Rak mokraćnog mjehura može se dijagnosticirati vrlo rano, ovo su prvi znakovi

PRO Oglas

Prema posljednjim podacima Američkog društva za rak, preko 82 tisuće Amerikanaca dobit će dijagnozu raka mokraćnog mjehura u 2023. godini. Otprilike 90 posto ljudi kojima je dijagnosticiran rak mokraćnog mjehura starije je od 55 godina, a 73 je prosječna dob dijagnoze.

“Velikoj većini pacijenata s rakom mokraćnog mjehura dijagnosticiran je karcinom koji nije neposredno opasan po život, ali može biti agresivan”, objašnjava urolog Mark Tyson. “Dakle, rak mokraćnog mjehura, čak i ako nije opasan po život kada se prvi put dijagnosticira, ima tendenciju recidiva te ponekad uzrokuje da se pacijent mora podvrgnuti brojnim postupcima ili tretmanima. 20 posto pacijenata ima agresivan i invazivan oblik bolesti koji zahtijeva agresivnije tretmane.”

“Vrsta raka mokraćnog mjehura koja se dijagnosticira većini pacijenata je urotelni karcinom”, govori dr. Tyson. “Postoje i druge vrste karcinoma mokraćnog mjehura, poput adenokarcinoma i karcinoma malih stanica, ali urotelni karcinom je najčešći. Neki urotelni karcinomi imaju ono što se zove varijanta histologije, a oni mogu biti plazmocitoidni, mikropapilarni ili mikrocistični. To su tumori koji općenito povećavaju agresivnost urotelnog karcinoma. Ali osim vrste stanica, trebali biste također znati stupanj i stadij svog tumora. Ti se tumori općenito ocjenjuju kao niskog i visokog stupnja, a rak visokog stupnja jest, logično, agresivniji”, dodaje.

Dobra je vijest ta što se u većini slučajeva rak mokraćnog mjehura može prepoznati vrlo rano što pridonosi uspješnom liječenju, a neki od prvih simptoma podrazumijevaju:

– krv u urinu

– učestalo mokrenje, naročito noću

– nagli nagon na mokrenje

Index.hr

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO