveo red obrazovni sustav ŽZH.

Hoće li prosvjetni djelatnici sada stati uz roditelje, to ćemo tek vidjeti!

Mili Marušić / OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO