Rusija razvija tisuće bespilotnih letjelica iranskog dizajna u golemoj tajnoj vojnoj bazi

PRO Oglas

Rusija razvija tisuće bespilotnih letjelica iranskog dizajna u golemoj tajnoj vojnoj bazi, pokazuju dokumenti koji su procurili.

Inženjeri u pogonu Alabuga u Tatarstanu, oko 800 kilometara istočno od Moskve, pokušavaju proizvesti oko 6000 nadograđenih bespilotnih letjelica do 2025. godine, izvijestio je The Washington Post.

Iako prema rasporedu proizvodnja kasni, stručnjaci vjeruju da bi to moglo značiti da će stotine dronova ‘Shahed‘ biti usmjereno prema ukrajinskim ciljevima u isto vrijeme, umjesto desetaka, koliko ih se trenutno koristi u napadima.

Dokumenti pokazuju da zaposlenici, od kojih su nekima oduzete putovnice kako bi se spriječilo njihovo napuštanje zemlje, koriste šifrirane nazive za projekt. Dronovi su tako ‘čamci‘, eksplozivi ‘branici‘, a Iran je naizmjence ‘Irska‘ ili ‘Bjelorusija‘. Ovaj je program bio strogo čuvana državna tajna unatoč tome što se odvijao u ogromnom prostoru veličine 14 nogometnih igrališta, koji se trebao dodatno proširiti.

Sve je započelo ove godine, s timom koji je obnavljao rastavljene bespilotne letjelice iz Irana. Trenutno su u drugoj fazi: sami proizvode karoserije vozila, no opremaju ih iranskom elektronikom. Početkom iduće godine postrojenje će početi graditi bespilotne letjelice koristeći ruske materijale i komponente.

Inženjeri su očito unaprijedili uvezene dronove i učinili ih vodootpornima, zamijenivši nepouzdane kineske komponente. Namjeravaju proizvesti ove modele prema višim standardima od originalnih Shaheda.

Međutim, program kodnog naziva ‘Project Boat‘ odgodilo je rusko ministarstvo obrane, a do veljače je više od pet tjedana kasnio s rasporedom. Ima i logističkih problema. Kad je tim organizirao kamione za prijevoz prve isporuke dronova iz zračne luke, otkrili su da nemaju viličar za utovar teških sanduka.

Zatim su ga unajmili od lokalne tvrtke, no nitko nije bio kvalificiran za rukovanje njime.

Unatoč tome, David Albright, bivši UN-ov inspektor za oružje smatra da bi Rusija mogla prijeći s povremenog lansiranja uvezenih Shaheda na redovitije napade sa stotinama njih, već do iduće godine, piše The Telegraph.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO