Reuters: Putin planirao osvojiti Ukrajinu u par dana, špijune poslao davno prije rata

PRO Oglas

Novinska agencija Reuters objavila je rezultate velike istrage o planovima Vladimira Putina za osvajanje Ukrajine. Objavili su dokaze da je Kremlj davno prije početka invazije krenuo u operaciju ubacivanja svojih tajnih agenata u državni aparat Ukrajine.

Putin mislio da će mu za rušenje Zelenskog trebati par dana i manja vojna sila

Petero ljudi upućenih u pripreme Kremlja za rat reklo je Reutersu da su Vladimir Putin i njegovi najbliži suradnici vjerovali da će Rusiji biti potrebna tek manja vojna sila i nekoliko dana kako bi srušila vladu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i preuzela kontrolu nad Ukrajinom.

Glavni tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Oleksij Danilov rekao je da je Rusija do početka invazije imala agente u ukrajinskoj vojsci, sigurnosnim službama i policiji.

Drugi izvor rekao je Reutersu da su Putinovi agenti prošle godine poslani u nuklearnu elektranu Černobil kako bi podmitili ukrajinske dužnosnike i pripremili sve što je potrebno za preuzimanje nuklearke bez borbe.

Agenti spavači

Prema sudskim dokumentima i izjavama svjedoka, ukrajinski šef osiguranja Černobila Valentin Viter nalazi se u pritvoru te je pod istragom zbog napuštanja svog radnog mjesta. Prema podacima iz predistražnih dokumenata, Vitera se sumnjiči i za izdaju, iako njegov odvjetnik kaže da je ta optužba neosnovana.

Izvori upućeni u planove Kremlja rekli su Reutersu da je Moskva računala na aktiviranje cijelog niza tzv. agenata spavača smještenih u sigurnosni aparat Ukrajine. Potvrdili su i ranija izvješća da je Putin planirao postaviti proruskog hotelijera Olega Carjova da vodi prorusku vladu u Kijevu nakon rušenja Zelenskog.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO