SIPA izvršila privremenu obustavu transakcija preko pola milijuna KM

PRO Oglas

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su (9.5.2023. godine), u okviru koordinirane operativne akcije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo kodnog naziva „Start“, koja je realizirana pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo, poduzeli mjere i radnje u okviru kojih su izvršili provjere računa u bankama za devet fizičkih osoba i šest pravnih osoba.

U okviru navedenih aktivnosti, policijski službenici SIPA-e izvršili su privremenu obustavu transakcija za devet fizičkih osoba i šest pravnih osoba u ukupnom iznosu od 429.820,78 konvertibilnih maraka i 82.289,26 eura.

Također, policijski službenici SIPA-e pretresli su pet sefova na četiri lokacije u Sarajevu prilikom čega je otkriveno i privremeno oduzeto 17.100,00 konvertibilnih maraka i 9.290,00 eura te određena količina zlatnog nakita i dokumentacije koja može poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

U nastavku operativnih aktivnosti, dana 10.5.2023. godine policijski službenici SIPA-e, prilikom pretresa dva sefa čiji su korisnici neke od predmetnih osoba, otkrili su i privremeno oduzeli 1.000,00 konvertibilnih maraka i 2.670,00 eura.

Navedene aktivnosti poduzete su zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizirani kriminal“ i „Pranje novca“, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, i krivična djela „Zloupotreba položaja ili ovlasti“, „Pranje novca“ i „Primanje dara i drugih oblika koristi“, propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

OTPOR.Media

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

Protected by Security by CleanTalk