“SLUČAJ RESPIRATORI”: Obrana Fikreta Hodžića tvrdi da je “Srebrena malina” kvalificirana za nabavku respiratora

PRO Oglas

Odvjetnica Fikreta Hodžića u sudskom predmetu “Fadil Novalić i drugi”, a koja se vodi zbog sporne nabavke kineskih respiratora, Mirna Avdibegović započela je danas iznošenje završnih riječi.

Na samom početku, Avdibegović je istaknula kako je suglasna sa svim ranijim izlaganjem obrana prvooptuženog Novalića i drugooptuženog Solaka.

Kao i oni, i ona tvrdi da su optužbe postupajućih tužitelja Mirze Hukeljića i Džermina Pašića neosnovane i neutemeljene i da, zapravo, nisu dokazali ono što se optuženima stavlja na teret.

“Nije opisano ništa, već samo skup radnji, kako su navodno udruženi. Iznijete su neistine, a bez identifikacije krivičnih djela”, kazala je Avdibegović.

Kako dalje nastavlja, riječ je samo o pretpostavkama, a optuženi čak i ne znaju koje su to konkretne aktivnosti za koje ih Tužiteljstvo BiH tereti i da, zbog toga, ne postoje elementi krivičnog djela.

S obzirom da Avdibegović zastupa i kompaniju “FH-Srebrena malina” čiji je vlasnik Hodžić, odvjetnica navodi kako Tužiteljstvo BiH nije preciziralo koje su to poslovne knjige vođene, a u kojima su evidentirane sumnjive transakcije, s obzirom da Hodžića terete za pranje novca.

“Jedini transfer novca je u Kinu, ali bez elemenata krivičnog djela”, tvrdi Avdibegović.

Ona potom ističe kako od samog početka ovog slučaja kruže navodi da “FH-Srebrena malina” nije kredibilna za nabavku respiratora i pita se “Kada je neko pravno lice kredibilno za bilo što, za bilo kakvu nabavku?”.

Potom, Avdibegović kaže da je Hodžić bio svjestan alarmantnosti situacije u kojoj se BiH našla te da je u skladu sa time i postupao. Ističe da je suština cjelokupne nabavke bila ta da se nabave respiratori koji su neophodno za zdravstveni sistem.

Osvrnula se na optužbe Tužiteljstva BiH da “FH-Srebrena malina” nije ispunjavala sve potrebne kriterije za nabavku respiratora, između ostalog i adekvatno skladištenje medicinske opreme.

“‘FH-Srebrena malina’ ispunjavala je sve uvijete za nabavku i skladištenje opreme respiratora”, istaknula je Avdibegović i dodala je kako je Hodžić sve svoje aktivnosti transparentno pokazivao iz razloga što je smatrao da ništa nije radio protuzakonito.

Nastavak glavnog pretresa sudac Branko Perić zakazao je za sljedeću srijedu, s početkom od devet sati, kada je Avdibegović završiti iznošenje završnih riječi. Također, Hodžić će također govoriti u svoju obranu, a planirano je iznošenje i završnih riječi četvrtooptužene Jelke Miličević i njene obrane, odvjetnice Senke Nožice.

OTPOR.Media

PRO Oglas

POSLJEDNJE OBJAVLJENO