SAD se priprema za nuklearni napad, tajna služba po metrou lijepi plakate: ‘Optimistično…‘

PRO Oglas

Prijetnja nuklearnim armagedonom koja se posljednjih mjeseci intenzivno amplificira od strane Putina i kremaljskih jastrebova kristalizira se i u praktične politike američke vlade koja je nedavno najavila i kupnju joda – u ogromnim količinama.

Jod se, naime, koristi u hitnim slučajevima kako bi se ublažili simptomi radijacije pri nuklearnom udaru.

Bidenova administracija Putinove prijetnje shvaća vrlo ozbiljno pa je Ministarstvo zdravstva najavilo da će potrošiti i 290 milijuna dolara na lijek protiv zračenja pod nazivom Nplate, koji planiraju dodati zalihama za “nuklearne hitne slučajeve”.

Nplate, poznat i kao romiplostim, koristi se kao tretman za one koji su akutno izloženi zračenju.

Ovaj potez najjače svjetske sile dovoljan je razlog za uzbunu. U kolovozu je i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres odaslao jezivo upozorenje da je svijet “jednu krivu računicu” udaljen od općeg nuklearnog uništenja.

Dužnosnici američkog Ministarstva zdravstva za Reuters izjavljuju da je kupnja Nplatea dio stalnih napora da se zemlja pripremi za širok raspon prijetnji, uključujući i eventualni nuklearni napad.

“Prvi put od Kubanske krize, suočavamo se s izravnom prijetnjom uporabe nuklearnog oružja”, rekao je i Biden prošlog tjedna.

Sve ovo upućuje na činjenicu da je počela jasna kampanja slanja poruka kako bi se američka javnost informirala o potencijalnoj opasnosti nuklearnog napada, kao i o tome što učiniti u slučaju najgoreg scenarija.

U rujnu su se u američkim vlakovima i podzemnim postajama počeli pojavljivati plakati koji objašnjavaju građanima što učiniti u slučaju “radijacijske hitnosti”.

Građane se upućuje da se u slučaju napada sklone u podrum, da ne izlaze po obavijesti nego da se informiraju putem radija, TV-a, računala ili mobilnog uređaja. “Vrlo optimistično!”, ironičan je jedan Twitter korisnik.

Ovo su upute standardne procedure, a nedavno ih se perpetuiralo i kada je Uprava za hitne slučajeve grada New Yorka pustila javnu objavu na istu temu. Prema informacijama koje se nalaze na plakatima u američkim metroima, ovu konkretnu poruku izdalo je Ministarstvo domovinske sigurnosti.

Dok svijetu prijeti opasnost od nuklearnog napada, praktične politike Bidenove administracije nisu osobito utješne. Analitičari tvrde da su Putinove prijetnje dio ratne strategije straha, čiji je krajnji cilj odvratiti Zapad od pomoći Ukrajini.

Ono što ruski sijači straha svakako razumiju je to da se ne može vladati pepelom. Ako se i otvori nuklearna aktovka, a oni odgovorni pobjegnu u bunkere – u tom trenutku, novac ne znači ništa, a svima je jasno – čista sila postaje jedina bitna moć.

Jutarnji.hr

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO