Skromni franjevac koji Šiva habite, prsluke i ostalo za svoju braću u Bogom danoj prirodi Parka prirode Blidinje

PRO Oglas

Mladi fra Marko Galić, časni brat, član Hercegovačke franjevačke provincije ovih dana izrađuje jaslice u crkvi sv. Ilije proroka u kapelaniji Polja, Masna Luka. Pri tome, uvjereni smo, misli na Greccio i svoga duhovnog oca, sv. Franju, graditelja prvih jaslica u povijesti Crkve. To ga nismo uspjeli pitati jer smo za emisiju Susret razgovarali ranije, u studenom, kada nam je otkrio kako je rođen sam na Svisvete pa ga prijatelji zezaju – moraš biti svet. „A ja kad razmišljam o svetosti – razmišljam o ustrajnosti. Svako jutro treba odlučiti biti svet“, rekao nam je fra Marko i dodao „Meni je Asiz drugi dom, Franjo mi je vječna inspiracija, čini mi se još i danas nedovoljno otkriven biser u Crkvi“.

Njegovu odluku – biti časni brat, fratar, ali ne i svećenik neki su prijatelji komentirali – Zašto je on izabrao biti ništa?

„A meni je to bilo baš motivacija neka, to biti ništa, to biti skrovit, skrovit život voditi, meni je to bilo očaravajuće, kod Franje prvog i to me na neki način privuklo. Zašto ne biti svećenik, zašto biti brat – posvetiti život molitvi radu i to sve prikazati Bogu kao žrtvu za osobno spasenje i za cijeli svijet, za sve ljude koje poznajem i ne poznajem. I to mi je jedan očaravajući tekst koji sam čitao u Franjinim izvorima gdje Franjo piše da se ljudi ne obraćaju po nekim poznatim propovjednicima i čuvenim propovijedima nego po skrovitoj molitvi skrovite braće. Kada sam pročitao taj tekst rekao sam – to je za mene, to je ono što ja hoću, što želim. Ne biti svećenik, nego samo fratar i u toj skrovitosti samostana imati neki svoj posao koji ću raditi, na neki način pokušati doprinijeti svojoj provinciji, svojim fratrima, a opet, možda je to malo oholo reći, biti autentičniji franjevac, čuvati tu našu franjevačku karizmu jer ni Franjo nije bio svećenik. To me je najviše ponukalo da ostanem samo fratar. A uvijek sam volio nešto raditi svojim rukama, stvarati. Prvo sam mislio da nemam poziv jer htio sam biti fratar, ali nisam htio propovijedati, ispovijedati, nisam želio raditi ono što sam mislio da fratri rade. I kroz razgovor s duhovnim asistentom na Frami, on mi je rekao za časnu braću, spomenuo fratra koji je bio krojač…“, kazao je 26-godišnji fra Marko Galić, koji je danas krojač.

Šiva habite, prsluke i ostalo za svoju braću franjevce u predivnoj, Bogom danoj prirodi Parka prirode Blidinje, u Masnoj Luci. I osjeća se ostvarenim. Radosno radi i druge poslove u Franjevačkoj kući molitve…

Cijeli razgovor s njim poslušajte u emisiji Susret.

Radio-medjugorje.com

SLUČAJ "AMIR GROSS KABIRI"

POSLJEDNJE OBJAVLJENO