SIPA pokrenula slučaj: Jelavić bi mogao pomoći u istraživanju ubojstva Joze Leutara

PRO Oglas

Mehmed Žilić, bivši federalni ministar unutarnjih poslova i zastupnik SDA u državnom parlamentu, u emisiji Mreža FTV govorio je o ubojstvu nekadašnjim ministrom unutarnjih poslova u Vladi FBiH Jozeu Leutari.

“Siguran sam da bez suradnje sa hrvatskim tužiteljstvom i njihovim organima istraživanja neće moći taj slučaj riješiti. Tužiteljstvo, ako ima bilo kakav dokaz, mali pomak, može pokrenuti postupak ispočetka. Pa krene u potpunu istragu. Postoje tragovi, papiri. Vjerojatno je on imao problem dole i vjerojatno ih je odnio sa sobom. Imaju sad neki ljudi koji bi to mogli potvrditi ako žele, a vjerojatno će morati. Ja koliko sam upoznao SIPA -u već je pokrenula neke metode istraživanja ”, rekao je Žilić.

On smatra da Ante Jelavić zna i da bi bi itekako mogao pomoći u istraživanju.

“Žao mi je što je ovaj proces završio ovako kako je završio. Imali smo sastanke prije toga i znali smo što Jozo treba učiniti i što trebam ja učiniti. Imali smo jedan sastanak vrlo važan sa američkim ambasadorom. Droga koja se tada dilala, bio je jedan kanal preko Stoca i pojavila se droga na Arizoni. I mi smo tada dogovarali Jozo ti rješavajući Stolac, a ja ću Arizonu. To je bio jedan opasan kanal koji je išao preko Hercegovine za Crnu Goru, Albaniju, Tursku itd. I droga i vozila su se krala preko tog kanala, išlo je i oružje i mi smo to morali zaustaviti.

Znao sam koliko je složena situacija jer Jelavić je odmah izašao na televiziju i rekao da su ga ubili muslimanski fundamentalisti. Ono što se događalo u Hercegovini, kakve je sve probleme Jozo je imao u Stocu, to može samo Jelavić reći. Jer je njemu polagao račun. A znate da je Jelavić pobjegao od organa BiH. Mi koji smo sve to radili ostali smo u BiH ”, rekao je Žilić.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH na 135. sjednici Velikog vijeća prihvaćeno je žalba obitelji zamjenika ministra unutarnjih poslova Federacije BiH Joze Leutara, ubijenog u atentatu 1999. godine u središtu Sarajeva, saznaje Hrvatski medijski servis.

Obitelj se žalila Ustavnim sudom BiH da vlasti nisu dokazale efikasnu istragu, niti privele ubojice. Ustavni sud BiH složio se s tvrdnjom Ivice Leutara, sina pokojnog Joze Leutara, te u predmetu AP 1220/20 zaključio da „postoje povrede prava na život zbog propusta javnih vlasti da postupe u skladu sa zahtjevima ažurnosti i razumne djelotvornosti, odnosno djelotvornosti u provođenju istrage povodom događaja u kojem je apelantov otac ozlijeđen od kojih je ozljeda kasnije podlegao. Istraga nije završena ni nakon 22 godine poslije događaja ”, stoji u presudi Ustavnog suda BiH.

Ivica Leutar, sin pokojnog Joze, izjavio je da je prije donošenja presude da očekuje pozitivnu odluku Ustavnog suda BiH i pokretanje nove istrage o ubojstvu njegova oca.

Prema njegovim riječima, žalba Ustavnim sudom BiH bio je jedini način da se pokrene cijeli slučaj i da pravosudni i policijski sustav nešto urade.

Na Jozu Leutara izvršen je atentat automobilom-bombom 16. svibnja 1999. godine u središtu Sarajeva, a od posljedica zadobivenih ozljeda preminuo je 12 dana kasnije. Nalogodavci i izvršitelji ovog zločina nakon 22 godine nisu otkriveni.

Bljesak.info

POSLJEDNJE OBJAVLJENO

PRO Oglas