“Respirator trakavica” – Poduzetnik iz Mostara u go… do grla, spriječena još veća milijunska pljačka!

PRO Oglas

U nastavku suđenja u predmetu “Respiratori” danas je obrana ispitivala svjedoka Tužiteljstva Bosne i Hercegovine o prijetnjama i pogrdnim riječima koje je koristio za optuženog Fikreta Hodžića, kao i o rastu cijena respiratora na tržištu u ožujku i travnju 2020. godine.

Svjedoku Kristianu Mariću, kojem je dodijeljen imunitet od krivičnog gonjenja, obrana Hodžića predočavala je telefonske poruke koje je razmjenjivao sa drugim osobama. Marić je, prema prezentiranim porukama, govorio o ispitivanjima na koje je pozvan u vezi sa nabavkom respiratora.

Poduzetnica iz Crne Gore

U jednoj od poruka sugovorniku kaže da će govoriti istinu a da će “ona p… nesretna iz Srebrenice dobiti po…”. Svjedok je potvrdio da je mislio na Hodžića.

U drugoj poruci Marić navodi da mu istraga predstavlja problem zbog partnera i “nekih političara koji me more za informacije radi kampanje koju rade za jesen jer su izbori”. Marić je kazao da se ne sjeća ove poruke.

Braniteljica Mirna Avdibegović ispitivala je svjedoka o tvrdnjama koje je iznio na ročištu održanom 22. prosinca kada je ispričao kako se sa Bornom Cicerom iz firme “Exotrade” iz Rijeke, Dušanom Nešićem iz Srbije i Sanjom Lekić iz firme “BTL Medical” iz Crne Gore dogovarao o ostvarivanju ekstraprofita kroz uvećanje cijena respiratora u ugovoru koji su sklopili sa “Srebrenom malinom” Fikreta Hodžića.

Braniteljica je predočila poruku od 14. travnja 2020. godine u kojoj Lekić kaže Mariću da ne priča izvjesnom Samiru o “ovom našem” i “njenim problemima”, a Marić odgovara: “Niti Fikretu, jer sam te opisao kao uspješnu poduzetnicu”. Svjedok je kazao da je Hodžić znao za probleme Lekić, kojoj je Srbija otkazala ugovor za nabavku 200 respiratora zbog probijanja roka isporuke. Nije mogao precizno kazati zbog čega onda u poruci kaže da ne treba pričati Fikretu.

Marić je potvrdio da je bilo planirano da Hodžić uplati novac za respiratore preko “Exotradea”, na osnovu čega je i svjedok očekivao proviziju, ali da je optuženi na kraju platio direktno Kinezima. Potvrdio je i da mu je Lekić, koja je nabavku respiratora vršila preko “Exotradea”, 30. travnja porukom zahtijevala da joj vrate pare. Marić je rekao da, koliko mu je poznato, te pare nisu vraćene.

Vico iz RS-a

Braniteljica Avdibegović je pitala svjedoka da li su planirali da ne isporuče ugovorene respiratore Federaciji ukoliko ih Republika Srpska (RS) plati po većoj cijeni. Prezentiran je razgovor Marića sa izvjesnim Vicom iz RS-a, u kojem navodi: “Ako RS odluči platiti, nemamo mi Fikretu, kažemo uzeli Srbi”.

Marić je negirao tvrdnje braniteljice, inzistirajući da se razgovor odnosi na 200 komada respiratora o čijoj nabavci se usmeno dogovarao sa Hodžićem, nakon što prvih 100 bude isporučeno.

Svjedok je potvrdio da je na tržištu bilo drastično povećanje cijena respiratora. Rekao je da je krajem ožujka na internetu našao da je cijena HCV respiratora, koji su prvobitno bili dogovoreni sa Hodžićem, bila između 35 i 50 tisuća eura, a ACM, koji su isporučeni od deset do 15 tisuća. Naveo je da su se cijene mijenjale iz tjedna u tjedan i da je 6. travnja imao ponudu za ACM respiratore po cijeni od 45.000 eura po komadu.

Prijetnje Fikretu Hodžiću

Braniteljica je prezentirala dokumente pronađene u Marićevom kompjuteru od kojih se na jednom nalazi samo pečat i potpis premijera Federacije BiH. O tvrdnji Avdibegović da je krivotvorio dokument i proslijedio ga u grupu na WhatsAppu, svjedok se nije htio izjašnjavati radi mogućeg samoinkriminiranja za djela za koja nije dobio imunitet.

Braniteljica ga je pitala i o ispoljavanju netrpeljivosti prema Hodžiću u porukama, na šta je rekao da ga je optuženi lagao. Prezentirane su poruke iz jedne grupe u kojoj izvjesni Marko Mađar objavljuje fotografije pištolja i navodi: “Šalji mi Kićo sutra pred plastenik u Srebrenici”. Pokazane su i druge slične poruke, uključujući jednu u kojoj Marić uz upotrebu psovke navodi šta će uraditi “malinaru”, te da će ga ubiti. Svjedok je rekao da on nije prijetio Hodžiću.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora, optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, direktor firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica financija Jelka Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Svjedočenje Marića bit će nastavljeno 14. siječnja.

Marića je, podsjetimo, 22. prosinca prošle godine ispitalo Tužiteljstvo BiH, te je on tada ispričao kako su posrednici pri kupovini respiratora za Federaciju Bosne i Hercegovine dogovorili ostvarivanje ekstradobiti od 2,4 milijuna eura po ugovoru sa “Srebrenom malinom”. On je naveo da su stvarni troškovi bili 1,5 milijuna eura, a da je “Srebrena malina” trebalo da plati 3,9 milijuna, čime je ostvarena esktra dobit od 2,4 milijuna. Kazao je da je svrha bila da se pomogne Sanji Lekić iz firme “BTL Medical” iz Crne Gore da povrati novac koji je izgubila radi prekida ugovora. Naveo je da je dostavljena lažna faktura, na kojoj je umjesto 1,5 milijuna stajalo 3,9 milijuna, te da su o svemu morali obavijestiti i Hodžića, koji se navodno usuglasio sa planom.

U međuvremenu, javnosti se obratila Sanja Lekić, sa demantijem u kojem je navela da je Marić pred Sudom Bosne i Hercegovine iznio niz neistina, odnosno, kako je navela, da je dao lažni iskaz. Također je navela kako je “prosto nevjerojatno da su Sud i Tužiteljstvo BiH takvoj osobi dali status zaštićenog svjedoka.

Njeno reagiranje u nastavku prenosimo u cijelosti.

-Kristijan Marić iz Mostara, kao vlasnik i Izvršni direktor privrednog društva “Free Motion” d.o.o. iz Mostara (koji podatak se nigdje ne spominje), iznio je niz neistina, u stvari u spomenutom krivičnom postupku je dao lažan iskaz, a da me je u tom svojstvu, kako to proizilazi iz slijeda događaja, počevši od ožujka mjeseca 2020. godine, svjesno obmanjivao iznoseći neistine, i da me je na kraju prevario i za sebe zadržao iznos od 22.968,00 eura, koji je “BTL Medical Montenegro” uplatio na račun-Beneficiary Customer BA393381304847349385 od “Free Motion” d.o.o. Mostar (Invoice 20/20 od 28.03.2020 godine), za prijevoz respiratora letom iz Pekinga (SWIFT 1450031063004 Komercijalna banka Podgorica), koji avionski let, kako smo kasnije utvrdili, nije ni postojao, pa nije ni izvršen, što znači da nas je Kristijan Marić prevario i zadržao novac za sebe osobno, a zbog raskida kupoprodajnog ugovora zbog neizvršenja isporuke te robe u ugovornom roku kupcu sa tendera “KC Crne Gore”, dodatno nanio štetu za “BTL Medical Montenegro” od oko 320.000,00 eura, kolika je bila ugovorna vrijednost robe.

Prosto je nevjerojatno, ili blaže rečeno za čuđenje je, da Tužiteljstvo i Sud BiH mogu takvoj osobi dati status zaštićenog svjedoka, dozvoliti mu da laže, neosnovano optužuje i vrši prevare, a da za te tvrdnje nema nijedan dokaz, osim svoje “pokvarene i bujne mašte”, bar kada sam ja i moji postupci u pitanju.

U tom pravcu treba preispitati sudjelovanje i ponašanje postupajućih tužitelja i sudaca, jer su oni morali imati podatke o raznim prevarama, zloupotrebama i davanjima lažnih iskaza osobe koja se zove Kristijan Marić, jer ja osnovano sumnjam da je na Marića neko izvršio nezakoniti uticaj da lažno iznosi činjenice, jer su prilikom davanja mog iskaza u ovom predmetu, koji iskaz se nalazi u spisima predmeta, i pored nezakonitih pritisaka, precizno iznijete sve činjenice, i za svaku riječ sam dostavila originalan dokaz u krivičnom postupku.

Pošto se radi o iznošenju neistinitih podataka i lažnog iskaza, od strane u tom sudskom predmetu svjedoka Kristijana Marića iz Mostara, ako je točno ono što je navedeno u medijima, protiv istog Kristijana Marića ću osobno podnijeti krivičnu prijavu Tužiteljstvu BIH, zbog krivičnog djela – davanje lažnog iskaza iz čl. 348 Krivičnog zakonika Federacije Bosne i Hercegovine.

Također ću protiv istog Kristijana Marića, i privrednog društva “Free Motion” d.o.o. Mostar, podnijeti krivičnu prijavu zbog krivičnog djela zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju iz člana 247 Krivičnog zakonika Federacije Bosne i Hercegovine u vezi članova 126, 127 i 128 Krivičnog zakonika Federacije Bosne i Hercegovine, koja su izvršena krajem ožujka i početkom travnja 2020 godine, na štetu privrednog društva “BTL Medical Montenegro” d.o.o. Podgorica, ul. Oktobarske revolucije 130, 81000 Podgorica, od kojeg su protupravno prisvojili iznos od 22.968,00 eura uplaćenih 28. Ožujka 2020 godine, na račun privrednog društva “Free Motion” d.o.o. , i nanijeli nam štetu od oko 320.000,00 eura.

Kristijan Marić je pred sudom dao lažan podatak, jer ja u ožujku 2020. godine nisam ni znala da postoji nekakva “Mreža mladih”, niti se on predstavio u tom, smislu, već je preko nekih mojih prijatelja, ozbiljnih ljudi, dobio moj kontakt, i u razgovoru predložio poslovnu suradnju sa njegovim dobrim prijateljem Bornom Cicero i njegovim privrednim društvom “Exotrade” d.o.o. Rijeka, garantirajući da je Borna Cicero ozbiljan poslovni čovjek, i osobno se zajedno sa Cicerom nakon toga angažirao i zajedno sa njim ušao u posao.

Dakle Kristijan je garantirao za g-dina Borna Cicero i “Exotrade” d.o.o. Rijeka, da kao prodavači sa kupcem “BTL Medical Montenegro” d.o.o. Podgorica zaključe 27 marta 2020. godine ugovor o isporuci 200 komada medicinskih respiratora ACM812A (Neistinito je Kristijan Marić izjavio da je Srbija zahtijevala i ugovarala nabavku 300 respiratora), rok isporuke je bio 3 dana, koje je “BTL Medical Montenegro” trebao nakon prijema isporučiti privrednom društvu “Sinofarm” d.o.o. Beograd po ugovoru zaključenom dan kasnije 28 ožujka 2020. godine, a nikakav poslovni kontakt ili obavezu nismo imali prema nadležnima u Republici Srbiji.

Mi smo nabavili tih 200 respiratora i pored velikih problema koje je izazvao Borna Cicero i njegov “Exotrade”, jer su Kristijan i Borna garantirali isporuku u roku od 3 dana (što je u startu bila pripremljena prevara, jer smo nakon godinu dana saznali da je “Exotrade” imao ranije zaključen ugovor sa kineskim proizvođačem i rok isporuke 30 dana, značajno manju cijenu), i iste stavili na raspolaganje kupcu “Sinofarm” d.o.o. Beograd, ali oni ne žele da izvrše prijem robe, već su pokušali raskinuti ugovor, što mi nismo prihvatili, pa se pred Privrednim sudom Crne Gore vodi parnica, u kojoj “Sinofarm” traži povrat cijene, a “BTL Medical Montenegro” zahtijeva prijem respiratora i naknadu troškova i štete, koja će biti utvrđeni u sudskom postupku koji je u toku.

Veliku laž je izjavio Kristijan Marić kada je rekao: “Da su tada on, Sanja Lekić, Borna Cicero, Danijel Edmund te biznismen iz Londona Samir Cerić osmislili plan kako da pomognu Sanji Lekić da vrati novac Srbiji a i da oni zarade ekstra profit prodajom respiratora za BiH, da su naknadno shvatili da moraju uključiti i Fireta Hodžića te je on pristao na taj plan, na ekstra profit, uz Marićevo obećanje da će biti dobro počašćen”.

Ugovorena je kupovina 100 respiratora za 10 milijuna KM, a danas je Marić objasnio da je njihova realna cijena zapravo 1,5 milijuna eura. Dogovor je bio da poslije te isporuke za BiH naruče još 200 respiratora te da bi onda nakon tog drugog završenog posla podijelili ekstra dobit od 2,4 milijuna eura. Dakle, druga nabavka trebala je biti plaćena 20 milijuna maraka. Fikret Hodžić je, kako je danas naveo Marić, tada rekao da se ništa ne brinu te da će ta sredstva biti osigurana. Kristijan Marić je potvrdio kako mu je poznato da je Vlada FBiH pisala dva garantna pisma za obje vrste respiratora a također mu je poznato da je garantno pismo pisao i ambasador BiH u Kini Tarik Bukvić za kupovinu druge pošiljke od 200 respiratora, koja na kraju nije realizirana.

On je također danas potvrdio da je, kada je prvi put pozvan na saslušanje u Tužiteljstvo BiH, ljut nazvao Fikreta Hodžića, a ovaj mu je rekao: “Ti radi svoj posao, ali nemoj spominjati respiratore, premijera FBiH i Federalnu upravu civilne zaštite”.

Marić je također danas iznio šokantnu informaciju da je Samir Cerić iz Londona posredovao kod Kineza da sačine lažnu fakturu na višu cijenu 100 respiratora ACM-812A.

Oduzeti mu imunitet

Suprotno ovom lažnom iskazu, istina je da Sanja Lekić nije vodila bilo kakve razgovore na tu temu sa Kristijanom Marićem, niti bilo kojom osobom koje se spominje u spornom tekstu, niti je Sanji Lekić ništa o tim stvarima poznato, jer je “BTL Medical Montenegro” po svim navedenim odredbama, pa i ugovorenom tržišnom cijenom od 3,9 milijuna eura, dana 14.04.2020. godine zaključio ugovor o ustupanju ugovora o kupoprodaji 100 respiratora ACM812A sa isporučiocem Shanghai CHANGQI Medical technology center, i preuzimateljem “Srebrena Malina” d.o.o. i od tog trenutka nemamo saznanja što su radili Kristijan Marić i ostale osobe koja se spominju u tekstu, a posebno naglašavamo da na račun “BTL Medical Montenegro” nije uplaćen bilo koji novčani iznos.

Ovakvo ponašanje Kristijana Marića, te tužitelja i sudaca koji su mu dali status zaštićenog svjedoka, nezakonito je do krajnje granice racionalnog i poštenog odnosa, pogotovo sa razloga što je dokumentacija dostupna u predmetu, i što je jasno da Sanja Lekić i privredno društvo “BTL Medical Montenegro” d.o.o. Podgorica, nemaju nikakvog sudjelovanja u konkretnom predmetu koji se vodi pred nadležnim sudom u Bosni i Hercegovini.

Molim Vas da odmah objavite moj demant, kako bi se javnost upoznala sa lažnim iskazima i prevarama koje vrši Kristijan Marić, ali i o nezakonitom radu nadležnih koji su mu sve to omogućili, dajući mu položaj zaštićenog svjedoka, sa nadom da će isti nadležni organi i sudovi svoje odluke preispitati, i oduzeti mu taj status, kako bi pred zakonom odgovarao i dobio zaslužene krivične sankcije – navela je Lekić.

Faktor.ba

Facebook Comments Box

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO