Sedam zanimanja koje umjetna inteligencija ne može zamijeniti

PRO Oglas

Razvoj umjetne inteligencije mogao bi ugroziti neka zanimanja, a prema izvješću Goldman Sachsa iz 2023. godine, tržište rada u SAD-u i Europi moglo bi se suočiti s ozbiljnim poremećajima ako umjetna inteligencija ispuni očekivanja.

Navodi se da bi umjetna inteligencija mogla utjecati na dvije trećine poslova, odnosno oko 300 milijuna poslova. No, neka radna mjesta nisu ugrožena.

U nastavku pročitajte kojih je to sedam zanimanja u kojima umjetna inteligencija ne može zamijeniti čovjeka.

1. Kvalificirani obrtnici

Certificirani i vješti vodoinstalater ili električar imaju cijeli set vještina, spretnosti i znanja kojie umjetna inteligencija ne može zamijeniti jer ne može replicirati jedinstvene ljudske vještine.

2. Građevina

U bliskoj budućnosti velik dio posla koji se odnosi na projektiranje zgrada obavljat će se uz pomoć AI softvera, ali kada je riječ o zakucavanju čavala i polaganju cigli, građevinskoj industriji još uvijek treba mnogo staromodnih mišića i ljudi koji znaju to radi.

Dakle, malo je vjerojatno da će neka tvrtka otpustiti stolara i dovesti najnovijeg robota koji bi ga zamijenio. Strojevi će moći preuzeti neke pojedinačne uloge, što znači da će građevinski radnici vjerojatno raditi rame uz rame sa strojevima.

3. Pripremanja hrane

U izvješću koje je objavio Goldman Sachs report navodi se da barem polovicu zadataka koji uključuju kuhanje, pripremu i posluživanje hrane AI i roboti ne mogu obavljati.

Ipak, to ne znači da automatizacija neće napraviti prodor u prehrambenu industriju. Lanac brze prehrane White Castle već koristi robote na nekim lokacijama za okretanje hamburgera i kuhanje krumpirića.

4. Psihologija i savjetovanje

Iako već sada postoji niz aplikacija gdje AI obavlja neki vid savjetovanja, no smatra se će takve aplikacije i ubuduće moći nuditi samo neko osnovno savjetovanje o mentalnom zdravlju ili će voditi korisnika kroz određene vježbe poput kognitivne bihevioralne terapije, ali neće moći zamijeniti psihologe i psihoterapeute.

Ni drugi poslovi u zdravstvu u kojima je potrebna izražena ljudska interakcija, poput liječnika i medicinskih sestara, vjerojatno neće moći biti zamijenjeni umjetnom inteligencijom.

5. Učitelji

Umjetna inteligencija transformira i obrazovanje na razne načine, no i tu postoje ograničenja, osobito kada je riječ o maloj djeci. Na razini predškolske i osnovne škole postoji snažna potreba za ljudskom razinom interakcije.

6. Profesionalni sportaši i treneri

Fizičku i mentalnu snagu profesionalnih sportaša bit će gotovo nemoguće replicirati u stoju. Iako se AI već koristi u sportu – precizno praćenje pokreta i preporuke za poboljšanje izvedbe i smanjenje ozljeda – ona neće moći zamijeniti sportaše i trenere. Nema zamjene za ljudski faktor dobrog trenera.

7. Vozači

Iako se čini da smo nadomak automobilima bez vozača, odnosno vozilima kojima će upravljati umjetna inteligencija, čini se da ćemo za to još pričekati. Iako ova usluga već ponegdje postoji (Phoenix), tehnologija je “još uvijek daleko od toga da postane sveprisutna.

Nepredvidivost vožnje u stvarnom svijetu i odgovornost koju ona stavlja na automobilske tvrtke bez vozača čimbenici su zbog kojih još neko vrijeme neće vidjeti zozila kojima upravlja AI.

N1info.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO