PUTIN NA IGLAMA – Ukrajina dobila status kandidatkinje za EU

PRO Oglas

Dvadeset sedam članica Europske unije dodijelilo je u četvrtak Ukrajini i Moldaviji status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Vijest je na svom Twitteru potvrdio i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

“Dogovoreno je. Europsko vijeće usuglasilo se da se Ukrajini i Moldaviji dodijeli status kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji. Povijesni trenutak. Današnji dan obilježava ključni korak na vašem putu prema Europskoj uniji. Čestitke Volodimir Zelenski i Maia Sandu. Budućnost nam je zajednička”, napisao je Michel.

Michel je poručio kako budućnost u Europskoj uniji ima i Gruzija te je napisao da su spremni toj zemlji dati status kandidata kada dovrši potrebne reforme.

Na Twitteru se oglasila i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. “Danas je dobar dan za Europu. Čestitamo (ukrajinskom) predsjedniku Volodimiru Zelenskom, predsjednici (Moldavije) Maii Sandu i premijeru (Gruzije) Irakliju Garibashviliju. Vaše zemlje su dio naše europske obitelji. I današnja povijesna odluka Lidera to potvrđuje”, napisala je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je odluku, nazvavši je “jedinstvenim i povijesnim trenutkom u bilateralnim odnosima”.

Svoje zadovoljstvo na Twitteru je izrazio i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba. “Ukrajina će prevladati. Europa će prevladati. Danas je početak dugog puta kojim ćemo zajedno hodati. Ukrajinski narod pripada europskoj obitelji. Budućnost Ukrajine je u EU. Zajedno se zalažemo za mir”, napisao je Kuleba.

Na Twitteru se oglasio i Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog.

“Zauvijek smo raskrstili sa zemljom Zombija. Sada smo dio civiliziranog svijeta, objavio je Podoljak na Twitteru.

“Ovo je kraj “ruskog svijeta” u Ukrajini i završena je era ruskog lobiranja po Europi”, dodao je.

Zahtjev za članstvo četiri dana nakon početka invazije

Međutim, za ulazak u europski blok vjerojatno će trebati godine, dok su reforme u skladu s europskim standardom još uvijek potrebne.

Ratom razorena Ukrajina i susjedna Moldavija dobile su tako poticaj za svoje izglede za članstvo nakon summita čelnika EU-a u Bruxellesu, prenosi Deutsche Welle.

Dana 28. veljače, samo četiri dana nakon što je Kremlj započeo invaziju, Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvo u EU-u. Status kandidata je prvi korak na dugom putu prema punopravnom članstvu, procesu koji bi mogao potrajati i cijelo desetljeće.

Ranije u četvrtak, Europski parlament glasao je za dodjelu statusa kandidata za članstvo Ukrajini i Moldaviji.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola rekla je da je glasovanje bilo “nedvosmisleno”. “Ovo će pokazati vodstvo, odlučnost i viziju u kontekstu ruskog rata protiv Ukrajine”, napisala je ona na Twitteru.

Članice EU-a bile su ujedinjene u podršci Ukrajini otkako je Rusija izvršila invaziju 24. veljače, usvojivši ekonomske sankcije protiv Moskve bez presedana. No, u početku su bili podijeljeni oko toga koliko brzo bi Unija trebala prihvatiti Ukrajinu kao članicu, a među najskeptičnijima su bili Nizozemska, Švedska i Danska.

Međutim, šanse Ukrajine dobile su poticaj prošlog tjedna, kada je Europska komisija dala svoju podršku na temelju odgovora Kijeva na upitnik koji je pristigao iz Bruxellesa.

Scholz: Takve odluke donositi većinom, a ne jednoglasno

Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je da se takve odluke donose većinom, a ne da se zahtijeva jednoglasnost. “Moramo postaviti uvjete koji su potrebni Ukrajini da nastavi svoj obećavajući put naprijed, a istodobno moramo shvatiti da se moramo pripremiti za širenje”, rekao je Scholz prije sastanka u Bruxellesu.

Estonska premijerka Kaja Kallas rekla je za DW kako Europska unija ima priliku uvjeriti Ukrajinu i Moldaviju da provedu reforme potrebne za pristupanje Europskoj uniji. “Ako izgubite ovu priliku jer ne pružate nadu, onda Ukrajina i Moldavija neće provoditi reforme koje su također potrebne. Riješiti se korupcije i biti država vladavine prava”, poručila je Kallas.

“Danas EU šalje poruku solidarnosti narodu Ukrajine da pripadate europskoj obitelji, da pripadate EU-u… i da ćete dobiti status kandidata”, rekao je irski premijer Micheal Martin.

Ukrajina je glasno izrazila svoju odlučnost da se pridruži Europskoj uniji otkako su ruske trupe izvršile invaziju krajem veljače, a borbe i dalje bjesne posebno na istoku zemlje.

Deutsche Welle

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO