Roboti dolaze: Mijenjaju gume dvostruko brže od vulkanizera

PRO Oglas

Jedno od radnih mjesta na kojima će robot moći zamijeniti čovjeka je zamjena guma na automobilu.

Radni roboti za zamjenu kotača na automobilima posjeduju umjetnu inteligenciju te imaju sposobnost učenja i razvijanja svojih vještina. Baš poput čovjeka, kod svih onih vulkanizera kod kojih provodimo sate u čekanju na red, i tako dva puta godišnje.

Dobra je vijest da su ovi roboti već u funkciji te se komercijalno koriste u Americi. Proizvodi ih RoboTire iz Michigana, a za promjenu seta kotača na jednom vozilu potrebno im je 23 minute. Zvuči puno, ali prema tvrdnji proizvođača, to je dvostruko brže od specijaliziranog radnika koji provodi istu radnju.

RoboTire koristi dvije ruke za manipulaciju sa šest zglobova, po jednu za svaku stranu. U pitanju su komponente kakve se koriste na proizvodnim linijama za montažu dijelova u autoindustriji.

Sustavom upravlja umjetna inteligencija. Kamera snima kotač, utvrđuje njegovu poziciju, kao i razmak vijaka. Nakon toga robot otpušta vijke i skida kotač. Sustav još uvijek zahtijeva ljudski nadzor te je potreban tehničar koji će transportirati kotač do uređaja za zamjenu gume, a kojem je robot već proslijedio informacije o veličini i tipu gume. Konačan cilj je da cjelokupan sustav za zamjenu guma bude u potpunosti autonoman.

Iako cijena sustava nije poznata, iz RoboTirea poručuju kako se, uzevši u obzir povećanu produktivnost i smanjenje troškova rada, povrat investicije očekuje već nakon jedne godine.

Index.hr

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO