Sjeverna Koreja za vrijeme sastanka SAD-a, Japana i Južne Koreje ispalila balističku raketu

PRO Oglas

Načelnik Združenog stožera američke vojske sastao se sa svojim južnokorejskim i japanskim kolegama na rijetkom trilateralnom sastanku na Havajima u utorak, koji se održavao u vrijeme kad je Sjeverna Koreja probno ispalila svoju dvanaestu raketu ove godine.

Washington je vršio pritisak na susjede da tješnje surađuju kako bi se bolje suprotstavili rastućim prijetnjama iz Kine i Sjeverne Koreje.

Seul i Tokio imaju zategnute odnose zbog sporova koji datiraju od japanske okupacije Koreje 1910-1945.

Glasnogovornik američkog načelnika Združenog stožera generala Marka Milleyja, rekao je da se sjevernokorejsko lansiranje dogodilo na kraju sastanka.

Pjongjang je probno ispalio balističku raketu dugog dometa, priopćila je južnokorejska vojska u srijedu, nekoliko dana nakon što je zaprijetio da će srušiti američke špijunske zrakoplove koji su narušili sjevernokorejski zračni prostor.

Odnosi između dviju Koreja na jednoj su od najnižih točaka ikad, s diplomacijom u zastoju, a sjevernokorejski vođa Kim Jong-Un poziva na pojačani razvoj oružja, uključujući taktičke nuklearne bombe.

Kao odgovor, Seul i Washington pojačali su sigurnosnu suradnju, obećavši da će se Pjongjang suočiti s nuklearnim odgovorom i “krajem” svoje sadašnje vlade ako ikada upotrijebi svoje nuklearno oružje protiv saveznika.

Vojska Južne Koreje priopćila je da je detektirala lansiranje balističkog projektila dugog dometa ispaljenog iz područja Pjongjanga oko 10 sati ujutro po lokalnom vremenu (01:00 po GMT-u).

“Balistički projektil je ispaljen i letio je 1000 km prije nego što je pao u Istočno more”, priopćio je Združeni stožer južnokorejske vojske (JCS), misleći na vodno tijelo poznato i kao Japansko more.

Lansiranje je “teška provokacija koja šteti miru i sigurnosti Korejskog poluotoka” i krši UN-ove sankcije protiv Pjongjanga, rekao je JCS, pozivajući Sjevernu Koreju da prestane s takvim akcijama.

Pjongjang je zadnji put ispalio jednu od svojih najjačih interkontinentalnih balističkih raketa u travnju – Hwasong-18 na čvrsto gorivo, a u veljači je lansirao Hwasong-15, koji je preletio sličnih 989 km.

Vrijeme leta od oko 70 minuta također je slično nekim od prethodnih sjevernokorejskih lansiranja ICBM raketa, rekli su stručnjaci.

“S obzirom na ono što imamo u ovom trenutku, oko 90 posto je sigurno da je to bilo lansiranje ICBM-a”, rekao je za AFP Choi Gi-il, profesor vojnih studija na Sveučilištu Sangji.

Dodao je kako je moguće da je Sjeverna Koreja ponovno testirala svoju tehnologiju lansiranja satelita kako bi se pripremila za još jedan pokušaj postavljanja špijunskog satelita u orbitu, nakon što lansiranje u svibnju nije uspjelo.

Zadnje lansiranje uslijedilo je nakon što je Sjeverna Koreja u ponedjeljak optužila američki špijunski zrakoplov za ometanje njezina zračnog prostora i osudila planove Washingtona da rasporedi podmornicu s nuklearnim projektilima u blizini Korejskog poluotoka.

Glasnogovornik sjevernokorejskog ministarstva obrane rekao je da su Sjedinjene Države “intenzivirale špijunske aktivnosti”, navodeći kao razlog “provokativne” letove špijunskih zrakoplova osam dana uzastopno ovog mjeseca.

OTPOR.Media

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO