Sirana iz Jara nagrađena zlatnim medaljama za najkvalitetniji kozji sir

PRO Oglas

Sirana Llaeth iz Jara pored Širokog Brijega nagrađena je zlatnim medaljama za najkvalitetniji kozji sir na dodjeli priznanja u organizaciji Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar.

Sirana Llaeth nagrađena je za tvrdi punomasni kozji sir iz mijeha u maslinovu ulju i za tvrdi punomasni kozji sir iz mijeha.

Vlasnik Sirane Llaeth Marko Buhač istaknuo je kako su zadovoljni ocjenama Zavoda te da se nada kako će ova vrsta sira zainteresirati sve generacije.

-Ove medalje su veliko priznanje za kvalitetu naših sireva i potvrda postojanom i stalno kontroliranom kvalitetom. Naši potrošači moraju biti sigurni da konzumiraju apsolutno prirodni proizvod iz sirane Llaeth, napravljen od visoko kvalitetnog mlijeka – poručio je Buhač.

FOTO: Mili Marušić

Po njegovim riječima, sirevi se proizvode na tradicionalni način od svježeg kozjeg mlijeka s dodatkom svježeg kravljeg mlijeka, prirodnog sirila i soli, a mlijeko kao osnovna sirovina proizvedeno je na domaći način.

Sirana Llaeth posluje s više od 300 trgovina u BiH, a planiraju proizvode plasirati i u Hrvatsku

– Idealni uvjeti zrenja sira te ljubav prema proizvodnji rezultirali su proizvodom vrhunske kvalitete, a riječ je o jako ukusnim i nadasve zdravim proizvodima. Naši proizvodi mogu se naručiti putem društvenih mreža te kupiti u supermarketima i ostalim trgovinama diljem Bosne i Hercegovine. Sirana Llaeth posluje s više od 300 trgovina u cijeloj BiH, a u budućnosti planiraju plasirati proizvode i u Hrvatsku– istaknuo je Buhač.

Građani su njihove proizvode mogli kušati na svim sajmovima gastronomije i vinarstva te na Sajmu gospodarstava u Mostaru.

-Trenutni proizvodi su Caprina – Tvrdi punomasni kozji sir iz mijeha, Caprina – Tvrdi punomasni kozji sir iz mijeha u extra djevičanskom maslinovom ulju te Mucca – Tvrdi punomasni kravlji sir iz mijeha, a uskoro ćemo na tržište plasirati kozju i kravlju surutku, te kozju i kravlju skutu. Tehnologija Caprina sira iz mijeha razvijena je u suradnji s vodećim tehnolozima iz Bosne i Hercegovine te je i proizvodnja i prerada pod nadzorom tehnologa i inspektora – kaže vlasnik ove sirane.

Sirana Llaeth posjeduje vlastitu farmu, a nalazi se na rubnom dijelu u mjestu Jare kod Širokog Brijega

– Sirana je krenula s radom još 2010. godine kada je poslovala putem Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Buhač, koje je nastavak tradicionalnog seoskog načina života, oslonjenog na poljoprivredu i stočarstvo gdje se tradicionalna proizvodnja kozjeg sira iz mijeha konstantno osuvremenjuje – podsjetio je Buhač.

FOTO: Mili Marušić

Povećanjem potražnje za proizvodima obiteljska farma koza se povećala pa su se u proces uključili i kooperanti koji proizvode mlijeko na domaći način čija proizvodnja je pod stalnim nadzorom veterinara i veterinarskih inspektora.

– Danas imamo stado od 70 muznih koza koje daju mlijeko za naš sir. Ispaša stada se vrši dva puta dnevno na brdu Trtle iznad naše farme koje je bogato niskim raslinjem, ali i pašnjacima koji obiluju ljekovitim biljem koje obogaćuje mlijeko naših koza, a time i sir. Dnevni kapacitet za preradu mlijeka u sirani je 1000 litara. Nakon mužnje koza, mlijeko ide u preradu u suvremenu siranu, a za proizvodnju se koristi prirodno sirilo i mješine dobivene od jarića – navodi on i podvlači kako spomenuta sirana prati trendove u proizvodnji sira te zadovoljava sve higijenske zahtjeve.

Dodaje kako u skorijoj budućnosti planiraju širenje kapaciteta proizvodnje i razvijanju novih proizvoda, a trenutno su u potrazi za novim kooperantima za sljedeću godinu.

Zlatne medalje, ekstra klase, uručene i drugim proizvođačima tradicionalnih sireva na području Federacije BiH

Uz Siranu Llaeth, zlatne medalje za sireve od kozjeg, ovčjeg, odnosno kravljeg mlijeka su nedavno, na stručnom ocjenjivanju u organizaciji Federalnog agromediteranskog zavoda, dobili i proizvođači Dragan Ivanković, Boro Pinjuh, Mladenka Pehar, Mirjana Šaravanja, Mirko Čuljak te Farma “Boloban”, “AZ” Farma, “Eko Farma” Vranduk, OPG Puljić-Vlahić i Farma “Avdibegović”.

Za ovčiji polutvrdi masni sir, prve klase, zlatnu medalju dobila je Farma “Matić”.

Srebrene medalje, za sir prve klase, dobili su uzorci tvrdog masnog sira od ovčijeg i kravljeg mlijeka s farme “Eco Life”, vlasnika Nedžada Burkića te ekstra tvrdi masni sir iz mijeha od ovčijeg i kravljeg mlijeka Ivana Ševe.

Brončanim medaljama za sireve druge klase nagrađeni su Pašo Milak, Azra Hodžić, PD “Pipe”, OPG Mioč, Farma “MIS”, Ibro Hasanagić i “AZ” Farma.

Fena

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO