Putinov savjetnik bi nakon Ukrajine širio rat i na Litvu

PRO Oglas

Jedan od najvećih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina u utorak je upozorio Litvu da će Rusija odgovoriti na zaustavljanje tranzita sankcioniranih dobara u eksklavu Kalinjingrad, te da će to osjetiti i Litavci.

Litva je zabranila tranzit do eksklave ruskih dobara koje je Europska unija sankcionirala zbog napada na Ukrajinu, pozivajući se na te sankcije. Rusi do Kalinjingrada kopnenim putem mogu stići samo preko Litve ili Poljske.

Nikolaj Patrušev, bivši KGB-ovac, a trenutno tajnik ruskog Vijeća sigurnosti, rekao je da neprijateljsko djelovanje Litve pokazuje da Rusija ne može vjerovati zapadu. Rusija će svakako odgovoriti na ove neprijateljske akcije, rekao je Patrušev, a prenosi ruska agencija RIA.

Jedan od najvećih političkih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina u utorak je stigao u Kalinjingrad kako bi razgovarao o nacionalnoj sigurnosti dok traje spor Moskve s Litvom koja je zaustavila tranzit sankcionirane robe do te ruske eksklave. Nikolaj Patrušev, moćni tajnik ruskog Vijeća sigurnosti, u Kalinjingradu će održati sastanak o sigurnosti ruskog sjeverozapada, prenosi RIA Novosti.

Ta ruska agencija piše kako je putovanje, koje će uključivati razgovore o prometu, planirano i prije no što je Vilnius zabranio tranzit dobara koje su pod sankcijama Europske unije. Kopnenim putem Rusija ima pristup toj eksklavi samo putem Litve i Poljske.

Kalinjingrad, nekadašnju luku Koenigsberg, prijestolnicu Istočne Pruske i dom slavnog filozofa Immanuela Kanta, sovjetska Crvena armija osvojila je iz ruku nacista u travnju 1945. godine. Litva tvrdi kako je zabrana tranzita provođenje europskih sankcija namijenjenih kažnjavanju Rusije zbog invazije na Moskvu.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO