RAZOTKRIVAMO: Jesu li ga iz BiH poslali u Sabor RH kada su saznali kako je opljačkao svoju općinu Kreševo!

PRO Oglas

Kreševo, malo mjesto u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine poznato kao bosanski kraljevski grad te po glasovitom franjevačkom samostanu iz 14. stoljeća.

Po popisu stanovništava iz 2013. godine, sama općina broji 5.273 stanovnika, ali ne zaostaje nimalo za mnogim općinama i gradovima diljem BiH po kriminala i korupciji, gdje gospodari Radoje Vidović, jedan od najbližih Čovićevih suradnika, a koji je predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH ŽSB i trenutni zastupnik HDZ-a RH u Saboru RH predstavljajući Hrvate iz BiH sa svojim kolegom Nevenkom Barbarićem, bivšim načelnikom Ljubuškog s koji dijeli izgleda još jednu “strast”!

No, vratimo se Radoju Vidoviću i otkrijemo detalje o financijskim malverzacijama sa budžetom dok je bio načelnik Općine Kreševo.

Upravo u to doba, tj. 2016. godine dogodila se revizija financija od strane Ureda za reviziju institucija u FBiH.


Izvor iz Općine Kreševo koji je odlučili pričati za portal OTPOR.Media, kazao nam je kako nisu ostali nimalo iznenađeni stanjem koje je utvrdila revizija te 2016., jer Radoje Vidović u Kreševu radi što poželi, i što im je drago da je revizija baš bila kada je on bio načelnik, iako su se ove i slične stvari događale ranije, a događaju se i sada.

“Te. 2016. godine u Općini Kreševo bila je financijska revizija od strane Ureda za reviziju institucija u FBiH, za istu smo tek nedavno saznali, jer Općina nikada nije objavila da su revizori bili, niti se u vijeću raspravljao o tome, a kako i bi kada su tamo od 16 vijećnika 12 ih je iz HDZ-a BiH, a ostali su samo “nijemi” promatrači. Sam Ured za reviziju, a vi to znate najbolje je sam sebi svrha, na krivična djela koja ustanove tijekom revizije uopće ne reagiraju, čak tamo gdje su trebali dati negativno mišljenje, oni daju mišljenje sa rezervom, kao što je u slučaju Općine Kreševo” govori nam naš izvor.

Radoje Vidović, je bio načelnik Općine Kreševo u periodu 2016. godine za kada je izvršena financijska revizija, isti je trenutno predsjednik OO HDZ BiH Kreševo, predsjednik ŽO SBK HDZ BiH Kreševo (ovo da si predsjednik općinske organizacije, a u ujedno i županijske može samo kod Radoje) isti je jedan od prvih suradnika Dragana Čovića, kao i trenutno saborski zastupnik u Saboru RH iz dijaspore, isti je stvarni vladar Općine Kreševo, a kako nam je kazao izvor, Renato Pejak kao načelnik Općine je samo pro forme radi.

Načelnik Općine sukladno zakonu izvršava budžet, i u suradnji sa službom financija je odgovoran za njegovo zakonsko trošenje – izvršavanje, sukladno Zakonu o budžetima FBiH i ostalim zakonima i pravilnicima.

Naime, uposlenica Općine Kreševo, Ankica Tvrtković, koja je voditelj službe financija, a koja je sve ove financijske malverzacije sprovodila u djelo po naredbi Radoje Vidovića, je da bude nonsens supruga glavnog državnog revizora Hrvoje Tvrtkovića člana i simpatizera HDZ BiH. http://www.revizija.gov.ba/Content/Read/generalni-revizor

Nezakonito postupajući, isti je oštetio proračun Općine Kreševo za najmanje 323, 946 KM, a drugima pribavio protiv pravnu imovinsku korist u istom iznosu, koja im sukladno zakonu ne pripada, tako što je:

TROŠENJE NAMJENSKIH SREDSTVA U NENAMJENSKE SVRHE


-u periodu od 01.01.2016. do 30.12.2016. namjenska sredstva (prihodi od naknada za korištenje državnih šuma u visini od 55.118 KM i prihodi od korištenja građevinskog zemljišta – renta u visini od 17.948) ukupno 73.066 KM, su knjiženi kao prihode po uplati, a ne kao prihodi po namjeni, (namjenski prihodi se uplaćuju na namjenski račun), a kako je propisano članovima 47. i 48. Zakona o budžetima FBiH, a isti su utrošeni nenamjenski, odnosno za druge tekuće izdatke u visini od 73.066 KM, a ista sredstva su se trebala koristiti u skladu sa članom 58. Zakona o šumama FBiH i članom 63. Zakona o građevinskom zemljištu FBiH, navedena sredstva nisu korištena na takav zakonski način, nego za druge tekuće izdatke, a koja se sukladno zakonu ne mogu koristiti ni za bilo koje druge izdatke, osim namjenski.

“Ankica Tvrtković navedenim činjenjem tj. knjiženjem namjenskih prihoda kao prihode po uplati, a ne po namjeni, znala da će prihodi Općine Kreševo biti precijenjeni, svjesno znajući da upisuje lažan sadržaj u poslovne knjige, te ovjerila takav lažni sadržaj pečatom Općine Kreševo i svojim potpisom i samim time na kraju godine izradila krivotvorenu službenu ispravu (financijski izvještaj) i izradila lažnu bilancu Općine Kreševo koju je pustila u pravno – financijski promet, svjesno znajući da financijski rezultat nije točno iskazan.

“Ista je, također svjesno znajući da krši Zakon u budžetima FBiH gdje je jasno propisano kako se raspolaže namjenskim sredstvima i da samim time zloupotrebljava službeni položaj i ovlasti, i dalje nastavila u činjenju novih krivičnih djela, tj. ovjere neistinitog sadržaja, krivotvorenja službene isprave i izrade lažne bilance” – pojašnjava nam naš izvor iz Općine Kreševo.

DODJELA TEKUĆIH TRANSFERA BEZ RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA

Tekući transferi od 250.880 KM su dodijeljeni bez programa i kriterija za dodjelu sredstava, nije objavljen javni poziv, nije ni Odlukom o izvršavanju Budžeta Općine za 2016. godinu definirano donošenje istih, niti je utvrđena obaveza izvještavanja o namjenskom utrošku sredstava. Shodno tome, korisnici transfera nisu dostavljali izvještaje o namjenskom utrošku, što nije u skladu sa članom 57. stav 4. Zakona o budžetima u FBiH.

Izvor portala OTPOR.Media iz Općine Kreševo koji je dobro upoznat s ovim, i još mnogim aktivnostima i detaljima, skrenuo nam je pozornost na dio u reviziji kako je sebi i određenim osobama Radoje Vidović povisivao plaću, izmišljao razno razne dodatke, davao ugovore o djelu već zaposlenom u Općini na neodređeno, Bosi Bošnjaku, oprašta dugove firmama za koncesije, ne vođenjem sumnjivih i spornih potraživanja, zaduživali budžet iznad visine odobrenih sredstava, kako ova namjenska sredstva kradu godinama, dok u reviziji stoji da su ih koristili za tekuću likvidnost, znači Općinu Kreševo doveli do bankrota.

Istraživački tim portala OTPOR.Media

I za kraj, ovo je zahvala Radoje Vidovića nakon što je postao načelnik:

Poštovani Kreševljaci i Kreševljanke,

ovim putem se želim iskreno zahvaliti svima koji su mi ukazali svoje povjerenje i potporu glasujući za mene na proteklim izvanrednim izborima. Ni u jednom trenutku nisam posumnjao u vašu volju i poštenje, znajući kako vas se ne može ni kupiti, ni obmanuti. Ova pobjeda je dokaz kako pravda uvijek pobjeđuje, te da, što je još bitnije, građani Kreševa nisu puk kojim se može manipulirati i koji će zatvarati oči pred svim problemima koji su se nagomilali posljednjih godina. Duboko sam svjestan odgovornosti koju ste mi dodijelili, kao i očekivanja koja ste stavili pred mene. Glasujući za mene, glasovali ste za napredak Kreševa i rješavanje ključnih problema.

Kao načelnik općine prioritetno ću se posvetiti oporavku gospodarstva i saniranju proračunskoga deficita, te ću se osobito zauzeti za stvaranje takvog okružja koje će pružati perspektivu mladima.

U viziji koju imam, Kreševo je općina u kojoj stanovništvo radi i pristojno živi od svojega rada. Mjesto u kojem je uspostavljena harmonija između gospodarskog razvoja i zaštite okoliša i mjesto u kojem je društveni život organiziran na opće zadovoljstvo svih građana. Stoga najviše truda planiram uložiti u jačanje gospodarstva jer je očigledno kako je ono garant ostanka ljudi na ovim prostorima.

U narednom razdoblju ću se, zajedno sa poduzetnicima naše općine, truditi u stvaranju boljih uvjeta za opstanak i razvitak, pokušati privući investitore u našu općinu, te unaprijediti druge gospodarske djelatnosti od kojih bi stanovništvo naše općine moglo živjeti. Cilj je pretvoriti općinu Kreševo u gospodarsko konkurentno područje, fokusirano na domaću proizvodnju i orijentiranu na izvoz.

Općina Kreševo je iznimno bogata prirodnim resursima i njihovim racionalnim iskorištavanjem želim stvoriti preduvjete za punjenje općinskog proračuna, što će biti preduvjet za poboljšanje kvaliteta života u svim područjima. Uvjeren sam kako naša općina ima svijetlu perspektivu.

Još jednom iskreno zahvaljujem i obećavam kako ću se truditi opravdati ukazano povjerenje!

Radoje Vidović
Izabrani načelnik općine Kreševo
Grupa građana Kreševo – Pravedno Kreševo

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO