Šest stvari koje vjetrovi mogu otkriti o vašem zdravlju

PRO Oglas

PUŠTANJE vjetrova je potpuno normalno pa mnogi o njima uopće ne razmišljaju.

“Nadimanje je nusprodukt vašeg probavnog sustava koji razgrađuje i obrađuje hranu i hranjive sastojke”, kaže internist i gastroenterolog Niket Sonpal za Health.

“Plin i zrak nakupljaju se u vašem gastrointestinalnom traktu kada jedete, žvačete i gutate. Tijelo ih prirodno apsorbira, a zatim se oslobađaju kao vjetrovi ili podrigivanje.”

Puštanje vjetrova uglavnom je dobar znak jer njihovo nakupljanje može dovesti do neugodne nadutosti. Ali to ne znači da ih potpuno treba ignorirati. Obratite pažnju na njihovu učestalost, miris i pojavljuju li se s bilo kakvim drugim probavnim simptomima. Tako možete uočiti ako ukazuju na neka potencijalno ozbiljna stanja.

Evo što vjetrovi mogu otkriti o vašem zdravlju.

Često puštate vjetrove i imate zatvor

Iako većina ljudi mora poraditi na konzumiranju više vlakana, vjetrovi koji odgovaraju ovom opisu mogu ukazati da ih unosite previše.

“Višak vlakana može uzrokovati plinove, nadutost, grčeve i, paradoksalno, zatvor”, kaže dr. Sonpal.

Zašto se to događa?

“Vlakna se skupljaju i učvršćuju stolicu. Ako ih unesete previše, stolica će teže prolaziti kroz probavni sustav.”

Treba znati da je optimalna količina vlakana u danu 25 do 29 grama te da uz njih treba piti i puno vode.

Često puštate vjetrove danju i noću

Gazirana pića mogla bi biti krivac u ovom slučaju. Njima možete unijeti više zraka (a time i plina) u probavni trakt te vjetrovi postaju učestaliji, ističe dr. Sonpal.

Pokušajte smanjiti unos gaziranih pića i piva, a ako niste sigurni je li to uzrok, vodite evidenciju o unosu i posavjetujte se s liječnikom koji vam može pomoći.

Vaši vjetrovi užasno smrde

Vjetrovi ne mirišu sjajno, ali ako ozbiljno zaudaraju, krivnju svalite na svoju prehranu.

“Hrana bogata sumporom, poput brokule i prokulica, uzrokuje miris trulih jaja kada se razgradi u probavnom sustavu”, napominje dr. Sonpal.

Isti smrad mogu uzrokovati češnjak, luk, sir, grah, suho voće i vino.

U većini slučajeva ne morate brinuti, a liječniku se javi ako je problem učestao. Neugodan miris vjetrova može biti povezan i s upalnom bolesti crijeva ili sindromom iritabilnog crijeva.

Vjetrovi su neugodnog mirisa i imate probavne tegobe

Vjetrovi praćeni bolovima u trbuhu ili nelagodom nakon jela mogu se pripisati intoleranciji na hranu.

“Najbolji primjer je ako pijete mlijeko ili jedete sir, a zatim ste pretjerano naduti i osjećate grčeve”, pojašnjava dr. Sonpal.

U tom slučaju možda ste intolerantni na laktozu, što znači da je vaše tijelo ne apsorbira sve dok ne dođe u tanko crijevo, gdje je razgrađuju bakterije i oslobađaju smrdljivi miris.

Izbacite iz prehrane mliječne proizvode i provjerite je li problem i dalje prisutan. Ako je, obratite se svom liječniku za savjet.

Ponekad ispuštate češće vjetrove, a oni zaudaraju

Možda imate periode kad vaši vjetrovi imaju neugodniji miris. Kod žena se taj problem veže uz menstrualni ciklus.

“Kako razina estrogena raste, maternica proizvodi spoj prostaglandin. Ako ga se stvori previše, može dospjeti u crijeva i utjecati na probavu te vjetrove koji će više smrdjeti.”

Ispuštate vjetrove češće i obavljate nuždu češće (ili rjeđe)

Stres također može utjecati na vjetrove. Kad ste pod pritiskom, možete se okrenuti hrani koju inače ne konzumirate (grickalice i sladoled), što može utjecati na probavu, tvrdi dr. Sonpal.

Zbog stresa možete nenamjerno progutati više zraka, a anksioznost također utječe na probavni sustav i mijenja učestalost obavljanja nužde.

Index.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO