Rusija proglasila prvog Putinovog premijera stranim agentom

PRO Oglas

Rusko ministarstvo pravosuđa je Mihaila Kasjanova, ruskog premijera tijekom prvog predsjedničkog mandata Vladimira Putina, uvrstilo u svoj registar “stranih agenata”. Ruski zakon dopušta da osobe i organizacije koje primaju novac ili potporu iz inozemstva budu označene kao strani agenti, što je izraz čije bi pejorativne konotacije mogle potkopati kredibilitet imenovane osobe.

Zakon se intenzivno koristi protiv oporbenih ličnosti i neovisnih medija, a Kasjanov je postao jedan od Putinovih protivnika, piše Associated Press. Sad će svaki materijal koji objavi Kasjanov morati sadržavati napomenu da potječe od stranog agenta.

Na web-stranici ministarstva stoji da je Kasjanov “sudjelovao u stvaranju i širenju poruka i materijala stranih agenata neograničenom krugu ljudi, te lažnih informacija o odlukama javnih tijela Ruske Federacije i politici koju su vodile. Zamjera mu se i to što se protivio “specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini”.

Kasjanov je postao premijer 2000. nakon što je Putin izabran za predsjednika i bio je na toj funkciji do 2004. kada je smijenjen. Bio je prvenstveno odgovoran za ekonomske reforme, uključujući rusko usvajanje paušalnog poreza na dohodak.

Postao je istaknuta oporbena osoba nakon što je napustio dužnost i pokušao se kandidirati za predsjednika 2008., ali je njegovu kandidaturu odbacilo nacionalno izborno povjerenstvo.

Kasjanov je kasnije nestao iz vidokruga jer je ruska opozicija oslabila pod uhićenjima i represijama. Nakon što je Putin započeo invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., Kasjanov je napustio zemlju i navodno se nalazi u Latviji.

OTPOR.Media

Vaš komentar

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk