Rusi napali Kijev u trenutku kad su afrički lideri stigli u glavni grad

PRO Oglas

Andrij Jermak, šef Ureda predsjednika Ukrajine, izjavio je danas da je “odvraćen još jedan teroristički napad na glavni grad”.

Također je rekao da je trenutak lansiranja rakete – koji se dogodio dok je delegacija afričkih državnih poglavara boravila u Kijevskog oblasti – pokazao da ruski predsjednik Vladimir Putin nastavlja djelovati krajnje neodgovorno.

“Napad Rusije raketom dogodio se upravo kada su afrički lideri stigli u glavni grad”, rekao je Jermak.

“Putin želi pokazati da je spreman zanemariti sigurnost stranih lidera, stvarno mu nije stalo, jer osjeća da je nedodirljiv. I svatko može biti na mjestu afričkih lidera”, dodao je Jermak, prisjećajući se sličnih situacija ranije.

“Sjećamo se da su rakete također letjele kada su američki predsjednik Joe Biden i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres stigli u Ukrajinu”, dodao je Jermak u postu na Telegramu.

Pozvao je svijet da zauzme “najstroži mogući stav protiv Rusije” i da pokaže snagu “državi koja podriva globalnu sigurnost i djeluje terorističkim metodama”.

“Mora se okupiti oko formule predsjednika Volodimira Zelenskog za mir. Nema alternative tome. I moramo raspraviti daljnje korake na Globalnom summitu za mir”, rekao je Jermak.

“Samo snažna diplomacija i snažan stav mogu zaustaviti ruski terorizam. Jer to se tiče svih, svake države koja želi postojati i očuvati svjetski poredak.”

Komentari Jermaka objavljeni su uoči očekivanog sastanka južnoafričkog predsjednika Cyrila Ramaphose i Zelenskog u Kijevu. Delegacija afričkih lidera trenutno je u Kijevu. Sutra će se susresti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu kako bi razgovarali o “inicijativi za mir u Ukrajini” i crnomorskom ugovoru o žitaricama.

Glasnogovornik južnoafričkog predsjednika Vincent Magwenya rekao je danas u videoporuci: “Ova misija za mir prvi je put da se Afrika ujedinjuje iza rješenja konflikta izvan našeg kontinenta, i gdje imate skupinu afričkih državnih poglavara koji zajedno putuju u pokušaju da pronađu put do mira u ovom sukobu.”

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO