RAZOTKRIVAMO: Korumpirana hobotnica “novog” mostarskog Aluminija, bh političara, MT Abraham Group i Amira Grossa Kabirija

PRO Oglas

Izaslanstvo Vlade Federacije BiH posjetila je “novi” mostarski Aluminij. No, ništa tu ne bi bilo čudno da su ih posjetili oni protiv kojih se ne vodi kazneni postupak protiv organiziranog kriminala i koji dalje nastavljaju takvim tempom života živjeti!

Osim što su ti isti likovi na čelu s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, i njegovom zamjenicom ministricom financija Jelkom Milićević osumnjičeni za višemilijunski kriminal, oni su sudionici u raspadu “starog” mostarskog Aluminija gdje štite odgovorne glavne aktere i financijera koji dolaze iz njihovih “strančica” i upetljavaju se u novi kriminal sa “novim” mostarskim Aluminijem.

FOTO: Vecernji.ba

Portal OTPOR.Media u posjedu je dopise upućenog predsjedniku Vlade Federacije BiH, Fadilu Novaliću i resornom ministru, Nerminu Džidiću, nakon njihove posjeta pogona koji su iznajmljeni Aluminij Industriesu, u kojemu se razotkriva koruptivna mreža MT Abraham Group i dotičnog Amira Grossa Kabirija koji “novi” mostarski Aluminij izgleda koristi kao “spasitelj” za ne druge interese a za koje je dobio “blagoslov” od navedenih dužnosnika.

Dopis prenosimo u cijelosti:

Poštovani Premijeru, Ministre,

Želimo Vas informirati kako smo vrlo neugodno iznenađeni kada smo u dnevnim tiskovinama i web portalima od 16.06.2022.g pročitali da je Vlada F BiH u dosta širokom sastavu bila u posjeti tvornici Aluminij, tj Aluminij industriesu doo, a gdje je navedeno da ste došli na poziv managamenta Aluminij industries doo.
Ovim putom upućujemo kritike Vama Premijeru i Ministre, a čestitamo gosp Amir Gross Kabiriju na izvanrednoj strategiji, lobiranja, odvraćanja pozornosti, te pridobijanja jeftinim populizmom, folklorom sve u ovoj Državi, od politike, Vlade, gospodarstvenika, javnosti, sportskih klubova itd, gdje se vješto predstavlja kao Spasitelj, a na žalost ili ste vi pali na te trikove, ili ste dio režiranog folklora.

Sa vaše strane je vrlo naivno što ste pristali se odazvati ovakvoj posjeti, jer upravo ste posjetili firmu kojoj ste omogućili na prijevaran, nezakonit, nelegalan način da zaposjedne možemo reći najrentabilniju imovinu Vlade F BiH, gdje ste pri tome otvorili put novih gubitaka i potonuća Aluminija d.d. za cca 1 milijardu maraka. (gubitak Aluminija cca 15 mil godišnje puta 30 g = 450 mil KM, zatezne kamate vjerovnika cca preko 40 mil KM godišnje, smanjenje imovine Aluminija d.d. za 15 mil KM godišnje)

U povijesti Bosne i Hercegovine, pa ma koliko daleko vaše misli mogu ići u daleku povijest, ovaj slučaj prevare i financijskog kriminala na relaciji Aluminij industries doo- Aluminij d..d, je najveća financijska afera u povijesti BiH.


Samo nekoliko detalja kao dokaz:

1. MT Abraham Group i dvije kineske firme u 2019 g pojavljuju se kao investitori koji žele preuzeti Aluminij. Nije to tako davno bilo, svih aktera u pregovorima se dobro sjećate i Vi Premijeru i Vi Ministre

2. Niti jednim papirom niti MT Abraham Group a ni kineske firme nisu dostavili ni prikazali kapital/novac, bonitet, financijske izvještaje, itd..

3. U jeku najveće blokade i pandemije u Veljači 2020 g. zakazujete pa otkazujete Skupštinu Aluminija d.d. jer ste dobili Odluku Nadzornog odbora da je N.O. usvojio prijedlog da se pogon Ljevaonice iznajmi MT Abraham Grupi, a na stol ste dobili ugovor da je Najmoprimac domaća tvrtka tek registrirana u Mostaru sa kapitalom od 5000 KM koja nosi naziv Aluminij industries doo. Sramotno podmetanje, da ne može biti sramotnije, N.O. predlaže najam inozemnoj tvrtki, a na stol dobivate ugovor o najmu sa domaćom tvrtkom. Na toj sjednici Vlade izdajete priopćenje javnosti koje glasi: „Vlada niti može davati u najam, niti naplaćivati zakupninu dioničkog društva, niti preuzimati bilo kakve dugove i njihovu otplatu. Nadalje, u skladu sa predloženim iznosom zakupnine po Ugovoru u zakupu, za otplatu dugova bilo bi potrebno 450 – 1.000 godina.

4. Prelazite preko toga (po srijedi je politički dogovor) te 23.03.2020 g. dajete kao Vlada suglasnost na Ugovor o najmu, a Vaše priopćenje glasi:


Vlada Federacije BiH dala je suglasnost za najam mostarskog Aluminija strateškom partneru M.T. Abraham grupaciji, navodeći da je kinesko-izraelski konzorcij ispoštovao sve primjedbe i preporuke koje je vlada ranije uputila. (napomena: Vaša izjava je lažna i prijevarna jer MT Abraham Grupacija kao ni kineski konzorcij ne postoje nigdje u ugovornom odnosu, te nisu dokazani kao investitori sa provjerenim , dokazanim kapitalom, bilancama te uopće postojanjem kao firmi ili konzorcija)

 1. 06.04.2020 g održava se Skupština Aluminija d.d. na kojoj se odobrava najam pogona ljevaonice, ali pazite sada, nema MT Abraham Grupe, nema kineskih firmi, nema konzorcija, najam se potpisuje sa novoosnovanom firmom u Mostaru koja nosi naziv Aluminij industries doo.

 2. I MT Abraham Group, i kineske firme za koje pravno ne znate da postoje, nemate dokazan prikazan njihov bonitet, njihov kapital, nikakav kapital nije došao iz inozemstva, ne postoje niti u kakvom ugovornom odnosu sve je to bio paravan za prijevaru ne stoljeća već milenija.
 3. Pogodovanje i prevara vezano je i za činjenicu da je Amir Gross Kabiri koji je u tom trenutku bio vlasnik Aluminij industries doo, izradio ugovor o najmu te sve njegove kondicije, što je nepostojeća praksa u poslovnom svijetu, jer Najmodavac definira kondicije ugovora o najmu a ne najmoprimac
 4. U prvo pasosu ugovora o najmu stoji da je vlasnik Aluminij industriesa doo fizičko lice izraelski državljanin gosp Amir Gross Kabiri
 5. Nedugo zatim, bez znanja Uprave, znanja NO, znanja Vlade, A Gross Kabiri prebacuje vlasništvo firme na neku tvrtku u Panami (Off shore zona, pogodna za izbjegavanje plaćanja poreza, utaju poreza ,pranje novca financiranje terorizma itd)
 6. Taj ugovor o najmu tj sadašnji Ugovor o najmu u kojem stoji da je pogon Ljevaonica iznajmljen Aluminij industriesu doo kojem je vlasnik fizička osoba Amir Gross Kabiri je ne važeći, jer je prava istina da je vlasnik Aluminij industriesa doo neka firma iz Paname, koja je off shore zona. Navedeno je čin prevare.
 7. Alati su u Vašim rukama, jeste li ikada provjerili a možete i sada da li je ikakav kapital došao iz inozemstva ovom stranom investitoru sa kojim bi pokrenuo proizvodnju. Odgovor je- nije.
 8. U Studenom 2020 g Aluminij industries doo pokreće proizvodnju (nekoliko stotina tona), kršeći sve bitne stavke iz ugovora o najmu, a to je obvezu iz čl 12 Ugovora po kojem je morao dogovoriti sa vjerovnicima koji imaju hipoteku nad ljevaonicom, načine i otplatu dugova Aluminija tj od tih vjerovnika dobiti suglasnost na Ugovor o najmu. Tu suglasnost nikada nije dobio, te je evo već treću godinu dug Aluminija d.d. od cca 450 mil KM ostao zamrznut a gomilaju se zatezne kamate.
 9. Ugovor o najmu je nelegalan, tj nezakonit jer Aluminij posluje po modelu definiranim Zakonom o financijskoj konsolidaciji, a financijska konsolidacija ne može biti pravni okvir da se imovina Društva dade nekome u najam, te da se kroz najamnine Društvo konsolidira. Najamnine sudjeluju u izmirenju troškova Aluminija cca 4-5%, te se ponovo vraćamo na izjavu Vlade, tj Vas, kada je prvi put odbila najam kada je rekla da je potrebno 450-1000 godina da se putom najma vrate dugovi. E Vlado svaka Vam čast.
 10. Ljevaonica je ostala netaknuta bez štete u njoj, proizvodnja aluminija putom pretapanja ingota i otpadnog aluminija mogla je biti pokrenuta bez kapitala ikakvog u vlastitoj režiji Aluminija d.d. Nije pokrenuta – zato što u upravljačkim i nadzornim a i političkim tijelima sjede nesposobni ljudi. 25 g partner sa Aluminij d.d.je bio Glencore. Glencore je kao što je prethodno radio sa Aluminijem d.d. nastavio raditi i sa Aluminij industries doo na način da dade ingote tj robu na poček/odgodu dok se ne preradi u trupce i obzirom da su carine ukinute 2018 g na ingote, model pretapanja aluminija u ljevaonici je isplativ posao. Bio je isplativ i 2018 g i 2019 g ali je elektroliza stvarala enormni minus usljed cijene struje, stoga je ljevaonica mogla nesmetano nastaviti raditi i bez elektrolize, ali sada profitabilno.
 11. Zašto ste uveli posrednika u Aluminij d.d. kada je Aluminij d.d. mogao sve sam raditi u ljevaonici ?Ovo što radi Kabiri u Ljevaonici, a bez doznačenog i jednog eura kapitala, mogao je raditi sam Aluminij d.d., na čijem čelu je mogla biti čistačica ili portir. Ali na žalost Vi Vlado i politiko omogućili ste da se zarada sadašnje proizvodnje koja se mjeri u desetinama miliona KM transferira u Panamu, a tko stoji u Panami iza stvarnog vlasnika, Mi ne znamo, ali možda vi znate.
 12. Nezakonito djelovanje Amir Gross Kabirija ogleda su i u sljedećim djelima a to je da je u dogovoru s upravom i NO, ista Tijela prisilio da mu iznajme Upravnu zgradu, te još mnoge prostorije u Aluminiju d.d., a bez znanja Vlade F BiH tj bez odobrenja Skupštine.
 13. U 2021 g u Rujnu Amir Gross Kabiri smišlja plan da iznajmi tvornicu anoda, s jednim ciljem da se domogne cca 4000 gotovih anoda koje su ostale na skladištu.

U rujnu 2021. g Vlada daje suglasnost Skupštini i na Skupštini se odobrava najam pogona anoda Aluminij industriesu doo.

27.09.2021. zasjeda Nadzorni odbor na kojoj sjednici je trebalo da se odobri ugovor o o prodaji 4000 tona anoda, ali su se neki članovi NO pobunili, jer je evidentno bilo da je pozivni tender za prodaju anoda bio namješten a ponuđena cijena cca 10 puta manja od koštanja jedne tone anoda
Međutim, od plana kupovine anoda se ne odustaje, te krajem Studenog 2021 ponovo NO zasjeda na temu prodaje anoda kojoj je podloga bila osmišljeni, dogovoreni i namješteni tender po kojem je najpovoljniji kupac Aluminij industries doo , a cijena ponuđena u tenderu je ponovo 10 puta manja od cijene anode na tržištu.

Ponovno reakcijom nekih članova N.O. odgađa se prodaja anoda ali se donosi zaključak da direktor u nekom periodu ispred ako ne pronađe boljeg kupca proda anode po uvjetima dostavljenim u ponudi od strane Aluminij industries doo.

Tako u prosincu 2021. g cca 4100 tona anoda gdje jedna tona tržišno košta preko 800 USD prodaje se Aluminij industriesu doo po cijeni od 72 USD po toni. Aluminij d.d. je navedenom prodajom tj transakcijom oštećen za cca 4,6 mil KM, a Aluminij industries doo je za taj iznos ostvario extra profit. Ovakav vid financijskog kriminala i korupcije nadilazi dosadašnje sve prakse korupcije u BiH.

 1. Do dan danas nije pokrenuta tvornica anoda, te je najam bio samo paravan da se Amir Gross Kabiri domogne zaliha anoda za koje je profitirao višemilionske iznose.
 2. Tkđ. pod pritiskom Amir Gross Kabirija, a pod blagonaklonošću Direktora i Nadzornog odbora, sve ostale sirovine, rezervni dijelovi koji su ostali u Aluminiju d.d., a čija vrijednost se mjeri u višemilionskoj vrijednosti prodaje se Aluminij industriesu doo po cijeni 20% nižoj od ulazne cijene koja je bila za Aluminij d.d. koji je te dijelove i sirovine nabavljao u 2018 i 2019 g. , mada je cijena tih sirovina i rezervnih dijelova na tržištu skočila i 100% od cijene koju je tada nabavljao Aluminij d.d.
 3. Da bi ego i taština Amir Gross Kabirija bila barem dijelom zadovoljena jer još ne znamo gdje je granica, isti je „bacio oko“, na poslovni prostor Galerije Aluminij koji se nalazi na najatraktivnijoj lokaciji u Gradu Mostaru, a koji je bio opremljen po najvećim standardima galerijskih prostora.
 4. Negdje u Prosincu 2021. jednostavno , samo tako bez tendera, bez najma, bez ugovora, predaju se ključevi Galerije Aluminij Amir Gross Kabiriju, kao da je riječ o privatnoj imovini, pa prijatelj prijatelju dade ključeve stana. I tako skoro 6 mjeseci Amir Gross Kabiri izvodi opsežne građevinske radove u Galeriji Aluminij, renoviranja preinake, opremanje i podruma jer je riječ cca 450 m2 galerijskog prostora i cca 100-150 m2 podrumskog prostora, te se krajem Svibnja 2022 putom, TV, web portala, jumbo plakata najavljuje otvaranje Galerije pod nazivom „THE HUB OF FINE ARTS“
 5. 28.05.2022 g je i objavljeno javno otvaranje Galerije The Hub, na kojem je prisustvovao i Gradonačelnik te brojni političari, a tom trenutku otvaranja Galerije The HUB, ne postoji ugovor o najmu, ne postoji dozvola za rad, ne postoji odobrenje odjela gospodarstva Grada Mostara, laički rečeno ne postoje nikakvi papiri te se ima za smatrati da je prostor Galerije Aluminij nelegalno zaposjednut.
 6. Da bi se sve to ozakonilo Nadzorni odbor zasjeda 07.06.2022 g, te tijesnom većinom glasova odobrava najam prostora Galerije Aluminij , najmoprimcu Aluminij industries doo po cijeni od 1500 KM. Sramotno niska najamnina, toliko prozirna procedura najma i ugovor o najmu da je i djetetu jasno o čemu je riječ, a to je pogodovanje i korupcija. Da je riječ o kiosku na toj lokaciji najamnina bi bila veća.
 7. Obzirom da sve zanemarimo te ostavimo činjenicu da je u vremenu najma 2020 i 2021 g Aluminij d.d. ostvario 18 mil KM gubitka (2020 g) plus 15 mil KM gubitka (2021 g) = 33 mil KM gubitka, a Aluminij industries doo ostvario 29,3 mil KM dobiti sukladno KZ čl. 252 /štetan ugovor/ te čl. 294 /Prevara/, Ugovor o najmu pogona Aluminija d.d. od strane Aluminij industries doo se ima za smatrati nelegalnim i nevažećim, jer sam prihod od najma stvara enormne gubitke Aluminiju d.d. i ne može pokriti već cca 4-5% troškova Aluminija d.d.. Sukladno K.Z. F BiH Aluminij industries doo je dužan platiti tj nadomjestiti štetu Aluminiju d.d. koja je proistekla iz samog ugovora.

Gospodo, Premijeru, ministri, vrlo naivno, te ne znamo sa kojim ciljem ste došli posjetiti Aluminij industries doo, jer ste posjetili firmu koja je sve ovo učinila gore pobrojano, uz odobrenja vašeg Direktora Aluminija d.d., vaš Nadzorni Odbor, te vašu prešutnu suglasnost, te se pitamo da li ste sa ovom posjetom dali potporu Amir Gross Kabiriju, a pri tome zabili možda predzadnji čavao u lijes Aluminija d.d.

Cijenili bi i poštivali, da ste prije samog ulaska u kapiju nekadašnjeg Aluminija d.d. (vaše poduzeće, poduzeće u vašem vlasništvu), samo 10 metara prije glavne kapije skrenuli lijevo, te ušli na drugu kapiju , te da ste posjetili poduzeće koje je u vašem vlasništvu a to je Aluminij d.d.. Trebali ste prije ulaza na glavnu kapiju skrenuti lijevo i u barakama gdje je smještena uprava tj direktor Aluminija d.d., obaviti sastanak sa Aluminijem d.d., pa bi vam možda i direktor Aluminija d.d. rekao da Aluminij d.d. sa ugovorima o najmu, a za mnoge ugovore i ne znate, tone 15-16 mil KM u gubitke, dok najmoprimac koji nije donio nikakav inozemni kapital, na teret odgode plaćanja Glencoru ostvaruje cca 30 mil KM dobiti.

Trebali ste na sastanku sa Aluminijem d.d. prisjetiti se da je to poduzeće nekada zapošljavalo 900 radnika, a po službenim podacima na kraju 2021 sada ima stalno 5 zaposlenih te 7 članova Nadzornog odbora, te tri člana odbora za reviziju te vanjskog revizora. Trebali ste se zapitati nad sudbinom gubitaka Aluminija d.d. koji će za 30 g najma narasti za novih 450-500 mil KM, nad sudbinom 5 radnika i 11 osoba u nadzornim i revizorskim tijelima. Ali niste. Je li sramotno da 11 osoba u nadziru i reviziji, nadzire i revidira rad 5 radnika. (Ima jedan vic o tome, glavni lik vica je mrav, ali nećemo o tome)

Trebali ste se zapitati šta je sa 895 otpuštenih radnika Aluminija d.d. te neuplaćenih obveza MIO PIO i zdravstvo za cca dvije do dvije i pol godine, te kako možete pomoći.

Samo se pitamo pošto je i Dopremijerka bila u posjeti , da li vam se pohvalila da i njen zet radi u Aluminij industriesu doo.

Na samom kraju prenosimo izvadak iz „Članka“ sa portala www.tačno.net od 08.06.2022.g koji nosi naslov: Kinesko-ruski baypass za evropske sankcije: Aluminij Industries Mostar:

„Za razliku od izraelskog investitora i kolekcionara umjetnina Amira Gross Kabiria koji održava snažne poslovne veze s Mikhailom Piotrovskiyim dugogodišnjim direktorom „Emitraž“ muzeja i jednim od najodanijih kadrova Vladimira Putina još iz perioda njegovog mandata na poziciji gradonačelnika Sankt Petersbourga, strateški partneri Aluminij Industries-a imaju bogato iskustvo u aluminijskoj industriji i izgradnji energetskih objekata.“

Kud god okreneš ne može se izbjeći tema Rusije i Vladimira Putina.

Istraživački tim portala OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO