Putin: Rusija i afričke zemlje će se boriti protiv neokolonijalizma

PRO Oglas

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas, posljednjeg dana rusko-afričkog sastanka na vrhu u Sankt Peterburgu, da su se Moskva i zemlje kontinenta obvezale da će promicati “multipolarni svjetski poredak” i boriti se protiv “neokolonijalizma”.

“Potvrđena je opredijeljenost svih naših država za formiranje pravednog i demokratskog multipolarnog svjetskog poretka (…)”, rekao je Putin u završnom govoru, spomenuvši “zajedničku odlučnost u borbi protiv neokolonijalizma” i “nezakonitih” sankcija.

Razgovarat će i o situaciji u Ukrajini

Moskva, izolirana na međunarodnoj pozornici nakon početka vojne ofenzive u Ukrajini 2022., organizirala je jučer i danas drugi summit Rusija-Afrika, na kojemu su sudjelovala izaslanstva 49 afričkih zemalja, uključujući 17 predsjednika država.

Nakon sastanka je prihvaćena zajednička izjava u kojoj se predviđa čvršća suradnja na polju opskrbe hranom, energenata i pomoći razvoju. U njoj se poziva na “uspostavu pravednijeg, uravnoteženijeg i održivog multipolarnog svjetskog poretka, uz odlučno protivljenje svakom obliku međunarodnog sukoba na afričkom kontinentu”, navodi se u tekstu objavljenom na mrežnoj stranici Kremlja.

Tekst uz to predviđa da će Moskva pomoći afričkim zemljama da “dobiju odštetu za gospodarsku i za humanitarnu štetu koju im je nanijela kolonijalna politika” zapada i u “povratu otetih kulturnih dobara”. Putin je dodao da će tijekom večeri razgovarati i o situaciji u Ukrajini sa “zainteresiranim afričkim zemljama”.

Rusija provodi politiku približavanja Africi

“Predstavnici afričkih država pokazali su političku volju, neovisnost i stvarni interes za razvoj suradnje s našom zemljom”, rekao je. Po njegovim riječima, rusko-afrički sastanak na vrhu ubuduće će se održavati svake tri godine i uspostavit će se “mehanizam partnerstva i dijaloga o sigurnosnim pitanjima”, uključujući borbu protiv terorizma, prehrambenu sigurnost i klimatske promjene.

“Također razgovaramo o tome kako sustavno prijeći na nacionalne valute, među kojima je rubalj, u financijskom reguliranju trgovinskog poslovanja” između Rusije i Afrike, dodao je. Putin je još jučer obećao besplatnu dopremu žitarica za šest afričkih zemalja u narednim mjesecima dok vlada zabrinutost zbog povlačenja Moskve iz ugovora o izvozu ukrajinskih poljodjelskih proizvoda.

Rusija je prije nekoliko godina počela provoditi politiku približavanja Africi, među ostalim i preko usluga paravojne skupine Wagnera, predstavljajući se kao utvrda protiv zapadnog “imperijalizma” i “neokolonijalizma”.

Hina

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO