Slom demokracije i pad socijal demokracije nove Vlade na Aluminiju

PRO Oglas

U ovom članku kojeg objavljujemo, pročitat ćete i dokazat ćemo Vam da u F BiH i BiH ne postoji demokracija, ne postoji pravna država, ne postoje zakoni, ne postoji Vlada, jednostavno rečeno živimo u horror filmu u kojem je „Agonija“ nametnuto stanje društva, a Mi koji smo stoljećima imali okupatore na ovim prostorima izgradili smo svoj „Um“ i „mozak“ da se nadamo. I tako živeći u nadi, nadamo se da ćemo se probuditi iz ovog horror filma, međutim naša novoizabrana Vlada i vlast su nam na dan 23.05.2023. dokazali i potvrdili da smo kao narod i građani svi „Stoka sitnog zuba“, čije je prirodno stanje da živimo u agoniji, te su nam pokazali da ne postoji vladavina prava, demokracija, „Social demokracija“, mada tobože u Vladi sjedi većina samozvanih socijal-demokrata. Danas nam je Vlada F BiH pokazala da postoje „Oni“ superiorna rasa političara koji upravljaju budžetima (a svi znamo kako upravljaju), te postojimo „Mi svi“ kojima su dokazali da nismo vrjedniji od jednostaničnih organizama ili u najmanju ruku „stoke“. (stoka je sinonim za bez pametne životinje koje imaju samo instinkt, a svaki čoban ih može goniti i tjerati kuda on želi)

Ovih dana glavna vijest da je uhićenje Abdulaha Skake – bivšeg gradonačelnika Sarajeva, a pazite razloga:

⦁Doveo gradsku rasvjetu u naselje gdje mu je vikendica (po ovome svaki načelnik gdje god da je doveo gradsku rasvjetu treba odgovarati)

⦁Zaposlio 4 savjetnika

⦁Projekt dopremanja bolida formule E pokaznog vozila… itd… itd… znači djela koja će se po nalogu podvesti pod kazneni zakon, mada po ovome što je učinio gosp Skaka trebalo bi uhititi sve do sada postojeće i sadašnje načelnike općina, gradonačelnike, te minimalno 95% političara.

Dok padaju male ribice „Girice“ one velike kao ajkule ili kitovi neprikosnoveno plove otvorenim morem i kreiraju po sebi a ne po zakonu što je zakonito , a što nezakonito.

Ako je dan sa Skakom, pokaz i vrhunac funkcioniranja pravne države i vladavine prava onda događaj koji je nova Vlada F BiH dana 23.05.2023.g. demonstrirala i sprovela u Aluminiju d.d. zasigurno jeste pad i slom vladavine prava, te sahrana demokracije iako se u Vladi kite prefiksom socijaldemokracije. Taj 23.svibanj dan je dan žalosti za Aluminij, za Mostar za F BiH, te ga treba svake godine obilježavati kao dan kada je ovaj entitet eutanazirao vladavinu prava, postojanje zakona i demokraciju općenito.

Naime, 23.svibnja 2023.g. je održana izvanredna Skupština Aluminija d.d. na kojoj se birao novi Nadzorni odbor od 7 članova na novi redoviti četverogodišnji mandat. Od tih 7 članova Vlada F BiH imenuje 3 člana, mali dioničari 3 člana te Vlada RH jednog člana. Pitate se što je tu čudno – Skupština tko Skupština?.

Ne samo da je čudno, nego je za ne povjerovati, zastrašujuće, te iznenađujuće da je Nova Vlada F BiH na čelu sa Nerminom Nikšićem na toj Skupštini Aluminija d.d., potvrdila i verificirala, tj ozakonila daljnja počinjenja kaznenih djela usko povezanih sa financijskim kriminalom, gospodarskim kriminalom, nesavjesnim postupanjem, zlouporabom položaja, sklapanjem štetnih ugovora. Vlada F BiH je dala zeleno svijetlo i odobrila daljnji nastavak milenijske financijske afere teške jednu milijardu KM.

Od 7 članova koji su se birali u Nadzorni odbor Aluminija d.d. 5 je starih imena tj osoba koje su obnašale dužnost članova N.O. u prethodnom mandatu, a za dvoje njih od ovih 5 ovo je treći mandat.

Prof dr. Zdenko Klepić

Protiv ovih 5 osoba podignute su opsežne kaznene prijave zbog: počinjenja kaznenih djela usko povezanih sa financijskim kriminalom, gospodarskim kriminalom, nesavjesnim postupanjem, zlouporabom položaja upravo u Aluminiju d.d. obnašajući funkciju predsjednika i članova N.O., a riječ je o financijskom kriminalu koji će u periodu najma imovine Aluminija kroz period od 30 g narasti do vrtoglavih milijardu KM, a te osobe su :

-Prof dr. Zdenko Klepić

-Igor Planinić

-Vedran Smiljanić

-Samir Anić

-Željko Damjanović

06.04.2023.stara Vlada na čelu sa ex Premijerom Novalićem i Ministrom Džindićem, je donijela odluku kojom predlaže tri kandidata za imenovanje u N.O. Aluminija, a to su gospoda Klepić, Smiljanić, Planinić, da bi na zadnji dan rada te Vlade, 27.04.2023. zakazali Skupštinu Aluminija za 23.05.2023. g na kojoj bi Nova Vlada trebala sprovesti taj plan imenovanja. Vruć krumpir ostavljen novoj Vladi, a nova Vlada je progutala taj vruć krumpir.

Potez nove Vlade bi se mogao opravdati da je u pitanju bilo ne znanje ili ne spoznaja nove Vlade o čemu je riječ. Međutim nova Vlada je dobila više pisama s više desetina stranica informacija i dokaza da se protiv ove tri osobe vodi kazneni postupak te neminovno je da će biti podignute optužnice, da su počinitelji najveće financijske i gospodarske afere u povijesti BiH, da je potrebno da ih smjene i imenuju tri nove osobe, da je potrebno da raskinu ugovor o najmu, jer i Najmoprimac je počinitelj brojnih kaznenih djela.

Međutim, od desetina argumenata i dokaza jači je bio politički dogovor, politički dogovor koji je zauvijek eutanazirao postojanje vladavine, prava, zakona, pravne države, te je Nikšićeva socijaldemokracija na ovom slučaju sahranjena zauvijek.

Nova Vlada F BiH je ovim činom počinila kazneno djelo: nesavjesno postupanje, zlouporaba položaja, te su se sa ovim činom pridružili i postali su sudionici milenijske financijske afere.

Na samoj Skupštini je pročitano pismo, a koje prenosimo u cijelosti, te će navedeno pismo ostati u zapisniku ove Skupštine zauvijek:

„Poštovani vlasnici i predstavnici vlasnika dioničara Aluminij d.d. Mostar Predsjedništvo Udruge malih dioničara Aluminij d.d. Mostar skraćeni naziv DIAL na svojoj sjednici Predsjedništva od 22.05.2023.godine donijelo je zaključak da se na izvanrednoj skupštini Aluminija pročita ovo pismo koje glasi.

Sukladno točkama dnevnog reda današnje Skupštine u točci dva (2) trebalo je da stoji i da se članovi Nadzornog odbora Aluminija d.d., razrješuju ne samo zbog isteklog mandata već da se smjenjuju zbog sljedećeg:

1.Jer nisu usvojili Odluku Vlade FBiH od 25.10.2018 god.o financijskoj konsolidaciji.

2.Jer su dozvolili da se Aluminij ugasi 10.07.2019 god i nastane šteta od 50 mil KM, a iako je Vlada F BiH osigurala preko Skupštine JP EP HZ HB postojanje Ugovora za snabdijevanje el. energijom za cijelu 2019. g. kao i oslobađanje kapitala u vidu novčane likvidnosti od cca 50 mil KM zbog neplaćanja računa el energije od 4 mjeseca. Gašenjem elektrolize na ne tehnološki način je čista sabotaža za koju su krivi članovi N.O. i Uprava. Poslali su 900 ljudi na ulicu i zato nemaju nikakvo moralno pravo da se ponovo kandidiraju. Zašto nisu nastavili proizvodnju u pogonima koji su bili 100% ispravni i propustili su da ostvare dobit i zaradu od 100 mil KM u periodu od 2019 do konca 2022. god?

3.Nanijeli su svojim pogrešnim radom štetu Društvu od 151 mil KM po završnim računima u svom četverogodišnjem mandatu

4.Nijedan završni račun ova skupština nije usvojila za protekle 4 godine.

5.Članovi Nadzornog odbora ispred Vlade F BiH u prethodnom mandatu (a koji su prijedlog da se danas imenuju ponovo na četverogodišnji mandat) su potpomogli nezakonito sklapanje štetnog ugovora o najmu Aluminija, a znali su da najam imovine Aluminija prekida i zaustavlja financijsku konsolidaciju te najam nije pravni ni zakonit okvir, kojim se može Aluminij restrukturirati.

6.Vlada je skupa sa ovim članovima Nadzornog svjesno zaustavila sprovođenje Odluke o financijskoj konsolidaciji Aluminija d.d., te imovinu Aluminija d.d. praktički oduzela Aluminiju i dala Najmoprimcu. Najmoprimac plaća besramno male najamnine, a sav trošak imovine je ostao na Aluminiju. Najamnine pokrivaju samo 4-5% ukupnih troškova Aluminija d..d , te tone u gubitke desetke milijuna KM svake godine, a kroz 30. godina najma stvoreni novi gubitak Aluminija će iznositi preko 500 mil KM, + minimalno 450 mil KM zateznih kamata vjerovnika.

7.Ugovor o najmu je štetan. Aluminij u periodu najma (3 godine) ostvario 51 mil KM gubitaka dok je najmoprimac ostvario 85 mil KM dobiti

8.Sve ključne obveze iz Ugovora o najmu koje je morao Najmoprimac ispuniti, isti nije ispunio, te Ugovor o najmu nije smio stupiti na snagu. Ključni i najbitniji članak Ugovora o Najmu je članak 12. gdje je Najmoprimac morao i trebao urediti i ugovoriti otkup dugova vjerovnika koji imaju hipoteku nad imovinom koja se iznajmljuje, međutim Najmoprimac nije to ispoštovao. To je bio uvjet da Ugovor stupi na snagu, a pošto ništa nije ispoštovano, ima se za smatrati da je ugovor ništavan.

9.Vlasništvo firme Najmoprimca, krajem 2020 g bez odobrenja N.O. i Skupštine Društva, prebačeno je na off shore zonu u Panama- ilegalna zona za pranje novca i utaju poreza- navedeno je osnovana sumnja u kazneno djelo.

10.Najmoprimac nije donio niti prikazao nikakav kapital- te se služio osnovano sumnjamo prevarom i obmanom u pregovorima sa Vladom i Nadzornim odborom prilikom preuzimanja Aluminija, jer se predstavljao kao izraelska tvrtka i dvije kineske tvrtke koje čine konzorcij, međutim sve te tvrtke nestale su i nitko o njima ne zna ništa. NA web stranicama je pronađeno da su te kineske tvrtke na crnim listama. Nadzorni odbor je sve to podržavao.

11.Vanjski revizor i Odbor za reviziju utvrdili su da je nestalo 14,3 mil KM imovine Aluminija d.d., a na navedeno nisu reagirali ni direktor ni Nadzorni odbor.- navedeno se može podvesti pod kazneno djelo – djelo- krađe, te lažno prikazivanje bilanci.

12.Namještenim tenderom u dogovoru sa Upravom i N.O. Najmoprimac je kupio od Aluminija 4000 tona gotovih proizvoda anoda, koje je prodao i na toj transakciji zaradio tj oštetio Aluminij cca za 4,6 mil KM.

13.Najmoprimac posjeduje i upravlja cjelokupnom imovinom Aluminija mada cjelokupnu imovinu nije iznajmio, a trošak imovine i vlasništvo imovine je na Aluminiju.

14.Nadzorni odbor i Direktor sudjelovali u nelegalnom davanju poslovnog prostora Galerija Aluminij, pa kasnije nakon naših reakcija, nakon otvaranja Galerije, da bi pokrili navedene radnje sklopili su ugovor o najmu tog prostora za sramno niskih 1500 KM najamnine.

Sve u svemu, sam ugovor o najmu je osnovano sumnjamo nezakonit, te je cjelokupno poslovanje Najmoprimca , osnovano sumnjamo nezakonito, jer se poslovanje sprovodi pod pravnim okvirom ništavnog ugovora. Sve to je podržavao prethodni nadzorni odbor, te sada smišljenom podvalom od strane Stare Vlade, stavljeno je na dnevni red Nove Vlade da ponovno imenuju iste osobe u N.O. a protiv kojih su podignute kaznene prijave.

15.Nelegalno oduzeto intelektualno vlasništvo aluminija d.d. od strane najmoprimca: Web adresa, logo, Ime Aluminij, te nasljeđe i povijest Aluminija.

Cjelokupno povijesno ostvarenje Aluminija, te poslovanje Aluminija od nastanka on na web stranici pripisuje se ostvarenjima Najmoprimca. Navedeno je eklatantan primjer plagijatorstva i krađe tuđeg žiga i tuđih dostignuća.

Želimo napomenuti da je Vlada F BiH, te Nadzorni odbor sa ovim ljudima koje želite ponovno imenovati su odobrili najam pogona Aluminija na 30 godina.

Aluminij kao Vladino poduzeće ima cca 450 mil KM dugova vjerovnicima, od čega je samo dug prema Vladinom poduzeću tj Elektroprivredi cca 293 mil KM, a koji su zamrznuti i ne vraćaju se , a što je gospodarski kriminal koji je učinjen najmom imovine Aluminija po ovakvim ugovorima.

Svi ti dugovi su sada zamrznuti ne vraćaju se jer Najmoprimac nije ispoštovao čl. 12 Ugovora, te Aluminij tone svake godine cca 15 do 18 god u gubitke, dok najmoprimac cca godišnje ostvaruje dobit preko 40 mil KM, a za dvije godine je ostvario 85 mil KM dobiti.

Zatezne kamate na dugove vjerovnika su enormne vjerojatno cca 50 mil KM godišnje. Tako kroz 30 g najma Aluminij tone cca jednu milijardu u gubitke dok najmoprimac će ostvariti možda milijardu KM dobiti.

Gore su navedena samo neka počinjena kaznena djela, da se dobije prikaz i uvid na veličinu ne samo osnovane sumnje u počinjenje gospodarskog kriminala po više osnova, već i stvarno počinjenje gospodarskog kriminala, kao i brojnih nezakonitih radnji koje je kreirao odnos i Ugovor Aluminija d.d. sa Najmoprimcem., a sve je to odobreno od strane Skupštine dana 06.04.2020.g., a podržavano od ovih ljudi koji su sjedili 4 godine u N.O., te ih želite ponovno instalirati da sprovode i podržavaju ovu milenijsku gospodarsku aferu.

U točci 3 ne podržati izbor sljedećih kandidata za članove Nadzornog Odbora iz gore pomenutih razloga gospodina:

Zdenko Klepić

Igor Planinić

Vedran Smiljanić

Samir Anić

Željko Damjanović

Zato apeliram na Predsjedatelja ove Skupštine da stanku od 15 minuta kako bi se opunomoćenici mogli konzultirati s vlasnicima o novonastaloj situaciji jer će oni biti su kreatori počinjenja kaznenog djela nesavjesnog postupanja i zlouporabe položaja, jer im vlasnici nisu upoznati sa svim ovim činjenicama i dokazima, a prije svega mislim na novu Vladu FBiH o gore svim kaznenim elementima.

Svi vi opunomoćeni ste odgovorni u ovoj predmetnoj stvari ako se donesu štetne odluke, a štetne će biti ako se imenuju osobe u Nadzorni odbor ovog društva, koji su počinitelji brojnih osumnjičenih kaznenih djela iz područja financijskog i gospodarskog kriminala upravo u ovom Društvu.

Ako to danas učinite, to bi bilo isto gosp Predsjedatelju kao da vam netko kaže idite opljačkajte banku i vi to uradite i onda kažete ja nisam odgovoran jer mi je moja veća hijerarhija u mojoj državnoj službi rekla da to uradim.

Zato molim Predsjedatelja da o gore spomenutim negativnostima koje je učinio Nadzorni odbor pitate Tajnika Društva na pauzi koju tražim da se odobri, ponaosob za svaku točku da li je ovo sve istina što Udruga DIAL iznosi.

Kad dobijemo odgovor, a vjerojatno je da ga nećemo dobiti što je znak odobravanja našim navodima te predlažem da se prekine Skupština i ne ide se na glasovanje, te tražimo da se izvijesti Vlada F BiH, o značajnim i bitnim saznanjima sistemskih rizika za Vladu kao vlasnika, a koja mora u narednim koracima postupiti drugačije.

Napomena: protiv članova NO iz prethodnog saziva NO, a koji se žele danas ponovno imenovati na novi mandat u N.O., izuzev gosp. iz Hrvatske Ile Bakovića su podignute kaznene prijave zbog sumnje u financijski, gospodarski kriminal, nesvjesno postupanje, zlouporaba položaja, upravo u Aluminiju d.d. Mostar.- stoji u pismu Udruge malih dioničara Aluminija pročitanom na današnjoj izvanrednoj Skupštini.

Mali dioničari su do sada učinili brojna pozitivna djela, a ovo danas je bio herojski čin pokušaja spasa vladavine prava, demokracije u F BiH. Udruga DIAL je svojim pravednim i zakonitim činom spašavala Premijera Nikšića od njega samog, spašavala Ministra Lakića od njega samog Na žalost nisu uspjeli.

Ovim činom je i nova Vlada pokazala da je ista za sada kao i stara Vlada, jer tko su oni da obraćaju pažnju na dokaze i upozorenja koja im dostavljaju neki tamo“ jednostanični organizmi“, koji se predstavljaju kao mali dioničari. Ipak biti na vrhu „hranidbenog lanca“ je moćan osjećaj.

Ovim današnjim činom je nova Vlada pokazala i dokazala u kom smjeru ide, te je svako moraliziranje njihovog poštenja, pravde i pravičnosti u koju se kunu, degutantno i lažno, jer na samom početku mandata su nesavjesnim postupanjem, zlouporabom položaja, a potvrđivanjem i odobravanjem svih kaznenih djela pobrojanih u ovom pismu, zasigurno označili današnji dan kao dan žalosti za Aluminij, za Mostar, za F BiH.

Sa ovim činom nova Vlada F BiH je ukopala i zadnju nadu u boljitak svih nas koje oni promatraju kao jednostanične organizme ili stoku sitnog zuba…..Dug put je pred nama da postanemo narodi i građani.!!!

Analitički tim portala OTPOR.Media

Portal OTPOR.Media redovno je upravo ove stvari javnosti prezentirao i upozoravao kroz naše brojne istraživačke radove gdje smo razotkrivali sav kriminal koji se “uvukao straga” u Aluminij Mostar! Sve članke možete pronaći na link stranici:

SLUČAJ: Amir Gross Kabiri

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO