Reljefi deva u Saudijskoj Arabiji puno su stariji nego se mislilo, nastali su davno prije piramida

PRO Oglas

Nova studija tvrdi da su skulpture deva izrezbarene u kamenim formacijama u Saudijskoj Arabiji vjerojatno najstariji veliki reljefi životinja u svijetu.

Kada su rezbarije prvi puta otkrivene 2018. godine, znanstvenici su procijenili da su nastale prije otprilike dvije tisuće godina.

Do tog su zaključka došli zbog sličnosti rezbarija i reljefa u gradu Petri u Jordanu (a koji je na svojem vrhuncu bio prije otprilike 2000 godina).

U novoj se studiji, međutim, tvrdi da su reljefi deva stari između sedam i osam tisuća godina.

No, precizno utvrđivanje starosti reljefa u kamenu za znanstvenike nije bio lak zadatak. Za razliku od slika u pećinama, ne mogu uzeti organske uzorke kako bi ih analizirali. Također, ovako velike skulpture rijetka su pojava u Bliskom istoku.

Istraživači koji su napisali spomenutu studiju, a koja je objavljena u časopisu Arheološka znanost, proučavali su proces erozije kamena, analizirali tragove alata koji su korišteni za izradu skulptura i testirali životinjske kosti pronađene na lokaciji kako bi utvrdili kada su nastali reljefi.

Prema tome što su otkrili, reljefi su stariji od Stonehengea (5.000 godina) i velikih piramida u Gizi (4.500 godina). Reljefi su čak nastali i prije nego što su deve pripitomljene, što je bila povijesna prekretnica koja je pospješila ekonomski procvat Bliskog istoka.

Reljefi su nastali u trenutku kada su na području današnje Saudijske Arabije bili i travnate doline i jezera, a ne pustinja kao što je to slučaj danas.

Nije jasno zašto su reljefi napravljeni, no znanstvenici misle da su možda nomadskim plemenima služili kao mjesto za sastanke i susrete.

Znanstvenici su naglasili da je prije više tisuća godina bilo dosta teško napraviti takve reljefe. Mnogi se, naime, nalaze na kamenim formacijama koje su na visokim nadmorskim visinama, što znači da su ih njihovi tvorci morali rezbariti s pomoćnih skela.

Jutarnji.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO