Reakcija Roditeljskih vijeća srednjih škola ŽZH prema „other“ ministrici Mikulić i njenoj anketi!

PRO Oglas

Nije trebalo dugo čekati da Roditeljska vijeća srednjih škola ŽZH reagiraju na blamirajuću anketu koju je uputila ministrica Ružica Mikulić prema školama u kojima su uočene brojne nelogičnosti. O čemu smo već pisali, a sada propćenje Roditeljskih vijeća prenosimo u cijelosti:

Poštovana,

Nemalo smo iznenađeni posljednjim potezom Ministarstva kojem ste na čelu, odnosno anketnim upitnikom, kojeg bi trebali popuniti roditelji učenika osnovnih i srednjih škola, sa prekratkim rokom popunjavanja. Anketu smo dobili u poslijepodnevnim satima u ponedjeljak, 20.2.2023. s rokom popunjavanja do kraja tog istog dana. Smatramo da ste na taj način omalovažili sve roditelje, jer rok nije dovoljan ni za distribuciju i uočavanje ankete, a kamoli za promišljeno ispunjavanje iste.

Među roditeljima postoje i oni kojima je izrada anketnih upitnika i istraživanje sastavni dio profesionalnog rada, pa smatramo da je Vaša anketa nestručno odrađena iz više razloga:

1.Sugestivna je; u prvom dijelu ankete već se navode stavovi Ministarstva bez da se objasni zašto stav 6 Roditeljskih vijeća srednjih škola u ZHŽ nije uvršten. Ukoliko naš zahtjev nije po Zakonu, molimo Vas da to obrazložite, pozivajući se na Zakon.

2.Nepotpuna je;

a)Većina roditelja, barem kada su srednje škole u pitanju, je stava da se školsko gradivo odradi po ubrzanom programu uz eventualnu dopunsku nastavu iz predmeta koja zahtijevaju vježbe i slično. Ta opcija odgovora u anketi uopće nije ponuđena. Roditelji bi je morali upisati u otvorenom dijelu upitnika pod stavkom „other“? Zašto umjesto engleske riječi „other“ niste odabrali hrvatsku varijantu „ostalo, molimo upišite“ ili nešto slično?

b)U anketi nije predviđena ni opcija završetka nastave za maturante. Ako se anketa ne odnosi na njih trebalo je to navesti ili roditeljima poslati posebnu anketu samo za njih. Kada maturantima završava nastava? Rok za slanje svjedodžbi za IV. razred u Hrvatsku je 25.5.2023. godine.

c)Nedostaje i opcija za djecu u osnovnim školama, odnosno dio za škole u kojima su samo pojedini nastavnici štrajkali.

3.Nepristupačna je;

a)Kako bi se anketa otvorila potreban je Google račun, pa se određeni broj roditelja namučio s otvaranjem Google računa. Ne koristi svatko Google račun. Zašto se anketa nije odradila u nekoj jednostavnijoj aplikaciji za koju nije potrebno kreirati ikakav račun?

b)Nemaju svi Internet (75% kućanstava imaju dostupan Internet). Što sa preostalih 25%?

Anketom dovodite u pitanje legitimitet Roditeljskih vijeća. Mi smo predstavnici roditelja razreda naše djece i oni su nas izabrali, i naravno, oni mogu odabrati druge ukoliko im ne odgovaramo.

Ankete su dobrodošle i trebale bi biti češće, ali da budu stručno odrađene, transparentne i dostupne svim roditeljima, a sve u svrhu unaprjeđenja svih procesa.
Broj roditelja djece u školama u ZHŽ je cca 16.000. Jako nas zanima koliki je uzorak anketiranih na temelju kojih ćete donijeti odluku? Također nas zanima jesu li na još neke Vaše odluke rezultati ovakvih anketa imale utjecaj.

I na kraju, da ne bi bilo daljnjih šumova u komunikaciji predlažemo sastanak na kojem bismo razjasnili daljnje nejasnoće, u što je moguće kraćem roku.

Roditeljska vijeća:

Gimnazije fra Dominik Mandić,
Gimnazije Ljubuški,
Srednje strukovne škole Široki Brijeg
Gimnazije Antuna Branka Šimića Grude
Gimnazije fra Grge Martića Posušje
Osnovna škola Ivana Mažuranića Posušje

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO