RAZOTKRIVAMO: Nastavak farse… Nastavak kriminala. Tko će kome doista suditi pred Sudom u BiH???

PRO Oglas

U nedostatku mogućnosti odlaska u kazališta ili druge ustanove kulture, dok se građanima prijeti novim zatvaranjem u domove iznoseći tužnu statistiku povećanog broja oboljelih, za bijeg od sumorne stvarnosti odlučili su se pobrinuti oni od kojih smo to najmanje očekivali. Umjesto dramskih umjetnika na “daskama koje život znače“ građani putem portala mogu gledati predstavu onih kojima (naši) život (i) ama baš ništa ne znači, te se time “zabaviti” u nedostatku sadržaja.

Komediju s elementima satire i drame, koja od samog početka nastoji gledateljima držati usredotočenim ozbiljnom temom napetog i neizvjesnog sudskog postupka protiv najviših dužnosnika FBiH, ipak ne preporučujemo publici sklonoj formiranju osobnog stava i mišljenja. Netko tko bez emocija i potpuno racionalno promatra i analizira sudsku “predstavu“ već može naslutiti kako završava, shvaćajući da cijeli proces nije ništa izuzev kako smo ga i nazvali “predstava“ – teatar apsurda i parodija nadrealizma gdje glavne uloge. Iako smo već pisali, ponovit ćemo, u nadi da nas netko ili vrijeme demantira.

TUŽITELJSTVO BiH ZATRAŽILO MJERE ZABRANE OBAVLJANJE DUŽNOSTI ZA NOVALIĆA I MILIČEVIĆ (NAKON GODINU DANA OD OTKRIVANJA KRIMINALA…)!!!

Odmah želimo naglasiti da je prijedlog odavno zakasnio a najbolji dokaz toga je broj vakciniranih u FBiH. Samo obrazloženje prijedloga zbilja je komično te doima se da Tužiteljstvo BiH zastupaju studenti prve godine prava (koju već ponavljaju) a ne tužitelji Hukeljić i Pašić koji pored iskustva imaju i zavidan „pedigre“ iz pravne struke u krugu šire ali i uže obitelji, prijatelja ali i mnogih drugih članova stranke kojoj možda zvanično ne pripadaju. Probajmo odgovoriti kojoj? Hmmm, ako je tužiteljica Tadić politički instruirana od HDZ-a za što je optužuju određeni krugovi, onda tužitelj Džermin Pašić inače sin Safeta Pašića, istaknutog člana SDA, može primati naredbe iz SDA ali i iz Naroda i pravde s obzirom na to da je rodbinski vezan za najnovije pojačanje ove stranke – aktualnog Ministra MUP-a Vlade FBiH.

Jučer je u Sudu BiH održan nastavak glavnog pretresa od 24.02.2021. u postupku u javnosti prozvan afera “Respiratori”. Uporaba termina “afera” , sugerira sam po sebi da je u pitanje izoliran događaj koji objavljivanjem baca mrlju na inače savršen ugled Vlade FBiH, odnosno optuženih. Javnost BiH “afere” saznaje svakodnevno te ih teško možemo promatrati kao senzaciju ili do sada nešto neviđeno. Brojnost „afera“ svela je iste skoro u nivo uobičajenih vijesti iz crne kronika poput pljačke kladionice, marketa ili krađa osobnih vozila. Nabrojmo po sjećanju poznatije posljednjih par godina, uz ispriku ako propustimo neku budući da ih je zaista sve više i više: Respiratori, Asim, Ikona, Izbori u Srebrenici, Izbori u Mostaru, potkivanje 1 i 2, ulazak “sa zad’a” u SKB Mostar, Zavodi za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine, Aluminij sa beskonačno mnogo nastavaka/dijelova, Lijanovići u više nastavaka, direktor OSE i sporna diploma, diplome, poljska bolnica u RS, stanovi tužiteljice Tadić, vila, prezime te navodni zavodnički pothvati predsjednika Suda BiH Debevca, SOA, Lijekovi iz Rusije, referendum u RS oko 9.siječnja, reket, Muhlbauer, Pandora, Bobar banka, Pavlović Banka, Sokol, Profit, Bosnalijek, Gibraltar, Birač i Alumina, Hercegovačka banka, afere u šumama na više nivoa, Autoceste i sistem naplate cestarina, suspenzije svih dosadašnjih glavnih tužitelja Tužiteljstva BiH…

Napravit ćemo digresiju od današnjih događaja u sudnici Suda BiH na nastavku glavnog pretresa, zakazanog za 05.03.2021. godine ali odgođenog za današnji dan, te prisjetiti javnost što se sve dogodilo u prethodnom periodu:

25.travnja 2020. godine javnost doznaje putem medija da ja pošiljka od 80 respiratora od 100 koje je Vlada FBiH kupila iz Kine za 10,3 milijuna KM stigla na međunarodni aerodrom Sarajevo. Pošiljku je osobno sačekao i Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić, tom prigodom obrativši se nazočnim:“ Ovi respiratori mogu da budu za dva pacijenta i sa naših 250 koje imamo približili smo se europskom standardu na tisuću stanovnika. Vjerujem da će nam ovo biti dovoljno i daje nam sigurnost. Institut za javno zdravstvo FBiH će ove respiratore podijeliti po županijama, koji će ih rasporediti javnim zdravstvenim ustanovama.”

27.travnja 2020.godine Fokus.ba, odnosno novinarka Semira Degirmendžić objavljuje na istoimenom portalu detalje oko nabavke respiratora, prvi put uopće navodeći “F.H. Srebrena malina” kao tvrtku koja je uvezla respiratore iz Kine u BiH. Tekst se ujedno osvrće na poslovanje ove tvrtke koje je u negativno uz navode da tvrtka Srebrena Malina živi od zaduženja. Novinarka Fokusa navodi da je informacije koje objavljuje dobila iz anonimnog izvora, ali iz sadržaja teksta možemo uočiti da je iste provjerila kod svih uključenih ili barem pokušala provjeriti. No, dio teksta nam je djelovao malo čudan: “Do subote u javnosti nije ni bilo poznato da je u toku nabavka ove količine  respiratora. Danas, kada ublažavaju izvanredne mjere donesene zbog koronavirusa i govore da broj oboljelih opada, zaista je nejasno zašto se ovoliki novac daje za respiratore i jesu li ovakve nabavke u stvari samo paravan za bogaćenje pojedinaca. Naš izvor upućen u detalje ove nabavke, a koji je želio ostati anoniman, kaže da je ona sporna s više aspekata.”.

Javnosti možda nabavka respiratora nije bila poznata ali autorici članka očigledno jeste te u istom navodi; “Pitanje je li firma “FH Srebrena malina” dobila 10 milijuna maraka za nabavku respiratora izignorirao je i Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću kojem smo uputili dopis da ovo pitanje javno pročitaju na jednom od prošlotjednih obraćanja službenika o stanju u vezi s mjerama kada je u pitanju izvanredna situacija u vezi s pandemijom koronavirusa.” Također, javnost je istini za volju u ovom primjeru ovaj put bila informirana I to od strane baš Premijera Novalića koji nabavku respiratora spominje 01. travnja 2020.godine u izjavi za N1, koju možete pročitati:

Novalić navodi da se respiratori očekuju u BiH kroz 15 dana, a iz izjave kojom se najavljuje da u narednih petnaestak dana stiže velika količina medicinske opreme koja će značajno olakšati rad zdravstvenim radnicima u uvjetima borbe protiv korona virusa Novalić je ispričao da se radi o stotinu respiratora te ostaloj specijaliziranoj opremi – isključivo za potrebe zdravstvenog sektora. ‘”Radi se o novom setu nabave koji nam je dostavila Federalna uprava civilne zaštite i on će se sad poslije nabavke koja se odnosila na široke mase, odnositi na zdravstveni sektor. To je specijalizirana oprema koja je potrebna da bi se zdravstveni sektor lakše nosio s ovom pandemijom, jer primijetili ste da virus ulazi u zdravstvene ustanove. Tu je prije svega stotinu respiratora, pregovaramo za nabavku iz Kanade – visokoprofesionalni respiratori za kliničke centre, ali i za druge ustanove. Tu je 200.000 medicinskih maski i 100.000 kirurških maski za medicinsko osoblje, zatim 50.000 pari zaštitne obuće i konačno milijun rukavica. To je set koji je isključivo za medicinski sektor i ima svoju vrijednost u iznosi od osam do deset milijuna maraka”

-28.travnja.2020. godine prvi put se respiratori uopće spominju u vezi počinjenja kaznenog djela te nakon što su  iz UI/NO BiH potvrdili informaciju da je uvoznik 80 respiratora iz Kine “F.H. Srebrena malina“ iz Srebrenice, u istragu se uključila i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Istog dana, Županijskom Tužiteljstvo u Sarajevu informira javnost: “Na osnovu objavljenih članaka pojedinih medija Kantonalno tužilaštvo formiralo je dva predmeta zbog nabavke respiratora i testova za COVID-19 u Federaciji BiH. Dakle, Tužilaštvo Kantona Sarajevo će provjeriti navode, kako bi se utvrdilo da li u postupku javne nabavke ove medicinske opreme ima elemenata krivičnog djela“.

https://www.slobodnaevropa.org/a/30581197.html

Fokus, u novom tekstu na temu respiratora objavljuje I kako je “Srebrena Malina” dobila dozvolu za uvoz navodeći da saznanja imaju od Agencije za lijekove FBiH kojoj su se obratili

-29.travnja 2020.godine oglašava se u javnosti prvi put I Fikret Hodžić, vlasnik “Srebrene maline” koja je uvezla respiratore koji poziva Tužiteljstvo BiH da istraži sve navode, uz jednu zanimljivu izjavu: “Na kraju, ponosan sam na ono što je uradila ‘Srebrena malina’. Mi možda za sedam dana nećemo moći dalje, ali ostaje istina da je ova kompanija, iz sela Sućeska, jedina koja je u regiji uspjela za deset dana od dana uplate u BiH da uveze 100 komada respiratora”. Uplata od 10.000.000,00 nije baš nešto što može biti nezamijećeno posebno onim osobama čiji posao obuhvaća poslove iz domena sigurnosti ili osiguranja materijalnih dobara i ljudstva.

Nevladin sektora reagira expresnom brzinom prije svega putem TI BiH (Transparency International) odnosno Ivane Korajlić i nezavisnih analitičara. Pored kritika upućenih odgovornim za nabavku respiratora, zanimljivo je da se kritizira i pravosuđe i to nakon što je Tužiteljstvo u Sarajevu potvrdilo da je odmah sljedeći dan nakon objave članaka u pojedinim medijima formiralo dva predmeta u vezi nabavke respiratora. Dojam je da Korajlić svojim komentarima veću pozornost daje pravosudnom sistemu, te prividno hipotetičkim pitanjima usmjerava javnost na određene detalje koji su zapravo vrlo jasni i očiti. Ivana Korajlić u svom reagiranju iznosi sljedeće: “Korajlić je iskazala bojazan hoće li istražni organi do kraja ispitati novu afere o nabavci respiratora u BiH. “Nažalost, bojim se da nikada nećemo ni saznati tko je odgovoran u cijeloj ovoj priči, odnosno tko stoji iza ove transakcije, jer postoji stvarno ogroman prostor za sumnju da se radi o firmi koja je samo paravan za druge mnogo ozbiljnije transakcije i poslove. Ja se nadam da će institucije istražiti ovo sve, posebno na koji način je provedena sama nabavka. Je li je zakonito sklopljen ugovor uopće i da li je ova firma imala uopće dozvole za promet medicinskom robom u tom trenutku. S druge strane, naravno da se preispita odgovornost svih ostalih u cijeloj ovoj priči, posebno ako se ispostavi na kraju da to nije proizvod koji je bio prvobitno planiran i slično”, kaže Korajlić. Korajlić sumnja da će se do kraja istražiti slučaj “Srebrena malina”, jer, kaže ona, prebacuje se odgovornost nadležnih institucija s jedne na druge, te napominje da se, poznajući bh. pravosudni sistem, ne može previše očekivati od cijelog tog predmeta.”

Reakcija Ambasade SAD-a, u vezi afere s respiratorima, zapravo je jedini normalan i razuman čin u cijeloj zbrci koju su podigli mahom sarajevski mediji. Kratak komentar da istrage koje su u tijeku Ambasada SAD-a ne želi komentirati, te da su izuzetno svjesni koliko je duboko BiH društvo ogrezlo u korupciju.

4.svibnja 2020.godine Tužiteljstvo BiH preuzima predmet od županijskog tužiteljstva u Sarajevu. Mediji navode da je preuzimanja predmeta I postupanje riješeno na sastanku održanom u Tužiteljstvu BiH iniciranom po navodima medija od strane glavne Tužiteljice Gordane Tadić.

https://www.slobodnaevropa.org/a/30592026.html

NASTAVLJA SE….

Marija Tavelić / OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO