Rusija cijelo bojište pretvara u utvrdu

PRO Oglas

Od prošlog ljeta Rusija je izgradila “neke od najopsežnijih sustava vojnih obrambenih objekata viđenih bilo gdje u svijetu već desetljećima” u područjima koja kontrolira u Ukrajini, kao i u svojim pograničnim regijama, objavilo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva u svom obavještajnom izvješću.

“Ruski opsežni sustavi vojnih obrambenih radova ukazuju na duboku zabrinutost zbog najavljene ukrajinske ofenzive”, izvijestili su jučer britanski obavještajci.

Prema ministarstvu, Rusija je od ljeta 2022. postavila “neke od najopsežnijih sustava vojnih obrambenih objekata viđenih bilo gdje u svijetu u proteklim desetljećima”. “Rusija je uložila posebne napore kako bi ojačala svoju obranu oko sjeverne granice Krima, koji je pod okupacijom već devet godina”, navodi ministarstvo.

Rusija je također iskopala stotine kilometara rovova na okupiranom ukrajinskom teritoriju i duboko unutar ruskog teritorija. “Osim straha od ukrajinskog proboja, obrambene mjere vjerojatno su također pokušaji promicanja službenog narativa da Rusiji prijete Ukrajina i NATO”, napisalo je ministarstvo.

Slike pokazuju da si je Rusija dala posebnog truda kako bi utvrdila sjevernu granicu okupiranog Krima, a također su iskopane “stotine kilometara rovova unutar međunarodno priznatih granica ruskog teritorija, uključujući regije Belgorod i Kursk”.

Rusija cijelo bojište pretvara u utvrdu

Podsjetimo, Reuters je prošlog tjedna objavio satelitske snimke ruskih obrambenih linija koje je snimio Capella Space. Protežu se od zapadne Rusije preko istočne Ukrajine do Krima. Izgrađene su kao dio priprema za veliki ukrajinski napad, piše Reuters.

Reuters je pregledao satelitske snimke tisuća obrambenih položaja unutar Rusije i duž ukrajinskih linija koje pokazuju da se najjača obrana postavlja u regiji Zaporižja i ulazu na poluotok Krim. Šest vojnih analitičara reklo je za Reuters da bi ova obrana, uglavnom izgrađena nakon brzog jesenskog napredovanja Ukrajine, ovaj put mogla stvoriti ozbiljne probleme Ukrajincima i da će napredak ovisiti o njihovoj sposobnosti da učinkovito izvedu složene, kombinirane operacije.

“Mogu li Ukrajinci izvesti operacije kombiniranog naoružanja?” zapitao se Neil Melvin, analitičar na institutu Royal United Services(RUSI). “Rusi su pokazali da ne mogu i vratili su se svojoj staroj sovjetskoj metodi iscrpljivanja”, dodaje.

Ukrajinska protuofenziva mogla bi promijeniti dinamiku rata, koji se posljednjih mjeseci pretvorio u krvavu bitku iscrpljivanja. Ako Kijev uspije vratiti kontrolu nad jugom, mogao bi ponovno dobiti nesmetan pristup svojim crnomorskim izvoznim rutama. No, Ukrajina ima ozbiljan problem i moglo bi proći još dosta vremena prije nego što stignu novo oružje i vojna oprema sa Zapada. Zapad, pak, vrši pritisak na Kijev da vrati što je moguće više teritorija u slučaju da vojna potpora počne slabjeti, kažu analitičari.

Opsežne, slojevite utvrde

Ukrajina je obećala vratiti sav teritorij koji je okupirala Rusija, područje otprilike veličine Bugarske, ali dužnosnici nerado otkrivaju bilo kakve informacije koje bi mogle pomoći Moskvi. Zapad je poslao mnoštvo modernih borbenih tenkova, zajedno s opremom za premošćivanje i vozilima za čišćenje mina.

Zato Rusija kopa opsežne, slojevite utvrde kako bi osigurala da njezine trupe budu daleko jače ukopane nego što su bile kada su protjerane sa sjeveroistoka Ukrajine i iz grada Hersona.

Slike koje je analizirao Reuters pokazuju da se veći dio ruske izgradnje dogodio nakon studenoga, kada su se njene snage povukle iz Hersona na jugu i obje su strane nastojale konsolidirati položaje tijekom zimskih mjeseci. Protežu se stotinama kilometara, a vojni analitičari kažu da utvrde označavaju područja za koja Rusija očekuje da će biti napadnuta ili u kojima vidi strateški značaj za zadržavanje teritorija.

Prema satelitskim snimkama, ruski su položaji najviše koncentrirani u blizini prvih linija u jugoistočnoj regiji Zaporižja, na istoku i preko uskog pojasa kopna koji povezuje poluotok Krim s ostatkom Ukrajine. Većina zapadnih vojnih analitičara očekuje da će glavni zamah protuofenzive biti na jugu, iako su najteže borbe posljednjih mjeseci bile koncentrirane na istoku, posebno oko grada Bahmuta.

Osim jaraka, barikada i cik-cak rovova, ruske obrambene linije također će uključivati minska polja, žilet-žicu i kamuflirane položaje, piše Reuters. A u slučaju grada Polohija, Rusija je izgradila dvije različite obrambene linije, jednu na sjeveru i jednu na jugu. Snimke područja Zaporižje u koje je Reuters imao uvid pokazuju da su neki gradovi, poput Tokmaka i Bilmaka, okruženi utvrdama.

Rovovi su iskopani uz ceste, izvan drugih naselja i na gradskim zračnim lukama Melitopolj i Berdjansk. Utvrđen je i sjever Krima. Unatoč golemoj obrambenoj mreži, četiri analitičara rekla su za Reuters da će Rusija biti “rastegnuta duž fronte”, što će biti ranjivost koju će Kijev nastojati iskoristiti prevarama, distrakcijama i operativnom brzinom.

Index.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO