Punoljetnost kaznene prijave protiv Dragana Čovića, Vladimira Šoljića i Marinka Gilje

PRO Oglas

Iz Ureda za informiranje Ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH na današnji dan 2003. godine (29. siječnja) potvrđeno je kako je federalni MUP podnio tužiteljstvu kaznenu prijavu protiv šest osoba koje se terete za kazneno djelo zloporabe položaja i odavanja tajni. Glasnogovornik MUP-a Nedžad Vejzagić potvrdio je kako su krivične prijave podnesene još 18. prosinca prethodne godine, ali da MUP nije ovlašten dati imena tih osoba niti detalje o tom slučaju. Niti prva zamjenica federalnog tužitelja Jevrosima Obradović nije mogla dati više informacija o krivičnim prijavama, kazavši kako oni daju informacije tek kada obrade prijave, što će prema njezinim riječima biti za dva do tri dana.

Kako je MUP objavio incijale šest osoba protiv kojih su podignute krivične prijave, gotovo sa sigurnošću može se kazati kako je među njima bilo i nekoliko Širokobriježana, pa čak i današnji član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, ujedno i bivši predsjednik Upravnog odbora Eroneta, te Vladimiru Šoljiću, bivšem članu Upravnog odbora Eroneta, i Marinku Gilji, bivšem direktoru HPT-a Mostar, a današnjem čelnom čovjeku Elektroprivrede HZ HB.

Krivične prijave odnosile su se na slučaj Eronet, odnosno ulogu spomenutih osoba oko prodaje dionica Eroneta tvrtkama CRO-HERC, Alpina Comerce i Hercegovina osiguranje. Prema tom izvoru Čovića se sumnjičilo za radnje koje je učinio kao ministar financija i zamjenik federalnog premijera i kao predsjednik Upravnog odbora HPT-a Mostar u razdoblju kada su sporne dionice prešle iz vlasništva HPT-a u vlasništvo triju privatnih tvrtki.

Eronet je od svoga osnivanja bio u većinskom vlasništvu HPT-a Mostar i HPT-a Zagreb i to u omjeru 51 prema 49 posto, ali je dio vlasništva, preko dvojbenih ugovora o prebijanju dugova, bivši Upravni odbor (UO) HPT Mostar, kojim je predsjedao tadašnji zamjenik federalnog premijera Dragan Čović, prenio u vlasništvo firmi CRO-HERC, Alpina Comerce i Hercegovina osiguranje. Tako je dugovanje HPT-a Mostar prema Ministarstvu obrane u iznosu od šest milijuna i 902 tisuće i 410 KM prešlo u ruke triju tvtki pri čemu su one ostvarile korist i to Hercegovina osiguranju od tri milijuna i 263 343 tisuće KM, Alpini Comerceu od jedan milijun KM, a CRO-HERC AG Mostar 410.716 KM.

Inače cijela situacija oko Eroneta dodatno se zakomplicirala ustupanjem dionica Eroneta općini Grude od privremene upraviteljice Hercegovačke banke Toby Robinson čime je država u strukturi kapitala postala većinski vlasnik te tako ne bi trebalo raspisivati tender za trećeg operatera mobilne telefonije u BiH. Takva odluka privremene upaviteljice Robinson izazvala je niz negativnih reakcija vlade Federacije BiH, HPT-a Mostar i velikog dijela javnosti.

Međutim, kao što vam je poznato i ova, kao i mnoge druge optužnice vezane uz ime našeg dragoga vođe i njegovih kompanjona s vremenom su pale u vodu. Mi nismo ni sumnjali kako će se to dogoditi i kako će oni sprati ljagu sa svoga lica, te svekolikoj javnosti dokazati da su čisti i ispravni.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO