SITUACIJA JE NAPETA – Kineski predsjednik zahtijeva da svoje vojska da bude spremna za rat

PRO Oglas

Kineski predsjednik Xi Jinping zahtijeva da kineska vojska bude spremna za rat, budući da je, kako smatra, situacija u svijetu i Kini sve nestabilnija i neizvjesnija, piše The Times.

Prilikom posjeta vojnom zapovjednom centru u Pekingu, Xi je rekao da nova središnja vojna komisija Komunističke partije Kine mora osigurati da vojska bude spremna za borbu u svakom trenutku.

“U svijetu se promjene događaju sve većom brzinom, a nestabilnost i neizvjesnost u našoj državi je u porastu. Visoka borbena spremnost vojske mora biti njen jedini kriterij. Morate odlučno braniti nacionalni suverenitet, sigurnost i razvojni interes te ispunjavati sve zadatke stranke i naroda”, poručio je vojnicima.

Njegovi će komentari pobuditi bojazan kako je Kina i dalje odlučna u invaziji na Tajvan, za koji Peking tvrdi da pripada pod njihovu vlast.

Xi Jinping, prilikom inspekcije zapovjednog centra, bio je odjeven u vojnu uniformu, a državni mediji u svijet su odaslali snimku u kojoj kineski vojnici, u kontrolnoj sobi s velikom kartom Azije ispred redova računalnih konzola i stolova, aplaudiraju svome vođi. Kasnije je Xi pozirao fotografima zajedno s višim časnicima Kineske Narodnooslobodilačke Armije.

I u svom izvještaju sa stranačkog kongresa prošlog mjeseca, Xi je rekao da je nacionalna sigurnost glavni prioritet države i tada je zahtijevao da se ubrza proces izgradnje vojske koja će biti najmoćnija na svijetu.

Xijeva ovotjedna turneja poklopila se s najvećim zračnim mitingom u zemlji održanom u južnom kineskom gradu Zhuhaiju.

Četiri nevidljiva kineska lovca J-20, nekoć obavijena velom tajne, oduševila gledatelje manevrima, a predstavljeni su i transportni zrakoplov kodnog imena YU-20 i borbeni avion J-16.

Zhang Xuefeng, kineski vojni stručnjak, rekao je državnim medijima da je J-20 pokazao svoju “izvrsnu pokretljivost i fleksibilnost koja mu osigurava veliku prednost u zračnoj borbi”.

“Oružje je namijenjeno odvraćanju tajvanskih snaga i njegovih saveznika poput SAD-a, koje se zalažu za neovisnost Tajvana“, kazao je za kinesku državnu televiziju, Song Zhongping, tamošnji vojni analitičar.

Jutarnji.hr

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO