Sebija Izetbegović bit će smijenjena. Ni bolovanje je ne može spasiti

PRO Oglas

Sebija Izetbegović vjerojatno će biti smijenjena 27. studenog sa dužnosti generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), za kada je zakazana druga sjednica novog saziva Upravnog odbora ove institucije.

Prema saznanjima Raporta, Upravni odbor je pažljivo vukao svaki korak u slučaju “Izetbegović”, vodeći računa da bude ispunjena svaka pravna pretpostavka za ono što bi trebalo uslijediti za sedam dana, a to je smjena na direktorskoj funkciji u KCUS-u.

Raportov izvor s KCUS-a odmah je razbio zabludu o tome da “Sebija Izetbegović ne može biti smijenjena, jer je bolovanju”.

“Ona jeste trenutno na bolovanju, ali može biti smijenjena. Ovdje nije riječ o prekidu radnog odnosa, nego menadžerskog ugovora.

Radnik ne može biti otpušten tijekom perioda koji je na bolovanju ili trudničkom dopustu, ali, ponavljam, ovdje nije slučaj o otkazu ugovora o radu.

Mislim da tu nema nikakve nepoznanice”, navodi izvor, naglašavajući da su ispunjene svi uvjeti za razrješenje Sebije Izetbegović.

Upravni odbor KCUS je još 30. listopada službeno pokrenuo proceduru smjene direktorice.

Tada je počeo teći rok od osam dana za njeno eventualno izjašnjenje na ovu odluku KCUS-a, a taj rok s kraja listopada još nije istekao zbog raznih proceduralnih igara, mada smo debelo u drugoj polovici studenog!

“Prema proceduri, nije još prošlo osam dana, mislim da istječe u četvrtak u ponoć. Sačekat ćemo do petka ili subote, ako eventualno stigne poštom”, naglašava sugovornik Raporta.

U eventualnom izjašnjenju, supruga predsjednika SDA i zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo bi se trebali očitovati o razlozima koje je Upravni odbor naveo za njenu smjenu.

“Razlozi su vrlo jasni, dovoljan je samo jedan – taj je da ona ne ispunjava osnove zakonske kriterije za obnašanje ove funkcije, jer nema zvanje profesora i doktora nauka”, kaže izvor Raporta.

Naglašava da u ovom trenutku ne postoji nijedan formalni razlog koji bi mogao omesti provođenje procedure smjene Sebije Izetbegović sa pozicije direktorice, ako to bude većinski stav članova Upravnog odbora KCUS-a.

Njen mandat traje do 9. siječnja 2024. godine.

A kakav mendžerski ugovor sa KCUS-om ima direktorica Izetbegović?

Mnoge je šokirala informacija koju je Raport prvi objavio – da je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović tijekom prošle godine naplatila najveću mjesečnu plaću od skoro 8.500 KM.

Tako su revizori su utvrdili da prosječna neto plaća prije oporezivanja na KCUS-u iznosi 1.873 KM, a da je najvišu pojedinačno isplaćenu plaću u 2022. godini dobila generalna direktorica KCUS-a u iznosu od i 8.497 KM.

Raport.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO